24.1 C
București
miercuri, mai 22, 2024

Casă sau apartament. Ce alegem când locuim într-un oraș?

Data:

Când ne gândim la a ne cumpăra o nouă locuință mereu luăm în calcul dacă în loc de apartament să alegem o casă sau invers. În cadrul unui oras fiecare dintre aceste variante vine atât cu avantajele cât și cu dezavantajele sale. De la spațiul util în interior și până la locurile de parcare sau siguranță pe care ne-o oferă fiecare locație. Personal, aș opta oricând pentru o casă în loc de un apartament. Însă exista diverse dezavantaje și în acest caz. Cum ar fi prețuri mai mari dar și distante mai lungi de parcurs. Poate că zilnic.

Pentru a vă ajuta să vă decideți mai ușor dacă și voi vă aflați în acest impas, putem vorbi despre fiecare caz în parte. Precum și despre avantajele și dezavantajele pe care le vom avea. Vom începe astfel cu apartamentele.

Calitatea materialelor de construcție

Exista după cum bine putem vedea numeroase noi blocuri și complexe rezidențiale ce sunt ridicate an de an. Indiferent în ce oras ați ales să locuiți. Însă în multe cazuri calitatea lasă de dorit. Se dorește folosirea a cât mai puține materiale. Cât și alegerea celor de o calitate inferioară. Astfel, chiar și după câțiva ani pot apărea probleme. În plus, nu am putea spune că obținem un astfel de apartament la un preț mult mai bun ci tot la valoarea de piață curenta. Ajungem în acest fel să mai investim în plus sume destul de mari de bani pentru a înlocui ce nu este conform sau pe placul nostru.

Locul de parcare

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont este prezenta locului de parcare. În cazul unui complex de apartamente acestea sunt asigurate. Deși vin la preturi mari, chiar și de 10 000 sau 15 000 de Euro. Pe de altă parte, în privința cartierelor vechi, parcarea poate deveni o adevărată problemă. Pe străduțele înguste, cu sens unic sau cu doua sensuri, deseori mașinile sunt parcate și pe trotuare. Astfel, devine imposibil pentru pietoni să circule în siguranță. Sau pentru două mașini să treacă în același timp pe stradă. Totodată, mașina noastră vă fi în pericol de a fi avariată sau vandalizată. Dar și de a suferi diverse daune dacă o parcam sub copaci. Sau în zone cu risc de accidente cauzate de natură.

Spațiul

Un apartament oferă un spațiu util mai mic. Chiar dacă luam în considerare balconul sau balcoanele. În timp însă, vom găsi cu ce să umplem spațiul rămas liber. Până în punctul în care vom constata că începem să rămânem fără loc în casă. Este de altfel și mai greu să gestionam un astfel de spațiu. Dar fiind faptul că fiecare cameră are rolul ei și nu avem atât de mult spațiu de manevră. Ca într-o bucătărie sau într-o baie.

Siguranța

În schimb, nivelul de siguranță este mai mare. Suntem mai protejați împotrivă furturilor și a intrușilor, în special în cartierele în care nu este permis decât accesul rezidenților sau acolo unde exista personal de paza sau alte sisteme de supraveghere și siguranță.

Că un avantaj, un apartamentele se afla de regula în jurul zonelor de interes din orașe ceea ce înseamnă că, deși prin aglomerație, vom fi mai aproape de locul de munca sau de repere importante precum magazine, piețe sau unele instituții.

Avantajele unei case la oras

Făcând acum trecerea la case, aici încă din start, mai ales dacă alegem să ne ridicam noi înșine una, calitatea produsului final vă fi una premium cu toate că vom ajunge la un cost total mai mare. Vom obține însă o locuință care să ne tina o viață. Dacă nu ne grăbim și nu avem încă din start toate fondurile necesare, putem construi puțin cate puțin atunci când ne permitem fără a mai fi nevoie să facem credite exorbitante sau alte investiții care să ne permită să finalizam lucrările.

Marele avantaj adus de o casa este prezenta garantata a locurilor de parcare dar și a unui spațiu exterior cu care putem face ce vrem. În acest fel, mașină vă fi mereu în siguranță și ferita de aproape orice pericol, în special dacă pe lângă casa ne ridicam și un garaj pentru aceasta. Vă fi deci mai ușor și să facem unele reparații dar mai ales, nu vă mai trebui că în fiecare dimineața să așteptam până când se vă încălzi în interior sau până când geamurile se vor dezaburi. Și nici nu va mai fi nevoie sa plătim sume imense pentru parcare.

Dezavantajele unei case la oras

La o casa, poate că cel mai mare dezavantaj ar fi locația, dar fiind faptul că acestea se găsesc în general la marginile orașelor. Și deși și aici găsim în apropiere centre comerciale, din ce în ce mai dese în ziua de azi, alte facilitați de interes pot fi mai departe. Și mai mult de atât, am fi nevoiți să ne confruntam cu ceva mai multa aglomerație. În schimb, dacă avem de-a face cu o zona buna, cu străzi bine amenajate și cai de acces pietonale dar și cu transport în comun, combatem ușor problema aglomerației.

Unele persoane consideră că o casă este mai expusă la pericole precum furturi însă cu un sistem bun de supraveghere și siguranță și această problemă poate fi rezolvată.

Factorul diferențiator casă vs apartament

Însă cel mai mare avantaj adus de o casa este spațiul disponibil. Fie că alegem unde deja ridicata sau construim nou una, o putem adapta ușor la avea mai mult spațiu sau a-l compartimenta pe cel deja existent. Și să nu uităm că nu mai avem nici acel program de liniște că la bloc, pe baza căruia unii nu își pot desfășură mereu activitățile.

itexclusiv.ro
Articole Aseamantoare
Noutati

Ce presupune operația de lifting al gâtului?

Operația de lifting al gâtului, cunoscută și sub numele...

De ce este important să purifici pietrele semiprețioase?

Pietrele semiprețioase au fost apreciate din cele mai vechi...

Cum poți purta corect pantalonii evazați?

Pantalonii evazați, un simbol al modei anilor '70, au...

Campionul mondial de KickBox Daniel Ghita – foc si para: Rusine!

Daniel Ghiță este singurul campion mondial român de kickbox...