Vocabular pontifical

Ce este un conclav? Dar o bula papala? Descopera terminologia ce insoteste selectia noului parinte al bisericii catolice
 

<p>

Folosim unele cuvinte in fiecare zi. Altele apar doar la ocazii speciale. Alegerea unui nou papa este un exemplu excelent. Iata un ghid catre o terminologie unica ce pare a iesi la suprafata numai in momentul in care Biserica Catolica trebuie sa aleaga un nou papa.

Episcopul Romei: Un alt nume pentru papa. Pentru ca Roma serveste drept capitala a Bisericii Catolice, indiferent cine este episcopul orasului conduce biserica din lumea intreaga.

Bula papala: Un document oficial din partea papei. Numele este un derivat din limba latina si reprezinta pecetea de plumb atasata la documentele papale pentru a folosi drept semnatura a papei.

Colegiul Cardinalilor: Cardinalii insarcinati cu alegerea unui nou papa. Numai cardinalii mai tineri de 80 de ani pot vota.

Conclav: In latina, termenul inseamna “cu cheie.” Semnifica modul in care Colegiul Cardinalilor este inchis inauntrul Capelei Sixtine pentru a vota un nou papa. Ei raman izolati de lumea exterioara, “in conclav,” pana la terminarea selectiei.

Cheile incrucisate: O cheie de argint si una de aur incluse pe blazonul papal. Cheile simbolizeaza puterea papei pe pamant (cheia de argint) si in cer (cheia de aur).  

Secretariatul de Stat al Sfantului Scaun: Se refera la organul central de guvernare a Bisericii Catolice din lumea intreaga cu papa drept conducator. Secretariatul de Stat al Sfantului Scaun este considerat de catre comunitatea internationala drept entitate suverana (ceea ce inseamna ca are autoritate independenta asupra cetatenilor si proprietatilor).

Mitra: Palaria inalta, cu varf ascutit pe care o poarta papii in mod traditional. Mitrele papale sunt albe cu ornamente din aur si argint.

Tribunalul Rota Romana: Cea mai inalta curte din cadrul Bisericii Catolice; versiunea lor de Curte Suprema.

Scrutinul de vot: Lista numelor pe care o primesc cardinalii in timpul procesului de selectie a papei. De obicei cardinalii noteaza voturile primite de fiecare in dreptul numelor de pe lista in momentul citirii rezultatelor.

Sede vacante: In limba latina inseamna “locul este liber,” iar termenul descrie perioada de timp ce urmeaza decesului unui papa pana in momentul in care un nou papa este ales. In aceasta perioada interimara, cardinalii au autoritatea de a conduce afacerile bisericii.

Orasul-stat Vatican: Teritoriul de 110 acri din interiorul Romei care este recunoscut ca tara independenta. Cu aproximativ 800 de locuitori, este cel mai mic stat independent din  lume. Desi ambele sunt conduse de catre papa, Orasul Vatican este o entitate diferita de Biserica Catolica, care este guvernata de Secretariatul de Stat al Sfantului Scaun.

Zuchetto: Tichia alba purtata de un papa. Este realizata din opt triunghiuri cu o coada mica in centru. Cuvantul provine din limba italiana de la zucchetti, care inseamna tartacuta mica.

</p>

Vote it up
205
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza