Vrei sa iei cina in oras?

Reader’s Digest iti prezinta 10 strategii simple pentru a manca bine fara sa platesti mult
 

<p>

– Fa niste investigatii

Ar fi bine sa credem ca traim intr-o tara unde putem merge in orice oras si acolo vom gasi cea mai buna si cea mai proaspata mancare. Din nefericire, in ciuda interesului crescut pentru hrana si cresterea semnificativa a numarului de restaurante bune, sa iei masa undeva ramane o afacere destul de riscanta. Din cand in cand, poti avea nenorocul sa fii servit cu mancare congelata, pregatita in graba, prezentata cu o garnitura de salata vestejita.

Exista insa restaurante excelente, si nu foarte departe, totul e sa le descoperi. Cea mai utila sursa de informatii sunt prietenii sau cunostintele carora le place mancarea buna. Daca mergi intr-o regiune a tarii unde nu cunosti pe nimeni, consulta un ghid local, intreaba-ti cunostintele care au trecut prin zona sau, pur si simplu, cauta pe internet. Exista tot felul de bloguri, de forumuri, de publicatii care iti vor oferi sugestii excelente, unele verificate. Dar, cum tot timpul se deschid noi restaurante, poate aparea un loc grozav care inca nu exista in nici un ghid.

Daca locuiesti la hotel, intereseaza-te la receptie. Totusi, sa nu fii surprins daca ti se va recomanda un local condus de un prieten sau ruda a celor intrebati.

– Cere si o a doua parere

Daca incerci sa rezervi un restaurant pentru o ocazie speciala, cum ar fi o aniversare sau altceva foarte important, ar trebui sa faci sapaturi mai adanci. Odata intocmita lista, arunca un ochi si pe site-urile restaurantelor respective. Cele mai multe iti vor oferi informatiile de care ai nevoie, inclusiv modele de meniu. Daca ai timp suficient, ar fi bine sa faci o vizita acolo, eventual sa iei pranzul, si sa te convingi astfel daca localul intruneste toate conditiile si pretentiile tale.

– Sa stii cand sa nu te complici

Daca te afli intr-un restaurant care nu-ti inspira prea multa incredere – poate din cauza petelor de cafea de pe lista de meniu sau a mirosului de ulei incins care a invadat incaperea, ori poate din cauza personalului care pare plictisit – atunci este bine sa comanzi ceva simplu. Nu cere ceva foarte complicat. Orienteaza-te catre ceva banal, cum ar fi o friptura cu cartofi prajiti. Si, pentru ca in astfel de locuri este un lucru obisnuit sa se tina prea mult mancarea pe foc, nu ar fi o idee rea sa comanzi friptura ceva mai putin facuta decat iti place in mod obisnuit – daca preferi, de exemplu, medie, cere in sange.

– Afla ce este din sezon

Deoarece supermarketurile au pe rafturi tot anul o gama larga de fructe, multi oameni nu mai stiu care este perioada cand se coc acele fructe. Te poti intreba, de asemenea, daca acele capsuni pe care le vezi in magazin sunt chiar capsuni din Romania, pentru ca tu iti amintesti ca se coceau mai devreme. Nu este vorba doar de incalzirea globala, ci si de faptul ca, pentru a extinde sezonul de rodire, se folosesc din ce in ce mai mult serele. Cand fructele si legumele sunt chiar in sezon, ele vor avea o savoare deosebita si vor fi si mai ieftine. Fructele si legumele cultivate in campurile din regiune sunt mai bune si pentru mediu, deoarece nu au traversat jumatate de lume ca sa ajunga pe masa ta. Daca vei sti cand se vor afla in meniu fructele si legumele crescute pe plan local, vei observa ca este mai usor sa recunosti mancarea pe baza de produse importate sau congelate, asa ca o vei putea evita. Totul e sa stii perioada de coacere a fiecarei legume, a fiecarui fruct din zona. Poti intra pe un site care te poate ajuta sa identifici ce este in sezon si unde anume. Asa poti fi sigur ca te vei bucura de o mancare gustoasa, preparata din cele mai proaspete legume, de cele mai savuroase sucuri sau fructe.

– Fii atent la vocabularul la moda

Nu te topi dupa un local care-si descrie mancarea ca „intins pe un pat de…“ sau „cuibarit in…“ si nu te lasa impresionat de tot felul de artificii lingvistice – ca „pur si simplu uluitoarele sardine“. Bucatarii de top prefera o descriere scurta si cele mai bune restaurante lasa, de regula, mancarea sa vorbeasca.

– Rezerva din timp sau fii flexibil

Sa obtii o masa la un restaurant renumit poate fi destul de dificil. Deci, fii cat mai flexibil cand telefonezi pentru o rezervare. Fii pregatit sa sugerezi mai multe date pentru acea rezervare. Daca vrei sa vii intr-o zi de vineri sau sambata, in special cand este o sarbatoare, ai putea astepta destul timp pana vei reusi sa gasesti locuri. Totusi, intotdeauna merita sa incerci la noroc. Si in ultima clipa pot aparea locuri libere, ca rezultat al anularii unor rezervari – si, in cazul in care acele rezervari au fost facute cu mult timp inainte, este chiar foarte probabil ca acela care le-a facut sa isi schimbe planurile.

– Nu te lasa intimidat

Nu permite niciodata personalului obraznic, care te priveste de sus, sa te faca sa te simti stanjenit. In fond, cei care lucreaza in acest domeniu trebuie sa te serveasca pe tine. Asta este meseria lor. Daca nu-ti place atitudinea lor, nu le lasa bacsis, nu reveni in acel local si, un lucru la fel de important, spune-le tuturor prietenilor sa ocoleasca restaurantul. Bacsisul pe care-l asteapta ospatarul este optional si inseamna tocmai multumirea ta pentru serviciile prestate de el. De ce sa-l platesti daca nu esti multumit de servicii?

– Obtine ce este mai bun pe bani mai putin

Daca ai un buget limitat, dar chiar vrei sa incerci unul dintre restaurantele de marca, gandeste-te sa te duci acolo pentru pranz. Nu va fi mai ieftin, dar va costa mai putin decat daca te-ai duce seara. Multe restaurante renumite ofera meniuri de pranz la aproximativ o jumatate din pretul unei cine si vei beneficia de o mancare deosebita in acelasi loc minunat. In plus, la aceleasi servicii, atmosfera s-ar putea sa fie mai relaxata. Fii atent, totusi, ca un meniu fix poate oferi un numar mai mic de feluri de mancare decat meniul pentru cina.

– Evita suplimentele inutil

Nu te grabi sa soliciti vreo garnitura la un anumit fel de mancare. Ai putea gresi. Ospatarul te va intreba ce garnitura doresti – si te va costa mai mult. Asa ca intreaba ce garnitura se serveste prin reteta la felul pe care l-ai ales. Poate ca stratul de cartofi de deasupra va aduce destui carbohidrati si nu va mai fi nevoie si de cartofi prajiti sau, poate, patul de spanac va fi suficient ca sa nu mai soliciti alte legume. Daca discuti cu ospatarul, iti poate da un raspuns sincer. Daca totusi inca te mai temi ca nu te vei satura, poti folosi oferta de paine; este ideala pentru a strange sosul de la felul principal.

– Comanda apa de la robinet

In prezent, daca intr-un restaurant ceri apa, e foarte probabil sa primesti o marca renumita, cu pret pe masura. Intereseaza-te ce ape mai au. Chiar daca nu au nume sonore, exista multe sortimente la fel de bune. Si, in ultima instanta, nu te opreste nimeni sa ceri apa de la robinet. Un pahar sau o carafa – adesea cu o felie de lamaie proaspata – are acelasi efect ca si cea mai scumpa apa. Asadar, nu-i spune ospatarului ca vrei niste apa – daca nu vrei apa imbuteliata. Fii clar. Cere o carafa de apa si atunci nu va mai fi nici o confuzie – si, la sfarsit, vei plati mai putin.

</p>

Vote it up
214
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza