1.5 C
București
vineri, decembrie 6, 2024

Cum să facem un upgrade corect vechiului PC?

Data:

Deși smartphone-urile au câștigat foarte mult teren în lupta pentru supremația dispozitivelor inteligente, dispozitive precum PC-urile și laptop-urile au rămas la fel de eficiente și de necesare în multe sarcini. În special în munca de birou și în aplicații de editare și gestionare. Dar și pentru a oferi experiențe multimedia superioare grație ecranelor generoase și de o calitate impresionantă în ziua de azi. O mulțime de persoane dețin cel puțin un PC sau un laptop. Însă nu toți au reușit să țină pasul cu evoluțiile curente. De aceeea au ajuns uneori în situațiile în care dispozitivele lor nu mai făceau față nici sarcinilor mai simple. Astfel, au constatat faptul că este nevoie de un upgrade pe partea de hardware.

Și într-adevăr, ca și în cazul telefoanelor inteligente mai sus menționate, și componentele pentru PC au cunoscut o dezvoltare rapidă și eficientă. De la evoluția spatiilor de stocare, până la performantele la care pot ajunge acum procesoarele și plăcile video. Cunoscute și ca procesoare grafice.

Placa de bază

În procesul de îmbunătățire al unui calculator, primul pas este să ne asigurăm că avem o placă de bază ce poate suporta modele de piese cât mai noi. În caz contrar, și aceasta trebuie înlocuită cu un model mai nou. Așadar, cu toate că de multe ori spunem că procesorul sau memoria RAM ar fi cele mai importante, fără o placă de bază care să le suporte la capacitate maximă, totul ar fi în zadar. Astfel, avem siguranța că și în viitor vom mai putea face câteva înlocuiri. Cum? Având la dispoziție un motherboard cât mai bun.

Cel mai simplu de schimbat este fără îndoială spațiul de stocare. Deja o mare parte din utilizatori au făcut trecerea de la vechile hard disk-uri la noile stocări SSD. Acestea s-au dovedit a fi mult mai rapide dar și rezistente în timp. Vedetele din prezent sunt însă SSD-rile în format M2. Spre deosebire de predecesori, nu mai au aceeași formă ci una nouă, asemănătoare mai mult cu o plăcuță RAM. Mai mici, mai compacte dar mult mai eficiente, ne ajută astfel și să obținem mai mult spațiu în unitate. În acest fel, vom reuși să avem o răcire mai eficientă.

Sursa

Putem veni acum din urmă cu componente precum procesorul, memoriile RAM sau placa video. Înainte de acestea însă, este bine să ne asigurăm că sursa va putea face față acestui consum. El va fi fără îndoială mai mare decât cel vechi. Dacă ar fi să luăm în considerare modele de procesoare sau plăci video din jurul anilor 2015 spre 2020, indicat ar fi să alegem o sursă de cel puțin 750W. Iar dacă ne dorim ceva și mai performant, una cu o putere și mai mare. În acest fel, asiguram o funcționare în parametri optimi pentru toate componentele. Și, totodată, evităm și problemele ce ar putea apărea la nivelul acestora.

Procesorul

A venit acum timpul să vorbim despre procesor. Acesta trebuie ales de asemenea în funcție de modelul de placă de bază pe care îl avem deja. Sau alternativ, dacă vrem un anumit procesor, alegem placa de bază în funcție de acesta. Cel mai simplu este pentru cei ce se decid a-și cumpără un PC gata făcut. Sau să-și facă unul din piese. Cu posibilitatea de stabili încă din start ce model e nevoie pentru fiecare componentă în parte. Noi însă ne vom concentra pe upgrade și astfel, rămânem la idee că alegem, dacă avem o placă de bază mai veche, un procesor compatibil cu aceasta.

Putem afla modelele compatibile acum de pe numeroase site-uri de specialitate. În acest caz, introducem seria și modelul plăcii de bază. Și vom primi o mulțime de informații de care avem nevoie. Există în prezent o bătălie aprigă intre Intel și AMD, fiecare tip de procesor având unele avantaje proprii care îl face mai potrivit pentru unele sarcini dar mai slab în alte arii. Alegerea se poate face astfel în funcție de motivul pentru care folosim un PC.

Memoria RAM

Nu trebuie să uitam nici de memoria RAM, extrem de importantă și fără de care un PC nu va porni, ca și în cazul altor componente. Este bine să avem o memorie RAM cât mai mare mai ales atunci când lucram mult la calculator și nu ne permitem să dam restart-uri așa de des. Asta pentru că RAM-ul acționează că un spațiu de stocare temporar pentru diversele sarcini pe care le realizam pe un PC de când îl deschidem și până când îl închidem sau restartam.  Asemeni memoriei SSD, și memoriile RAM au prețuri destul de accesibile comparativ cu un procesor sau o placa video de exemplu. Dacă însă vrem să optăm pentru cei mai buni producători, ajungem să cheltuim și peste 1000 de lei pentru așa ceva însă și performanțele vor ajunge la un cu totul alt nivel.

Plăcile video

Printre cele mai scumpe componente din configurația unui calculator sau chiar cel mai scump, se numără plăcile video. Cu modelele actuale ajunse la aproape 10 000 de lei, a construi un PC de ultimă generație sau a schimba o placă video veche cu una noua vă fi extrem de costisitor și inutil din punctul de vedere al mult utilizatori de bază și medii. Dacă în schimb vorbim despre stații de lucru pentru programe complexe și pretențioase sau de împătimiți ai gaming-ului de nivel superior, investiția merită.

Importanța aerisirii

Cu toate aceste componente, în carcasă se va face și foarte multă căldură și astfel, pentru o cât mai bună funcționare, aerisirea joacă și ea un rol important. Deși o carcasă vine la pachet cu o serie de ventilatoare proprii sau sisteme de răcire cu lichid, acestea pot fi oricând schimbate cu altele, poate mai performante și mai eficiente. Menținând temperaturile la un nivel cât mai bun, prelungim și durata de viață a fiecărei componente și în același timp, menținem sau sporim performanțele.

itexclusiv.ro
Articole Aseamantoare
Noutati

Care sunt avantajele vopsirii în câmp electrostatic?

Vopsirea în câmp electrostatic a devenit una dintre cele...

Manichiura pentru Mirese: Tendințe și Inspirație

Mireasa modernă selectează nuanțe delicate pentru manichiură. Albul rămâne...

Am stabilit data pentru ziua cea mare! Ce e de făcut mai întâi?

Imaginează-ți că a sosit ziua mult așteptată, iar voi...

Care sunt costurile inițiale și de întreținere pentru o aplica LED?

Tehnologia LED (Light Emitting Diode) a revoluționat domeniul iluminatului,...