Voteaza pentru a salva Europa

Alegerile de luna viitoare pentru Parlamentul European sunt mai importante ca niciodata, spune Roger Boyes
 

Articole similare

O prezenta scazuta la vot indica necazuri in viitor

Zborul era pasiunea de-o viata a pilotului Lufthansa Reinhard Prigge. „Inca nu mi-a trecut”, spune el. „Te duci la serviciu si te asezi in ceea ce este, efectiv, un birou care calatoreste cu 950 de kilometri la ora si, la finalul zilei de lucru, esti la San Francisco sau Hong Kong.”
Dar, la varsta de 60 de ani, Reinhard a fost obligat de regulamentele liniei aeriene germane sa se retraga din cabina de zbor. Iar apoi decizia Lufthansa a fost anulata de Curtea Europeana de Justitie. Linia aeriana nu se conformase legislatiei din Uniunea Europeana, adoptate de Parlamentul European. Pilotilor declarati apti din punct de vedere fizic li se permite sa zboare pana la varsta de 65 de ani ca membri ai unui echipaj in care alti piloti sunt mai tineri de 60 de ani.

Acest lucru a fost salutat de unii – inclusiv de profesionisti precum chirurgi si diplomati – ca o lovitura impotriva politicilor institutionale discriminatorii fata de persoanele varstnice. Si demonstreaza in mod clar ca Uniunea Europeana are puterea de a stabili si de a sustine drepturi individuale la nivel european.
Luati un alt exemplu. Mohamed Aziz este un rezident spaniol care si-a pierdut slujba in timpul crizei economice si a fost evacuat impreuna cu tanara sa familie din casa lor din Barcelona. A mers la Curtea Europeana de Justitie, care a decis ca modalitatea nemiloasa de executare silita a ipotecilor, practicata in Spania, nu se conformeaza legislatiei europene.

Apoi mai sunt muncitorii suedezi care fac naveta pentru a lucra in Danemarca, traversand podul Oresund, care uneste cele doua tari. Celor mai multi li s-a acordat de catre Danemarca alocatia pentru copii abia dupa doi ani de lucru cu norma intreaga. Uniunea Europeana a cerut ca Danemarca sa-si modifice regulile pentru a se conforma cu reglementarile UE, care stipuleaza ca muncitorii au dreptul la beneficii dupa ce lucreaza minimum sase luni in orice tara a Uniunii Europene. Si Danemarca s-a conformat anul trecut in octombrie.
In timp ce unii considera ca aceste cazuri demonstreaza ca Uniunea Europeana lucreaza pentru binele social comun, altii cred cu putere contrariul. Pentru un numar tot mai mare de europeni, puterea UE de a proteja oamenii de propriile lor guverne este mult prea invaziva. Ei obiecteaza cu privire la erodarea suveranitatii nationale si impotriva aparitiei unui super-stat european.

UE se confrunta cu o problema. Multi oameni – inclusiv cei care ii sustin principiile de baza – considera acum institutiile europene si personalul acestora ca fiind, pe rand, indepartate, arogante, incontrolabile si uneori corupte. Iar aceasta situatie a creat o oportunitate pentru inamicii politici ai UE.
Pe intreg continentul, partidele politice de extrema dreapta mobilizeaza acum acesti cetateni frustrati pentru a vota la alegerile europarlamentare de luna viitoare. Ei vor sa intre in parlament, ca un cal troian, pentru a submina integrarea europeana.
Ei nu vor sa reformeze UE pe cat vor s-o emasculeze. O asemenea figura este Marine Le Pen de la Frontul National din Franta, care a prezis voioasa ca Uniunea Europeana „se va prabusi asemenea Uniunii Sovietice.”

Pentru eurofilii dedicati, precum Martin Schulz, germanul de 58 de ani care ocupa rolul de presedinte al Parlamentului European, singura modalitate de a contracara aceasta amenintare din partea extremei drepte este sa fie convins un numar cat mai mare de oameni sa mearga la vot. El trebuie sa obtina sprijin pentru o Uniune Europeana moderata, eficienta si mai democratica.
Pentru a reusi, el va trebui sa inverseze o tendinta care a inregistrat o scadere a prezentei la vot de la un maxim de 62% in 1979 la abia 43% cu prilejul ultimelor alegeri din 2009. Acesta este un record negativ pentru singurul parlament transnational din lume ales prin vot direct.
Alegerile pentru parlamentul European sunt deseori folosite pe post de bat cu care sa fie lovit guvernul in exercitiu, spune politologul danez Maja Kluger Rasmussen.

Dar de aceasta data miza este mai mare. De aceste alegeri ar putea depinde chiar salvarea Europei insesi.
UE trebuie sa adopte urgent masuri suplimentare de combatere a datoriilor din zona euro si de micsorare a faliei tot mai largi dintre nord si sud. Trebuie sa devina mai competitiva in lupta pentru pietele economice mondiale – si pentru a face asta trebuie sa revizuiasca sistemul de asistenta sociala si fondurile de pensii intr-o societate in curs de imbatranire. Trebuie sa-si defineasca granitele cu mai multa precizie si sa faca eforturi pentru a stabili cum va aborda problema imigratiei. Trebuie sa genereze o crestere economica in urma careia sa rezulte noi locuri de munca pentru tineri.

Pentru a aduce mai multi oameni la vot, spune eurodeputatul polonez Jacek Saryusz-Wolski, publicului trebuie sa i se reaminteasca faptul ca Parlamentul European joaca un rol esential in toate acestea si chiar mai mult. „La urma urmei, 70 pana la 80 de procente din legislatia nationala care are impact direct asupra vietii cetatenilor este elaborata la nivelul Uniunii Europene”, spune veteranul deputat, unul dintre cei mai informati experti ai tarii sale in problemele UE.

Ceea ce este necesar, spune  Saryusz-Wolski, este cresterea gradului de constientizare publica, astfel incat alegatorii sa simta o conexiune emotionala cu institutiile europene. „O idee ar fi sa includem cunostinte de baza despre Uniunea Europeana in programa scolara”, spune el.
Nu este vorba, totusi, doar despre aducerea alegatorilor la urne, in mai. Cetatenii Europei aproape ca nu inteleg aspectele pozitive, care le pot chiar imbunatati viata, are statutului de membru al UE.

Putini sunt sunt la curent, de exemplu, cu Initiativa Cetatenilor Europeni, care are ca scop aducerea Uniunii Europene mai aproape de cetatenii ei. Infiintata acum trei ani, aceasta ofera posibilitatea oricarui cetatean sa solicite adoptarea unei noi legi la nivel european, pe o tema aleasa de el, cu conditia ca initiativa respectiva sa fie sustinuta de un milion de semnaturi din cel putin sapte state membre.
Daca membrii Parlamentului European vor sa-si justifice activitatea in fata alegatorilor deseori sceptici si indiferenti de acasa, ei ar putea incepe prin a arata palmaresul pozitiv al UE in ceea ce priveste protectia consumatorilor.
Din aceasta vara, de exemplu, clientii companiilor de telefonie mobila nu vor mai fi taxati suplimentar pentru apelurile telefonice receptionate cand calatoresc intr-o alta tara a UE. De eliminarea tarifelor de roaming vor beneficia oamenii de afaceri care calatoresc in interes de serviciu si milioane de turisti.

Chiar si reglementarile europene privind sanatatea si siguranta la locul de munca – considerate exagerate si costisitoare de multi patroni de mici afaceri – pot fi transformate in capital electoral. Din decembrie anul acesta, toti alergenii, inclusiv alunele si laptele, vor trebui evidentiati clar pe ambalaje, chiar daca sunt prezente doar urme ale acestora in produsele respective. Daca aceasta initiativa va salva chiar si cativa copii de la moartea prin sufocare din cauza alergiei la alune, atunci parlamentul si-a facut bine treaba.
Desi circumscriptiile pentru Parlamentul European sunt mult mai mari decat in cazul alegerilor nationale, cei mai multi eurodeputati au studiat destul de atent cine voteaza pentru ei. Problema este ca alegatorii n-au nici cea mai vaga idee cine ii reprezinta.
„Chiar nu stiu cine este eurodeputatul meu. Pur si simplu nu intra in sistemul meu de referinta”, spune Kaja Burakiewicz, jurnalista si critic culinar din Varsovia. „Unde este biroul lui, ce face el pentru mine? Tot ce stim este ca ei dispar in Belgia, au salarii grase si nu mai auzim nimic despre ei. Este un fel de nirvana pentru politicienii locali prea uzati.”

Evident, Parlamentul European are o problema de imagine. Desi cei mai multi eurodeputati sunt muncitori si constiinciosi, cativa eurodeputati isi incaseaza indemnizatiile de sedinta si apoi dispar pentru restul zilei. Altii – chiar si in conditiile unor reglementari stricte – angajeaza rude ca personal auxiliar sau pentru activitatea de cercetare si exploateaza indemnizatiile generoase.
Paradoxul este ca politicienii care este cel mai probabil sa acuze Parlamentul European de coruptie sunt ultranationalistii care, in acelasi timp, incearca sa-si sporeasca prezenta in cadrul acestuia.

Marine Le Pen este sincera cu privire la motivele ei. „Sunt interesata de Europa,” spune ea, „pentru ca lupt impotriva ei din toate puterile.” Iar sustinatorii partidului ei, Frontul National, vorbesc despre curatarea „grajdurilor lui Augias” ale parlamentului.
Cu siguranta, Marine Le Pen nu face niciun secret din ambitia ei de a recapata toate puterile economice si bugetare cedate Europei. „Vechile noastre natiuni europene sunt obligate sa se adreseze autoritatilor de la Bruxelles in orice ocazie”, se plange ea. „Sunt nevoite sa trimita bugetul directoarei de scoala.”

Aliatul ei olandez, Geert Wilders de la Partidul pentru Libertate, transmite natiunilor sa-si recapete controlul asupra granitelor, monedei nationale si politicii economice.
Scopul aliantei lor este acela de a crea un grup parlamentar recunoscut oficial in Parlamentul Europei. Pentru asta au nevoie de 25 de eurodeputati care sa reprezinte un sfert din numarul statelor membre. Acest obiectiv le este la indemana: sondaje de opinie sugereaza ca partidul lui Marine Le Pen va aduna singur 15 locuri si va deveni un magnet firesc pentru formatiuni de tipul partidului ultranationalist Jobbik din Ungaria (care se pare ca va castiga trei fotolii de europarlamentar) sau pentru Zorile Aurii, partidul de extrema dreapta din Grecia. Este probabil sa li se alature si coalitia Attack din Bulgaria, partidul Romania Mare si Partidul Libertatii din Austria.

Reprezinta ei un pericol real? Vor zdruncina conceptul de Europa? Daca apartin unui grup parlamentar, eurodeputatii pot accede in comisii foarte importante si pot influenta votul parlamentarilor. Ultranationalistii, poate paradoxal, ar fi in miezul unui proiect initiat pentru a depasi nationalismul. Iar eurofilii vor trebui sa lupte din greu pentru a-si face auzita vocea.
Observatori experimentati ai fenomenului considera ca orice coalitie ultranationalista se va destrama. Partidul pentru Libertate din Olanda, de exemplu, sustine casatoriile intre persoane de acelasi sex si este un suporter entuziast al Israelului. Alte partide care ar putea adera la acelasi grup parlamentar sunt antisemite (erurodeputatul Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului National si tatal Marinei, a folosit frecvent un limbaj jignitor la adresa evreilor). Iar unele sunt virulent homofobe.

Chiar si asa, popularitatea in crestere a partidelor ultranationaliste determina sustinatorii unei Europe integrate si tolerante sa depuna eforturi mult mai mari pentru a-si explica misiunea. Pentru prima oara in istoria sa, Parlamentul European este angajat intr-un adevarat razboi ideologic. Un motiv in plus pentru ca alegatorii moderati din Europa sa mearga la vot luna viitoare.

Pe scurt despre Parlamentul European

Cele 28 de state membre ale UE merg la urne intre 22 si 25 mai pentru a alege 751 de eurodeputati in Parlament, singura institutie din Uniunea Europeana ai carei membri sunt alesi prin vot direct.
Tarile isi aleg propriul sistem de vot, dar alegerile, tinute o data la cinci ani incepand cu 1979, trebuie sa se bazeze pe reprezentare proportionala. Fiecare tara va avea intre sase si 96 de locuri, desi tarile mai mici beneficiaza de o reprezentare disproportionata.
Rolul Parlamentului

Parlamentul este una dintre cele patru institutii care guverneaza UE. Cel mai important organism este Consiliul Europei, unde 28 de sefi de stat si de guvern determina politica uniunii. Implementarea cade in sarcina Comisiei Europene, serviciul civil al UE compus din 28 de comisari si 24.000 de functionari, care propune noi legi si proiecte legislative. Acestea sunt dezbatute, deseori amendate in decursul a pana la trei lecturi, textele fiind plimbate inainte si inapoi intre Parlament si cel de-al patrulea organism al UE, Consiliul de Ministri. La orice sedinta, acest al patrulea organism este alcatuit din ministri din guvernele nationale, responsabili de subiectele dezbatute.

Puterile Parlamentului

Desi Parlamentul nu are dreptul sa initieze proiecte legislative, in practica el poate solicita Comisiei sa realizeze un proiect legislativ. Iar puterile lui au crescut de cand tratatul de la Lisabona a fost ratificat in 2009. Este de asteptat ca, in acest an, persoana nominalizata de cel mai mare partid pan-european ales in Parlament sa devina, pentru prima oara, presedintele Comisiei Europene. Parlamentul are de asemenea dreptul sa respinga noul Presedinte si comisarii pe care el sau ea ii numeste. Alaturi de Consiliul de Ministri, are autoritate asupra bugetului UE.

Responsabilitati

Parlamentul, alaturi de Consiliul de Ministri, se pronunta asupra oricarei probleme despre care Comisia considera ca e preferabil sa fie tratata in colaborare de tarile membre, cum sunt cele care tin de mediu, imigratie, ajutor international si energie. Dezvoltarea unei piete comune este un obiectiv prioritar, avand scopul de a aduce consistenta in aspecte precum ocuparea fortei de munca, drepturile femeilor, protectia consumatorului si, recent, o limitare a drepturilor bancherilor.

Cum functioneaza

Parlamentul se reuneste in sesiuni de cate patru zile in fiecare luna, cu exceptia lunii august, si in sase „mini sesiuni” anuale de cate doua zile. Sesiunile se tin fie la Bruxelles, fie la Strassbourg. Procesul costisitor al mutarii intre cele doua localitati a fost numit „circ ambulant”.
Eurodeputatii, fiecare platit cu 95,482 de euro anual plus decontarea generoasa a altor cheltuieli, sunt impartiti in sapte „grupari” libere, formate din parlamentari cu aceeasi orientare politica din diferite state membre. Acestea includ Partidul Socialistilor Europeni, Verzii, Euroscepticii si Partidul Popular European – acesta din urma fiind cel mai mare grup, cu 275 de membri, din care face parte si Dr. Angela Merkel din partea Uniunii Crestin Democrate.
Eurodeputatii fac de asemenea parte din comisii parlamentare, care examineaza mai in profunzime politica privind teme variind de la energie la agricultura, cultura si probleme sociale.

Comunicarea

Cele trei limbi principale sunt engleza, franceza si germana. Dar vorbitorii deseori se adreseaza in limba materna. De aceea, in cadrul UE lucreaza peste 1.200 de interpreti si inca 700 de traducatori care traduc peste 100.000 de pagini lunar.

Vote it up
393
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza