20.7 C
București
luni, mai 20, 2024

Mintea și corpul în armonie. Tendințe moderne în wellness

Data:

Găsirea unui echilibru între sănătatea mintală și cea fizică a devenit mai mult decât o necesitate pentru multe persoane din ziua de azi. Oamenii sunt așadar în căutarea constantă a unui stil de viață care să le permită să atingă un nivel optim de bunăstare. Iar tendințele moderne în wellness și sănătate mentală reflectă această căutare.

Date fiind rutina zilnica și nivelurile ridicate de stres la care multe persoane sunt expuse în mod constant, este important să avem uneori și ocupații sau procese care să ne ajute să ne mai eliberăm. Și, de asemenea, să căpătam o stăpânire de sine care să ne ajute să trecem cu brio peste momente mai dificile.

Conștientizare și Mindfulness

Acestea două ajută foarte mult la obținerea unui echilibru în a lua decizii. Și a stabili priorități sau ține pe care să le atingem. În acest sens, unul dintre pilonii centrali ai wellness-ului modern este practica mindfulness-ului sau a conștientizării. Aceasta implică o atenție conștientă și nejudecătoare față de momentul prezent. Prin meditație, yoga, sau chiar activități simple, precum mersul pe jos sau grădinăritul, indivizii învață să-și calmeze mintea. Și, totodată, să-și crească nivelul de conștientizare. Aceste practici reduc stresul. Dar ajută și la îmbunătățirea concentrării, sporind astfel performanța mentală și fizică.

Fitness-ul

Fitness-ul nu mai este doar despre a arăta bine ci și despre a te simți bine. Exercițiile fizice regulat ajută la eliberarea de endorfine, cunoscute și ca „hormonii fericirii”. Tendințele actuale pun accent pe personalizarea rutinei de exerciții fizice pentru a se potrivi nevoilor individuale. Fie că este vorba de intensitate, tipul de exercițiu sau durată. Aceasta include totul. De la antrenamente de forță la yoga și pilates, până la dans și mersul pe bicicletă. Prin eliberarea, pe cale naturală, a acestor substanțe in corp, căpătăm mai multă energie atât fizic cat și psihic. Și, în același timp, ne întărim sănătatea generală și imunitatea. Par lucruri care se cam bat cap in cap. Însă cei ce practica asta cu regularitate pot atesta ca acest lucru este complet adevărat.

Tehnologia

Aceasta a deschis noi căi pentru îmbunătățirea sănătății mintale și fizice. Aplicațiile mobile de meditație și fitness, gadgeturile purtabile care urmăresc somnul și activitatea fizică precum și platformele online de terapie oferă acces ușor la resurse pentru procesul numit wellness. Aceste instrumente ajută la monitorizarea progresului. Și, în același timp, oferă și sfaturi personalizate și susținere pentru a rămâne pe drumul cel bun. Setarea de programe personale de antrenament, somn, munca și alte activități ne ajută să ne împărțim mai eficient timpul astfel încât sa nu ajungem într-un punct in care sa ne pierdem in sarcini și să nu mai avem timp și pentru alte lucruri mai importante.

Terapiile alternative

O tendință în creștere în bunăstare este adoptarea terapiilor alternative în cadrul planurilor de sănătate. Acupunctura, terapia cu arome, reflexologia și alte forme de terapie holistică sunt folosite în combinație cu tratamentele medicale tradiționale pentru a aborda sănătatea într-un mod mai cuprinzător. Aceste practici nu doar că ajută la gestionarea simptomelor fizice, dar oferă și suport emoțional și mental. Statul pe scaun, la volan sau in anumite poziții pentru ore întregi pune un stres enorm asupra sistemelor musculare și osoase și astfel, corpul ajunge sa fie mai rigid și mai inert. Acupunctura și masajul ajută la îndepărtarea acestor aspecte negative.

Multe dintre acestea nu reprezinta nicidecum un concept nou ci tehnici antice chiar, provenite in special din tarile accidentale, folosite cu succes de sute de ani.

Odihnă și recuperare

Odihna și recuperarea joaca și ele un rol important in menținerea sănătății generale. Orice medic și expert ne va spune ca somnul este nu doar benefic ci chiar obligatoriu. Asta pentru ca nu doar ca ne recuperam energia consumata in timpul zilei însă mintea și corpul lucrează altfel in aceasta faza, lucru ce nu se întâmplă cât suntem trezi. Iar alături de aceasta, sa nu uitam nici de nutriție, o alimentație sănătoasă și echilibrata ne va ajuta sa ne simțim mai bine. In funcție de ce avem nevoie sau ce ne dorim sa obținem, nu este mereu cazul sa renunțăm la alimentele și preparatele care ne plac si mai degrabă pe lângă acestea sa consumăm și ceea ce ne face bine.

Sănătatea mentală

Este strâns legată și de relațiile sociale și de sentimentul de apartenență la o comunitate. Grupurile de suport, evenimentele comunitare și activitățile de grup în cadrul centrelor de wellness sunt modalități excelente de a construi legături sociale și de a combate singurătatea ș izolarea. Participarea la astfel de activități poate avea efecte pozitive asupra stării de spirit și a stării generale de bine.

Mersul la sală

Mersul la sala și pentru bărbați și pentru femei oferă avantaje multiple deci. Ne ajuta sa ne dezvoltam fizic dar și psihic prin creșterea încrederii in sine și o acceptare mai bună a noastră înșine. Ne ajuta și să ne stabilim mai bine o rutina zilnica sau săptămânala și să fim mai ordonați și mai dedicați lucrurilor pe care le facem.

Luând ca exemplu tot mersul la sala, exista o conduita pe care o persoana ar fi bine sa o adopte astfel încât sa aibă parte de un mediu cat mai pozitiv din orice punct de vedere. Fie ca lucram singuri, cu prieteni sau ne alegem un antrenor personal, ajungem de multe ori sa interacționăm cu alte persoane, care se afla acolo poate din același motiv ca și noi și astfel de creează diverse conexiuni benefice bazate chiar pe competitivitate și dorința de a atinge un obiectiv.

Concluzii

În fine, tendințele moderne în wellness subliniază importanța odihnei și recuperării. Somnul de calitate este esențial pentru sănătatea fizică și mentală, ajutând la regenerarea corpului și la consolidarea memoriei. Tehnici precum igiena somnului și meditația înainte de culcare sunt promovate pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

itexclusiv.ro
Articole Aseamantoare
Noutati

Campionul mondial de KickBox Daniel Ghita – foc si para: Rusine!

Daniel Ghiță este singurul campion mondial român de kickbox...

Cum să îți creezi ținute vintage care să impresioneze

Nu suntem cu toții specialiști în fashion, dar parcă...

Consumul de pește la copii si beneficiile lui

Preocuparea pentru dezvoltarea armonioasă a celui mai mic membru...

Combinații mai puțin obișnuite, cu ciocolată

Toată lumea iubește ciocolata, și nu mai este nevoie...