24.1 C
București
miercuri, mai 22, 2024

Consumul de pește la copii si beneficiile lui

Data:

Preocuparea pentru dezvoltarea armonioasă a celui mai mic membru al familiei, din toate punctele de vedere, înseamnă să iei cele mai bune decizii în ceea ce-l privește. Un stil alimentar echilibrat și sănătos este ceea ce are nevoie. Iar asta presupune și consumul de peste.

Efecte benefice ale consumului de peste în rândul copiilor

Nici chiar noi, unii dintre adulți, nu suntem mari amatori de peste. Din ce cauză? Deoarece considerăm că are un gust specific, care nu este pe placul nostru. De fapt, se spune că persoanele care gândesc așa nu au mâncat peste pregătit așa cum trebuie. De aceea, îți recomandăm să cauți pe internet cât mai multe rețete pline de aromă. Sigur vei găsi măcar câteva care să fie pe placul întregii familii. Dar hai să descoperi alături de noi care sunt efectele benefice ale consumului de peste.

Sursă de acizi grași omega-3

Dezvoltarea fizică, mentală și psihică a copilului tău este mult mai armonioasă cu ajutorul dat de consumul de peste. Acest aliment reprezintă o sursă bogată de proteine de calitate. Dar și de acizi grași omega-3 esențiali, precucm EPA și DHA. Despre aceștia sigur ai citit că sunt esențiali pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a celor mici.

Dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților cognitive

Orice părinte dorește doar ce este mai bun pentru copilul său. Prin urmare, peștele ar trebui să fie consumat măcar o dată pe săptămână. Dacă nu mai des.

Acizii grași omega-3 sunt acele componente esențiale ale țesutului cerebral. Aceșia ajută la formarea și funcționarea normală a celulelor nervoase. Îmbunătățirea abilitățile cognitive, o mai bună memorie și o putere de concentrare mai ridicată a celor mici sunt efecte benefice pe care consumul regulat de pește le aduce în rândul copiilor.

Un sistem imunitar puternic

Tot peștele este una dintre cele mai bune surse naturale de minerale și vitamine, precum vitamina D3, zinc și iod. Acestea sunt responsabile, printre altele, și de un sistem osos mult mai puternic. Precum și de fortifierea sistemului imunitar și chiar funcționarea normală a glandei tiroide. Pentru copiii aflați în creștere, sunt cerințe esențiale pentru o dezvoltare normală.

O inimă mai sănătoasă

Vrei să ai grijă așa cum trebuie de sănătatea sistemului cardiovascular a celui mic, dar și a voastră, a părinților? Începeți să consumați cu toții mai mult pește deoarece acizii grași omega-3 despre care îți aminteam ceva mai sus și pe care îi găsești în peștii grași pot contribui la menținerea unui ritm cardiac normal în cazul copiilor și la reducerea riscului de boli cardiovasculare pentru adulți.

Previne diabetul și obezitatea

Un stil alimentar dezordonat al celor mici crește riscul ca aceștia să se confrunte cu kilograme în plus sau chiar diabet de tip 2. Dacă vrei ca mica ta minune să fie ferită de aceste probleme de sănătate, consumul regulat de peste este printre măsurile pe care trebuie să le iei.

Care sunt cei mai buni pești pentru cei mici

Specialiștii în nutriție susțin că pentru a-l împrieteni pe cel mic cu peștele, mai exact cu preparatele pregătite cu el, în dieta copiilor acesta trebuie prezentat într-un mod variat și sănătos. Atenție însă la eventualele alergii, și în acest discută cu medicii specialiști pentru a vedea care sunt recomandările lor în acest caz. Dacă nu este cazul, avem pentru tine o listă cu cei mai buni pești pentru consum în cazul copiilor.

Somon

Sau, altfel spus, peștele roz. Este unul dintre cei mai buni pești pentru a fi consumați de copii, pentru că este o sursă naturală de acizi grași omega-3, proteine bune și vitamina D. Deși are un gust specific, cei mici nu sunt prea mofturoși atunci când îl consumă, are avantajul că nu are așa multe oase ceea ce îl face ușor de consumat, iar dacă ai nevoie și de o rețetă pe placul întregii familii, chifteluțe de cartofi, pătrunje, somon și zeamă de lămâie este una cu care nu dai greș.

Ton

O alegerele la fel de populară, doar că este destul de scump. Copiii vor adora însă gustul lui aparte, și din nou, cu riscul de a ne repeta, acest pește este o sursă excelentă de acizi grași omega-3. Și chiar dacă acest soi de peste se mănâncă și crud, nu este cazul să alegi această variantă în cazul celui mic.

Sardine

O variantă mult mai ieftină, dar la fel de delicioasă sunt și sardinele, care în afară de acizii grași despre care tot vorbim, mai conțin și multă vitamina D sau calciu.

Cod

Cauți proteine de bună calitate pentru copilul tău? Atunci codul este peștele de care ai nevoie. În afară de aceste proteine, codul mai conține și iod și vitamina B12, despre care știi prea bine cât de importante sunt pentru dezvoltarea juniorului familiei.

Păstrăv

Acizi grași omega-3 și protein de bună calitate sunt conținute de păstrăvul de crescătorie, și îți sugerăm să apelezi la această variantă pentru a evita acele posibile contaminări din apele sălbatice.

Macrou

Din păcate, cel puțin la noi în țară sunt mai rare dățile când îl găsești în stare proaspătă, dar dacă ai o sursă bună pentru cel congelat, poți apela și la el. Atenție doar la gustul lui ceva mai puternic și care s-ar putea să nu fie chiar pe placul celui mic.

Dacă ai nevoie de mai multe amănunte, poți discuta cu medicul copilului sau un specialist în nutriție, care îți poate oferi și unele recomandări utile despre consumul, efectele curative și modalități de preparare care să fie pe placul micului mofturos.

 

itexclusiv.ro
Articole Aseamantoare
Noutati

Ce presupune operația de lifting al gâtului?

Operația de lifting al gâtului, cunoscută și sub numele...

De ce este important să purifici pietrele semiprețioase?

Pietrele semiprețioase au fost apreciate din cele mai vechi...

Cum poți purta corect pantalonii evazați?

Pantalonii evazați, un simbol al modei anilor '70, au...

Campionul mondial de KickBox Daniel Ghita – foc si para: Rusine!

Daniel Ghiță este singurul campion mondial român de kickbox...