Vitamina B6 ajuta la prevenirea bolilor cardiace

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Aceasta este probabil implicata in mai multe procese somatice decat orice alta vitamina
 

Vitamina B6, „atelierul“ nutrientilor, este probabil implicata in mai multe procese somatice decat orice alta vitamina. Studiile arata ca totusi o cincime din femei si acelasi procent de persoane varstnice nu obtin din dieta cantitati suficiente din acest nutrient atat de important.

Ce este?
Vitamina B6 face peste o suta de treburi de nenumarate ori pe zi. Ea functioneaza in primul rand ca o coenzima, o substanta care actioneaza impreuna cu enzimele pentru a accelera reactiile chimice din celule. Vitamina B6 se mai numeste piridoxina. Sub forma de suplimente, ea este disponibila ca hidroclorid de piridoxina sau piridoxal-5-fosfat (P-5-F). Ambele forme satisfac majoritatea nevoilor, dar unii medicii care acorda atentie problemelor de nutritie prefera P-5-F pentru ca poate fi absorbit mai usor.

Cum actioneaza?
Cateva dintre functiile vitaminei B6 sunt: formarea globulelor rosii din sange, sprijinirea celulelor in sintetizarea proteinelor, producerea substantelor chimice cerebrale (neurotransmitatori), cum ar fi serotonina, si eliberarea energiei inmagazinate. Exista si dovezi care arata ca ea joaca un rol in prevenirea si tratarea multor boli.

Profilaxie.
Primirea unei doze suficiente de vitamina B6 prin dieta sau suplimente poate ajuta la prevenirea bolilor cardiace. Conlucrand cu acidul folic si cu vitamina B12, aceasta vitamina ajuta corpul sa prelucreze homocisteina, un compus asemanator aminoacizilor care este asociat cu un risc crescut de boli de inima si de alte probleme vasculare, atunci cand este prezent in corp in cantitati mari.

Beneficii suplimentare.
Unele femei care sufera de sindromul premenstrual (SPM) spun ca vitamina B6 amelioreaza multe din aceste simptome. Acest efect benefic se produce probabil ca rezultat al implicarii vitaminei in eliminarea excesului de estrogen din organism. In rolul ei formator, ca „piesa de lego“, pentru neurotransmitatori, vitamina B6 poate fi folositoare in reducerea incidentei crizelor de epilepsie, ca si in imbunatatirea dispozitiei persoanelor care sufera de depresie. De fapt, pana la 25% din persoanele depresive pot avea o carenta de vitamina B6. Vitamina mentine si sanatatea nervilor. Persoanele cu diabet, care risca sa faca neuropatie diabetica, pot beneficia de pe urma suplimentelor cu vitamina B6. In plus, ea este eficienta in alinarea simptomelor sindromului de tunel carpian, care implica o inflamatie nervoasa la incheieturile mainilor. Iar la astmatici, vitamina B6 poate reduce intensitatea si frecventa crizelor, fiind importanta mai ales pentru cei care iau medicamentul de astm Teofilina.

Vote it up
131
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza