1.3 C
București
vineri, decembrie 6, 2024

Ce greșeli facem adesea care ne provoacă stres

Data:

Nimeni nu poate spune că nu cunoaște ce înseamnă agitația. Mergem la muncă, avem facturi de plătit, copii de care să avem grijă, probleme de tot felul. Toate acestea ne aduc în acel punct în care să spunem că avem mult stres pe cap. Din păcate, este o parte inevitabilă a vieții, dar uneori adăugăm existenței noastre mai mult stres decât ar trebui.

Facem asta pentru că ne comportăm în anumite feluri sau nu renunțăm la unele obiceiuri nocive. De multe ori ne e greu să ne desprindem de ceea ce facem în mod constant, deși știm că nu este bine. Se spune că obiceiurile vechi, mor greu, iar asta este foarte adevărat. Facem adesea greșeli, însă există soluții care ne pot ajută să gestionăm stresul, astfel încât să ne organizăm viață mai bine.

Neglijarea somnului

Avem nevoie să ne refacem, mai ales după o zi de muncă sau după ce trecem prin anumite provocări. Una dintre cele mai frecvente greșeli care duc la stres este lipsa somnului. Nu dăm importanță lipsei calității, dar nici perioadei pe care o alocăm odihnei de peste noapte. Atunci când nu dormim suficient sau bine. Astfel ne vor fi afectate funcționarea cognitivă, capacitatea de concentrare, nivelul de energie, instalându-se stările de panică.

Cred că nu trebuie să îți mai spunem cât de important este să acordăm atenția necesară somnului.  Odihna ne ajută să ne refacem, să gândim mai limpede, să rezolvăm problemele. Noaptea este un sfetnic bun, așa cum putem să ne organizăm întreaga viață dacă dormim suficient. Pentru asta trebuie să îți asiguri un loc liniștit în camera de dormit, să elimini lumina, zgomotele de afară, adică tot ceea ce te poate distrage. Dacă dormi iepurește, poți folosi dopurile pentru urechi. Te pot ajuta mai mult decât crezi.

Procrastinarea

Nu credem că există vreo persoană care să nu fi amânat vreodată sarcinile pe care trebuia să le facă la un anumit moment. Pentru că mai sus am tot inserat anumite expresii din popor, mai spunem una: nu lăsa pe mâine ce poți face azi. Amânarea duce la acumularea de stres. Atunci când facem asta, problemele devin mai mari, mai copleșitoare, mai supărătoare. Pentru a evita acest lucru, nu amână lucrurile pe care le ai de făcut. Trebuie să te organizezi cât mai bine astfel încât să poți termina totul la timp.

Pentru asta, îți recomandăm să citești cărți despre time management. Funcționează pentru oamenii de succes, așa că va funcționa și pentru tine. Mai tindem să luăm asupra noastră mai mult decât putem duce. Trebuie să înveți și să spui “nu” când simți că este prea mult, chiar și la muncă. Faci ceea ce ai în fișa postului, nu mai mult pentru că asta va duce la o obișnuită din partea altora de a-ți da task-uri peste puterile tale. Și acasă trebuie să procedezi în același mod. Trebuie să faci totul cu calm, alocând timp suficient fiecărei sarcini pe care o ai pe agenda ta.

Lipsa organizării

Sunt multe persoane care au “darul” de a fi extrem de împrăștiate. Ca și în paragraful de mai sus, asta duce la stres. Când nu ești organizat, se va instala panica. Un mediu dezordonat poate crea haos. Ne referim aici la modul în care arată camera ta, dar și la cum îți pui în ordine lucrurile pe care le ai de făcut.

Ar trebui să îți faci timp pentru a curăța locuința, pentru că asta te va ajuta foarte mult. Locuind într-un spațiu curat vei avea mai mult spor. De asemenea, dacă nu știi încotro să o iei, o agendă te poate salva. Astfel nu vei uita de sarcini, de facturi ce trebuie plătite, de documente ce trebuie duse la anumite instituții. Trebuie să îți mărturisim că cei mai bogați oameni ai lumii sunt renumiți pentru organizarea lor meticuloasă. Nu promitem că vei fi bogat, dar poate vei scăpa de stres.

Stimulente care agită

Mai mult ca în deceniile trecute consumăm cafea, nicotină, energizante. Nu spune nimeni că nu poți să bei o cafea, însă ar trebui să te oprești la una. Restul trebuie eliminate pentru că vor dăuna sănătății. De asemenea, să știi că ele sunt generatoare de stres. Nu bea cafea, sucuri precum cola sau care conțin teină înainte de culcare. Consumul lor ne întoarce la paragraful dedicat somnului pentru că acestea au “marea calitate” de a strica odihnă. Deci, automat, acestea vor fi factori importanți în acumularea stresului.

Sedentarismul

Vedem adesea la TV spunându-ne că este recomandat să facem mișcare minim 30 de minute pe zi. Este un lucru cât se poate de adevărat. Îți recomandăm să faci sport, atâta cât poți tu. Poți merge la sala care este cea mai apropiată de ține. Dacă nu ai posibilitatea asta, îți poți lua cu tine câteva aparate sau accesorii în casa ta. Să știi că și o simplă plimbare, ca în recomandarea de mai sus, te poate ajuta. Aleargă, joacă tenis, înoată, fă trekking. Cu siguranță există o activitate fizică care să-ți facă plăcere. De câte ori ai timp, fă mișcare. Sedentarismul este un alt factor de stres, însă sportul produce endorfine, care ne face să fim mai fericiți.

Izolarea socială

Omul nu a fost creat să trăiască singur. Până și în Biblie, în Vechiul Testament, scrie că Dumnezeu i-a creat lui Adam o parteneră, pe Eva. Avem nevoie de partener, prieteni, familie, oamenii dragi nouă. Nu recomandăm nimănui să trăiască singur. Sunt, desigur, persoane introvertite, însă acesta nu este un obicei sănătos. Încearcă să vorbești cu cei pe care îi iubești. Dacă ești o persoană singuratică, îți recomandăm să te înscrii în cluburi de dans, de pictură, de sport sau ceea ce îți place ție. Acolo vei găsi oameni interesanți, care vor împărtăși aceleași pasiuni cu tine. Vei vedea că există acolo o lume mare, care abia așteaptă să te cunoască, iar stresul va dispărea din viața ta.

itexclusiv.ro
Articole Aseamantoare
Noutati

Care sunt avantajele vopsirii în câmp electrostatic?

Vopsirea în câmp electrostatic a devenit una dintre cele...

Manichiura pentru Mirese: Tendințe și Inspirație

Mireasa modernă selectează nuanțe delicate pentru manichiură. Albul rămâne...

Am stabilit data pentru ziua cea mare! Ce e de făcut mai întâi?

Imaginează-ți că a sosit ziua mult așteptată, iar voi...

Care sunt costurile inițiale și de întreținere pentru o aplica LED?

Tehnologia LED (Light Emitting Diode) a revoluționat domeniul iluminatului,...