17.8 C
București
duminică, mai 19, 2024

Cum să ne pregătim cat mai bine mașina pentru sezonul de iarnă

Data:

Siguranța pe drumurile de iarnă începe cu o mașină bine pregătită pentru condițiile meteorologice specifice acestui anotimp. În acest articol, vom explora pașii esențiali pe care orice șofer ar trebui să-i urmeze pentru a-și pregăti mașina pentru sezonul de iarna.

Verificarea anvelopelor

Primul și cel mai important pas în pregătirea mașinii pentru sezonul de iarna este verificarea anvelopelor. Sau, dacă este cazul, schimbarea acestora. Anvelopele de iarnă sunt concepute pentru a oferi aderență maximă pe zăpadă și gheață. Este vital să te asiguri că anvelopele sunt în stare bună. Și să le schimbi dacă sunt uzate. Adâncimea minimă a benzii de rulare recomandată pentru iarnă este de 4 mm. De asemenea, este important să verifici presiunea anvelopelor, deoarece aceasta poate scădea în zilele friguroase.

De la un șofer la altul, sunt preferate fie anvelopele de sezon, fie cele all-seasons. Luând ca exemplu modele de calitate premium, cele de sezon ar fi poate mai bune. Însă costurile pe termen lung ar fi mai ridicate dacă luăm în considerare și preturile percepute de un service pentru schimbare. În schimb, pe cele de sezon le vom avea in stare bună pentru mai mult timp. De ce? Fiindcă nu le folosim pe toată perioada anului. Și în mai puține condiții care le pot afecta eficiența și integritatea.

Sistemul de frânare

O data cu anvelopele și sistemul de frânare trebuie verificat înainte de venirea iernii. În afară, bineințeles, de perioadele când sesizăm că întâmpinăm dificultăți cu el. Frânele sunt esențiale pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic mai ales pe drumuri alunecoase, cu zăpadă sau înghețate. Asigură-te că plăcuțele de frână și discurile sunt în stare bună și nu ezita să le înlocuiești dacă este necesar. Poate fi un cost financiar mai mare însă dacă e sa comparam asta cu costurile unei reparații după un accident, ne putem da seama care  variantă este mai bună.

Starea bateriei

Frigul extrem poate afecta performanța bateriei mașinii, o problema cu care in sezonul rece și noile mașini electrice se mai confrunta, asta cel puțin in zonele unde este cu adevărat frig. Verifică starea bateriei și asigură-te că are suficientă putere pentru a porni mașina în zilele friguroase. Dacă bateria este veche sau arată semne de slăbiciune este mai bine să o înlocuiești. Vorbim din nou de o investiție măricica dar care poate face diferența in multe cazuri, ca atunci când ne confruntam cu viscol puternic sau rămânem împotmoliți in zăpadă, până la ajungerea utilajelor de deszăpezire.

Lichidele mașinii

Este in același timp indicat să verifici și să completezi și toate lichidele mașinii, inclusiv uleiul motor, lichidul de frână și lichidul de parbriz. Antigelul este deosebit de important în timpul iernii deoarece previne înghețarea motorului. Asigură-te că raportul de antigel este adecvat pentru temperaturile la care te aștepți să conduci. Același lucru îl putem spune și despre lichidul de parbriz. Ca și in cazul antigelului, avem la dispoziție variante și pentru vara, și pentru iarna, care vor rezista la temperaturi mai scăzute. Poate părea ciudat însă alături de un sistem de încălzire eficient al parbrizului, îndepărtăm zăpada și obținem o mai buna vizibilitate in trafic când geamul este curat.

Sistemul de încălzire

Si pentru ca tot am vorbit anterior de lichidele și uleiurile esențiale precum și de un parbriz curat, un sistem de încălzire care funcționează corect este esențial pentru confortul tău și pentru dezaburirea eficientă a geamurilor. Pentru asta, verifică funcționarea sistemului de încălzire și asigură-te că aerul cald circulă corespunzător în interiorul mașinii. De asemenea, tine minte ca zilele de iarnă sunt mai scurte și adesea mai întunecate. Verifică cu aceasta ocazie toate luminile și semnalizatoarele mașiniiinclusiv farurile, stopurile, semnalizatoarele și lumina de ceață. O vizibilitate bună este crucială pentru siguranță.

Kit-ul de urgență

Este important să ai în mașină un kit de urgență pentru iarnă care să includă lanțurile antiderapante,  o lopată pentru zăpadă, nisip sau material antiderapant, o perie pentru zăpadă, cabluri de pornire, lanterne, apă, alimente neperisabile, pături calde și o trusă de prim ajutor. Aceste elemente te pot ajuta în cazul în care te blochezi în zăpadă sau întâmpini alte situații de urgență. Poate ca nu toate acestea sunt necesare pentru cei ce conduc puțin sau in zone urbane și rurale aglomerate însă atunci când mergem la drum întins, poate undeva in natura sau in zone de munte, este bine sa fim pregătiți pentru orice eventualitate asta pentru ca in unele zone vremea se poate schimba de la o perioada a zilei la alta și niciodată nu știm când ne vom izbi de o astfel de situație.

Adaptarea stilului de condus la condițiile meteo

Nu in ultimul rand, pregătirea mașinii pentru sezonul de iarna include și adaptarea stilului de conducere la condițiile meteo. Este important să conduci mai încet și să păstrezi o distanță mai mare față de alte vehicule acolo unde drumul cere asta. Fii atent la condițiile drumului și evită manevrele bruște care pot duce la derapaje. Chiar și o mașină echipata corespunzător se va comporta mai ciudat atunci când drumul este înghețat sau când înaintăm prin zăpadă .

Pregătirea mașinii pentru iarnă este un pas crucial pentru a asigura siguranța personală și a celorlalți participanți la trafic. Prin urmarea acestor sfaturi, poți reduce riscul de accidente și poți face față mai bine condițiilor dificile de iarnă. În final, este întotdeauna recomandat să consulți un specialist auto pentru o verificare completă a mașinii înainte de venirea sezonului rece. Siguranța ta și a celor din jur depinde de aceste măsuri preventive esențiale.

itexclusiv.ro
Articole Aseamantoare
Noutati

Campionul mondial de KickBox Daniel Ghita – foc si para: Rusine!

Daniel Ghiță este singurul campion mondial român de kickbox...

Cum să îți creezi ținute vintage care să impresioneze

Nu suntem cu toții specialiști în fashion, dar parcă...

Consumul de pește la copii si beneficiile lui

Preocuparea pentru dezvoltarea armonioasă a celui mai mic membru...

Combinații mai puțin obișnuite, cu ciocolată

Toată lumea iubește ciocolata, și nu mai este nevoie...