17.8 C
București
duminică, mai 19, 2024

Cât de importante sunt hainele în societate

Data:

Nu putem remarca cum modul în care ne îmbrăcăm influențează ceea ce simt alții despre noi. Acest lucru e firesc în orice societate. De aceea, zi de zi, ne alegem ținutele din ce în ce mai calculat. Ținem cont de locul în care mergem, de ce se va întâmplă acolo, de ora la care trebuie să purtăm hainele respective. Dar și alte aspecte în funcție de fiecare caz un parte.

Poate o să te surprindă, însă această preocupare, despre ceea cred cei din jurul nostru despre noi, în special pe baza ținutelor pe care le purtăm, este una care durează de mii de ani. De când s-a format civilizația, a început și moda. Prin asta înțelegem nu doar hainele, ci și accesoriile aferente care, în foarte multe culturi, vorbeau mai mult decât cuvintele. Deși primele ținute au început să vadă lumina zilei în preistorie, abia în antichitate acestea au început să se evidențieze, astfel încât societatea să înțeleagă cine ce statut poartă.

Ținute antice

Acum mii de anii hainele aveau multe scopuri, diferite doar de a acoperi corpul purtătorului. Ținutele, în special în Grecia, Roma, Egipt sau Mesopotamia aveau caracteristici specifice. Existau hainele simple, ale oamenilor de rând, precum și hainele nobililor. Cele regale erau, de departe cele mai desăvârșite. Nu există un simplu aspect estetic, acestea un rol semnificativ în ceea ce percepea societatea atunci când vedea anumite ținute. Astfel, în antichitate hainele, așa cum am specificat main sus, arătau din ce pătură socială făcea parte acea persoană, arătând puterea pe care o deținea.

De exemplu, în Egipt, nobilii purtau materiale prețioase, bijuterii sau anumite piese distincte. Nu vedeai astfel de ținute la oamenii simpli, care nu își permiteau astfel de bogații. Mai mult, în această epocă, chiar și unele culori erau rezervate doar anumitor pături sociale. Trebuie să specificăm și faptul că îmbrăcămintea era diferită de la un popor la altul. Hainele egiptenilor nu erau la fel cu cele ale romanilor sau grecilor. Desigur, în afară de diferențele de civilizate, mai exista și clima care avea un cuvânt de spus în acest sens. Nu putem compara ținutele popoarelor din nord, care aveau în compoziție piei de animale, cu cele din spațiul mediteranean, unde inul era cel mai folosit, datorită lejeritatii acestuia.

Un Ev Mediu religios

Apariția creștinismului a atins apogeul în această era, dar și-a pus amprenta și asupra ținutelor vestimentare. Desigur, nu trebuie să uităm de aspectele sociale, economice sau culturale. Este evident faptul că discrepanța dintre clasele sociale era atât de evidentă și în Evul Mediu. Oamenii simpli își făceau singuri hainele, adesea din lână sau în. Nobilii în schimb aveau acces la textile scumpe, aduse de negustori care călătoreau special pentru a face comerț cu bunuri atât de rare, prețioase.

Biserica a avut o influență semnificativă asupra modei din timpurile medievale. Preoții purtau veșminte  speciale, nelipsind crucifixele sau alte simboluri religioase integrate în designul hainelor. Deși clima nu se schimbase, hainele au început să fie mult mai formale. Femeile își acopereau mai mult corpul, chiar și în zonele mediteraneene, pioșenia religioasă fiind unul din motive. În general, era recomandată simplitatea, ca o modalitate de a fi bine văzut în ochii Divinității, însă această regulă nu se aplica și celor nobili care nu pregetau să își etaleze avuția. Mai ales în cadrul petrecerilor din palate.

O renaștere a modei

După o perioadă tumultoasă în modă, dar mai ales în evoluția civilizației, a venit o schimbare. Artiștii, gânditorii, nobilii focalizați pe progres au deschis un nou veac: Renașterea. A fost o binecuvântare, cu toții cunoscând operele celebrilor Leonardo da Vinci, Michelangelo sau Donatello.Totul s-a schimbat, observând un contrast cu moda medievală pe care am descris-o în paragraful anterior. Hainele din Renaștere au însemnat eleganță, rafinament, culoare. Materialele folosite erau de înaltă calitate, regăsind mătasea, brocartul, dantela.

Femeile nu mai erau acoperite din cap până-n picioare, optând pentru ținute mai lejere, mai măgulitoare pentru corpul lor. Cum spuneam la început, arta a influențat enorm moda, inspirându-se de la anticii atât de admirați în această perioadă. Desigur, diferențele dintre clase se observă, însă a există o mai mare coeziune între clase. Ca și în cazurile anterioare, și în Renaștere însă erai etichetat în funcție de cât de multe bijuterii erau purtate sau de calitatea materialelor din ținute.

Evoluția civilizației

Odată cu marile descoperiri geografice, fața lumii s-a schimbat. Treptat omenirea a intrat în epoca modernă. Deși până la începutul anilor 1800 hainele erau cusute manual, în momentul apariției Revoluției Industriale veșmintele au intrat pe un nou făgaș. Desigur, societatea încă era percepută cu bogați și oameni simpli, dar mai mult ca niciodată unele diferențe sociale nu mai erau atât de vizibile.

A apărut astfel clasa de mijloc, care putea să își permită uneori haine de calitate mai bună, purtate la anumite evenimente speciale. Datorită mașinăriilor care țeseau mai rapid, producția a fost de zeci de ori mai mare. Au luat naștere materialele sintetice, mai ieftine, mai la îndemâna tuturor. Bijuteriile, deși încă foarte scumpe, nu mai erau rezervate doar nobililor. Dacă o familie din clasa de mijloc se îmbogățea, își putea permite haine scumpe, lucru care nu se întâmpla în epocile amintite anterior.

Societatea contemporană

Putem spune că suntem privilegiați pentru că nu mai este atât de vizibilă discrepanța dintre clase, deși ea există. Totuși, nu trebuie să fii prințesă ca să îți poți cumpăra o rochie scumpă. Desigur, cu cât ești mai bine îmbrăcat, cu atât ești mai bine privit în societate. De la antici am moștenit expresia “haina îl face pe om”. Este adevărat, însă, în epoca actuală, de multe ori, și omul face haina. Am ajuns să apreciem mai mult caracterul cuiva decât ținuta pe care o poartă. Adesea este necesar doar ca totul să fie curat, îngrijit, nefiind nevoie de materiale luxoase sau bijuterii de brand.

itexclusiv.ro
Articole Aseamantoare
Noutati

Campionul mondial de KickBox Daniel Ghita – foc si para: Rusine!

Daniel Ghiță este singurul campion mondial român de kickbox...

Cum să îți creezi ținute vintage care să impresioneze

Nu suntem cu toții specialiști în fashion, dar parcă...

Consumul de pește la copii si beneficiile lui

Preocuparea pentru dezvoltarea armonioasă a celui mai mic membru...

Combinații mai puțin obișnuite, cu ciocolată

Toată lumea iubește ciocolata, și nu mai este nevoie...