Zaharul in exces, risc de cancer

Schimbarea alimentatiei este una dintre cele mai usoare strategii de prevenire
 

<p>

Zaharul este necesar pentru ca ne ofera energie si in cantitati moderate contribuie la bunastarea noastra. Un nivel ridicat de zaharuri, cum se gaseste la diabetici, este daunator, iar acum cercetatorii au dovedit ca poate creste riscul de a face cancer.

Este bine cunoscut faptul ca nivelurile ridicate de zahar din sange sunt caracteristice in obezitate si diabet. Ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca diabetul si obezitatea sunt, de asemenea, legate de o crestere a riscului de cancer. Populatia diabetica are riscuri duble de a suferi de cancer de pancreas sau de colon, potrivit unor studii epidemiologice.

O echipa de cercetatori, condusa de dr. Custodia Garcia-Jimenez de la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid, a descoperit un mecanism-cheie care leaga obezitatea si diabetul de cancer: un nivel ridicat de zahar creste activitatea unei gene implicate in progresia cancerului.

Dr. Garcia Jimenez a studiat modul in care celulele din intestin raspund la zaharuri si dau un semnal pancreasului pentru a elibera insulina, hormonul-cheie care controleaza nivelul zaharului din sange. Zaharurile din celulele intestinului declanseaza eliberarea unui hormon numit GIP, care sporeste productia de insulina de catre pancreas.

Intr-un studiu publicat in Molecular Cell, echipa dr. Garcia Jimenez a aratat ca abilitatea celulelor intestinale de a secreta GIP este controlata de o proteina numita Beta-catenin si ca activitatea acesteia este strict dependenta de nivelul de zahar.
Activitatea crescuta a proteinei este un factor major in dezvoltarea multor tipuri de cancer. Studiul demonstreaza ca nivelurile ridicate de zahar induc acumularea nucleara de Beta-catenin si duc la proliferarea celulelor.

Dr. Custodia Garcia a spus: “am fost surprinsi sa realizam ca schimbarile din metabolismul nostru cauzate de zahar au un impact asupra riscului de a face cancer. Investigam acum ce alte componente ale dietei pot influenta riscul de cancer. Schimbarea alimentatiei este una dintre cele mai usoare strategii de prevenire care ne poate salva de o potentiala suferinta”.

Colin Goding, profesor la Universitatea din Oxford, a declarat: “In trecut am fost siguri despre cum nivelul crescut de zahar din sange in diabetul zaharat si obezitate ar putea creste riscul de cancer. Acest studiu identifica un mecanism molecular-cheie prin care un nivel mare de glucoza din sange ar predispune la cancer. Se deschide calea pentru noi terapii potentiale care vizeaza reducerea riscului de cancer in populatia obeza si diabetica”.

</p>

Vote it up
166
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza