24.9 C
București
marți, mai 21, 2024

Reguli de bune maniere în întâlnirile de afaceri

Data:

Printre multele detalii legate de modul în care îți construiești un business de succes se află și cele legate de întâlnirile de afaceri. Evident, există un fel de reguli de bune maniere care trebuie respectate dacă vrei să fii perceput ca un partener profesionist. Și cu o bună reputație profesională. Pe unele dinte ele probabil le cunoști deja. Însă noi am alcătuit pentru tine o listă completă.

Punctualitate

Atunci când stabilești o întâlnire de afaceri la o anumită oră, atunci punctualitatea trebuie să nu îți lipsească. Faptul că ai venit la timp le indică celorlalți parteneri că le arăți respect, că ești un bun profesionist. Și că, totodată, înțelegi prima regulă a afacerilor, ”time is money”. Pentru a nu da impresia că ai ajuns chiar în ultima clipă, ar fi de preferat să sosești cu câteva minute înainte de întâlnirea programată.

Atenție la stilul vestimentar și întregul aspect

Nu-ți spunem o noutate. Ești și tu conștient că un stil vestimentar corect este cel care spune multe despre noi potențialilor clienți sau parteneri de afaceri. Îmbrăcămintea trebuie să sugereze o persoană în care poți avea încredere. Și cu care poți avea o colaborare frumoasă și fructuoasă. De asemenea, atenție și la aspectul tău general: machiaj – dacă este cazul, păr curat, un parfum discret. Știi și tu despre ce este vorba.

Lasă deoparte telefonul mobil

Da, știm, suntem cu adevărat dependenți de telefonul mobil. Iar multe ori cu ajutorul acestui dispozitiv ne conducem mai bine și rapid chiar și afacerea. Totuși, fiind vorba despre o întâlnire cu potențiali clienți sau parteneri, mai bine ”uită” de el. Acordă toată atenția cuvenită discuțiilor. Oferă-le informațiile pe care ți le cer fără să îți consulți telefonul. Astfel, vei părea un adevărat profesionist.

Salutul și contactul vizual

Știi cum se spune, prima impresie contează de multe ori. Prin urmare, salutul tău trebuie să fie corect, cu o strângere de mână fermă, dar nu puternică. Și cu un zâmbet cald. De asemenea, menține contactul vizual. Vei crea în acest fel o mai bună conexiune. Lucru care poate contribui la succesul întâlnirii de afaceri la care participi.

Discuțiile potrivite

Ai auzit desigur de ascultarea activă. Iar acum îți spunem că această abilitate nu trebuie să îți lipsească atunci când ești la o întâlnire de afaceri. Trebuie nu doar să fii atent la modul tău de exprimare și prezentare a afacerii. Dar și să acorzi importanța cuvenită afirmațiilor făcute de partenerii la discuție. În ce sens? Oferind răspunsuri relevante și bine pregătite. Nu-i întrerupe pe ceilalți când vorbesc. Din contră, așteaptă să termine. Și apoi, când este rândul tău, spune-ți părerea.

De asemenea, controlează-ți tonul, nu doar expresiile folosite în timpul conversației. Limbajul obscen nu își are locul aici, la fel și cel prea prietenos. Ai grjă și la termenii de specialitate, care trebuie nu doar să îți fie cunoscuți, ci și să știi cum să îi folosești astfel încât să eviți confuzii sau alte momente stânjenitoare.

Respectă cultura partenerilor de discuții

Este posibil ca partenerii tăi de discuții să facă parte din culturi diferite. Interesează-te din timp legat de acest aspect și pregătește-te așa cum trebuie. Află ce li se pare acestora ofensator, dacă trebuie să respecți anumite reguli de politețe spcifice și, mai ales, ține cont de ele. În caz, contrar, nu mai îți detaliem care ar putea fi consecințele neplăcute ale deciziei tale.

În orice caz, menține o distanță dezonabilă întră tine și ceilalți parteneri de discuție, evită întrebările intime sau indiscrete și fără glume care pot fi interpretate greșit.

Evită conflictele

Chiar dacă nu ești de acord cu unele dintre afirmațiile făcute de ci cu care te afli la o întâlnire de afaceri, asta nu înseamnă că trebui să îți pierzi calmul și să răspunzi în mod profesional. Evită cât mai mult conflictele.

Acoperă toate subiectele importante

Punctualitatea la o discuție de afaceri nu înseamnă doar să ajungi la timp, ci și să te încadrei într-un anumit interval orar cu subiectele pe care vrei să le atingi. Dacă vei prelungi prea mult discuțiile nu vei avea drept răspuns decât o stare de iritare a partenerilor de discuție, car își văd dat peste cap programul. De asemenea, ar fi bine să acoperi toate subiectele importante, iar detaliile le veți stabili evntual la o altă discuție, dacă totul a mers bine acum și ați decis să aveți colaborare frumoasă.

Trimite un mesaj de apreciere după încheierea întâlnirii

La scurt timp după ce întâlnirea de afaceri s-a încheiat, indiferent dacă a fost una fructuoasă sau nu, trimite un mesaj de apreciere pentru partenerii discuții. Poate că acum nu ați încheiat afacerea, dar cu siguranță gestul tău înseamnă că ai lăsat o ușă deschisă pentru o colaborare viitoare. Și, cine știe, poate mai curând decât te aștepți vei primi o propunere pe care nu o poți refuza, pentru că ai fost perceput ca un partener de încredere, și tocmai acest mesaj de final a lăsat această impresie.

Acum, ca să nu ne întindem prea mult și să îți răpim din timpul prețios, ai înțeles mult mai bine că respectarea unui minim de reguli de bune maniere în cadrul întâlnirilor de afaceri este un aspect de mare importanță pentru construirea, dar mai ales, menținerea relațiilor profesionale. Nu doar că tu vei fi perceput ca fiind un adevărat profesionist în domeniu, care nu lasă niciun aspect la voia întâmplării, dar creează și un mediu bun pentru comunicare eficientă și negocieri de succes pentru toți partenerii de discuție. O atitudine plină de respect, faptul că demonstrezi că ești atent la detalii și te adaptezi ușor, sunt doar câteva dintre atu-urile tale.

itexclusiv.ro
Articole Aseamantoare
Noutati

Campionul mondial de KickBox Daniel Ghita – foc si para: Rusine!

Daniel Ghiță este singurul campion mondial român de kickbox...

Cum să îți creezi ținute vintage care să impresioneze

Nu suntem cu toții specialiști în fashion, dar parcă...

Consumul de pește la copii si beneficiile lui

Preocuparea pentru dezvoltarea armonioasă a celui mai mic membru...

Combinații mai puțin obișnuite, cu ciocolată

Toată lumea iubește ciocolata, și nu mai este nevoie...