30.4 C
București
sâmbătă, septembrie 7, 2024

Arta origami. O ocupație relaxantă, dar și o sursă de venit inedită

Data:

Fiecare persoană are una sau mai multe pasiuni prin care își umple timpul liber, se relaxează. Sau poate chiar sa creeze lucruri utile. În locuință și nu numai. Printre toate acestea se numără și unele arte. Acestea sunt simplu de învățat și de realizat, necesitând un minimum de materiale. În plus, aceste materiale nu durează mult să fie realizate. Astfel, asta origami, cunoscuta de sute de ani, reprezinta o activitate pe care orice persoană o poate adopta. Și prin care poate crea obiecte de design. Sau cadouri cu adevărat originale și unice.

Scurt istoric

Origami, arta tradițională japoneză de îndoire a hârtiei, a evoluat de-a lungul secolelor dintr-o simpla ocupație într-o formă de artă complexă și profund respectată. Originea sa poate fi urmărită înapoi în perioada Heian, între anii 794 și 1185, când hârtia a fost introdusă în Japonia de către călugării budiști din China. Cu toate acestea, ceva mai târziu,  în perioada Edo, între anii 1603 și 1868 origami a început să fie popularizat și să se dezvolte în forma sa actuală, fiind astfel adoptat și in tari occidentale, o data cu modernizarea și posibilitatea.

Modelele de bază

La început, ca in orice astfel de arta, au existat câteva modele de baza care pe urma au ajutat la creare de diverse variații și noi modele pe măsura ce oameni cu o imaginație mai bogata au îmbrățișat aceasta ocupație.  Modelele de Bază în Origami putem spune ca sunt cocorul, broasca țestoasă, floarea de lotus, cea de cireș, pălăria samurai sau barca, multe dintre acestea cu specific japonez, desigur.

1. Pătratul

Origami începe cu forme de bază, cum ar fi pătratul, ca in cazul celor mai multe modele chiar și in prezent, care este apoi pliat în diverse moduri pentru a crea modele complexe. De la un model la altul poate fi nevoie de o singura piesa sau de mai multe, existând tehnici precum Golden Venture, cunoscuta și ca model 3D sau Kusudama, in care principale sunt globurile și modelele asemănătoare, denumite in mod comun, modulare.

2. Cocorul

Cocorul (cunoscut și ca Grulla). Acesta este probabil cel mai iconic model de origami, simbolizând pacea și longevitatea. Legenda spune că dacă cineva pliază 1.000 de cocori, dorința sa se va împlini. Această tradiție a fost popularizată de povestea lui Sadako Sasaki, o victimă a bombei atomice de la Hiroshima care însă nu a reușit sa ajungă decât la un număr de peste 600 de cocori.

3. Broasca țestoasă

Broasca țestoasă. În cultura japoneză, broasca țestoasă reprezintă longevitatea și norocul iar pentru un model din hârtie pliajul este relativ simplu însă rezultatul este un model tridimensional impresionant.

4. Floarea de lotus

Floarea de lotus este un simbol al purității și al frumosului. Acest model complex simbolizează deci puritatea, iluminarea și renașterea. Este adesea folosit în ceremonii și ca decor în casele japoneze, modelele origami fiind apreciate prin faptul ca reprezinta o copie mult mai fidela a acestei flori și mai ales ca este vorba despre ceva lucrat manual.

5. Pălăria samurai

Pălăria samurai este un model simplu dar in același timp robust, care reflectă spiritul și puterea samurailor. Pălăriile pliate sunt uneori folosite și în jocuri tradiționale japoneze.

6. Barca

Barca, un simbol care reprezinta călătoria și aventura. Acest model simplu este adesea și printre primele pe care copiii le învață să le plieze.

Importanța artei origami în cultură și educație

Origami nu este doar o formă de artă ci și o parte integrantă a culturii japoneze, răspândită azi în multe colturi ale lumii. Este folosit în ceremonii religioase și festivaluri, precum și în viața de zi cu zi. De exemplu, cocorii de hârtie sunt adesea oferiți ca simboluri ale păcii sau ca urări de recuperare rapidă pentru cei bolnavi.

În plus, origami are o componentă educațională puternică. Pliajul hârtiei dezvoltă coordonarea mână-ochi, concentrarea și răbdarea. În școlile japoneze, origami este adesea folosit pentru a învăța matematica și geometria, deoarece plierea hârtiei implică o înțelegere a unghiurilor, simetriei și fracțiilor. Este de altfel și o buna metoda de relaxare și de a învăța sa fim răbdători pentru a obține un anumit rezultat, in acest caz, modelul final.

În epoca modernă, origami a depășit granițele Japoniei și a devenit popular în întreaga lume. Artiștii din diferite țări au început să experimenteze cu tehnici noi și să creeze modele unice.

Impactul artei origami în alte domenii și industrii

De asemenea, origami a avut un impact semnificativ în domenii precum matematica și ingineria. Conceptele de pliere sunt folosite în proiectarea airbag-urilor auto, panourilor solare spațiale și chiar în arhitectura modernă.

Pe lângă aceasta, origami a inspirat mișcări în arta contemporană și design. Artiști precum Robert J. Lang sunt cunoscuți pentru lucrările lor complexe de origami care combină arta tradițională cu tehnici matematice avansate.

Aceasta ocupație este pentru multe persoane in ziua de azi chiar și o sursa de venit, de la cei ce și-au deschis adevărate afaceri in acest sens pana la cei ce fac asta și ca o simpla ocupație însă dacă au clienți, ajung sa vândă diverse modele. Preturile pot părea uneori mai mari însă dacă luam in  calcul efortul depus și timpul necesar pentru un model de nivel mediu spre complex, ne putem da seama ca este chiar mai mult decât ok.

Concluzie

Origami este mai mult decât simpla pliere a hârtiei; este o formă de artă care îmbină frumusețea, matematica și cultura. Modelele de bază, cum ar fi cocorul, broasca țestoasă și floarea de lotus, nu sunt doar modele atractive, ci și simboluri culturale adânc înrădăcinate. Prin evoluția sa în timp și răspândirea la nivel global, origami continuă să inspire și să influențeze diverse domenii, demonstrând că o bucată simplă de hârtie poate deține posibilități infinite.

itexclusiv.ro
Articole Aseamantoare
Noutati

Pot face videochat de acasă sau trebuie să merg la un studio?

Videochatul a devenit o industrie atractivă pentru multe persoane...

Care sunt cele mai populare mărci de genți de lux care pot fi amanetate?

În lumea modei, gențile de lux sunt considerate adevărate...

Control de la Curtea de Conturi pentru mai multe federații sportive

Control de la Curtea de Conturi pentru COSR, ANS,...

Ce culori de pantofi sunt la modă în acest an?

Moda este un domeniu în continuă evoluție, iar culorile...