Vita Stroganoff

Versiunea cu carne prajita rapid a unei retete clasice, cu multe legume, extrem de gustoasa

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: circa 12 minute

Ingrediente:

2 linguri de ulei de masline extravirgin
200 g hribi castanii, taiati in jumatati
1 ardei gras rosu, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
200 g broccoli, inflorescente mici
150 ml supa simpla (zeama) de carne de vita
1 ceapa, feliata
300 g file de vita, taiat fasiute subtiri
2 linguri de brandy
3 linguri de sos de hrean (optional)
150 ml smantana
sare si piper

Preparare:

Se incinge jumatate din ulei intr-o cratita mare. Se adauga ciupercile si se prajesc 2 minute, sau pana cand incep sa se inmoaie. Se pun ardeiul gras si buchetelele de broccoli, si se continua prajirea 3-4 minute, amestecand.

Se toarna zeama de carne in cratita si se da in clocot. Se acopera, se micsoreaza flacara si se fierb ingredientele incet, 5 minute, pana ce broccoli s-a fragezit.

Intre timp, se incinge uleiul ramas intr-o tigaie mare si se caleste ceapa 5 minute, sau pana cand se inmoaie si incepe sa se rumeneasca.

Se adauga la ceapa fasiile de carne si se prajesc 1 minut, pana ce carnea incepe sa-si schimbe culoarea. Se pune si brandy-ul – si, stand mai departe de tigaie, i se da foc.

Imediat ce flacarile se domolesc, se adauga sosul de hrean, daca se doreste, si smantana. Se inglobeaza apoi legumele, impreuna cu lichidul in care au fost gatite. Se amesteca bine, se asezoneaza dupa gust si se serveste imediat. Garnitura traditionala ruseasca a vitei Stroganoff este pilaful de orez, dar azi au devenit mai populare pastele tagliatelle. Cartofii noi fierti sunt si ei deliciosi cu aceasta versiune mai bogata in legume.

Cateva idei:

• In loc de file de vita, se poate incerca jambon taiat in fasiute subtiri si se pot inlocui ciupercile si broccoli cu 200 g varza alba, taiata fideluta, si 150 g mazare congelata. Se foloseste supa simpla de legume in locul celei de vita, si cidru in loc de brandy (cidrul nu se aprinde). Se adauga 2 linguri de mustar de Dijon (sau mustarul dumneavoastra preferat), in loc de hrean. Se serveste cu piure de cartofi (vezi pagina 29).
• Fileul slab de porc, precum si cel din piept de curcan ori pui sunt o buna alternativa la carnea de vita.
• Pentru o reteta Stroganoff vegetariana, se scoate carnea si se foloseste supa simpla de legume. Se mareste cantitatea de ciuperci la 450 g, incluzand si varietati ca shiitake sau champignon, si se mai pune inca 1 ardei gras.

Avantaje:

• Desi nu se mananca in cantitati mari, hreanul contribuie cu fibre, vitamine din grupul B si vitamina C.
• Broccoli este o importanta sursa de vitamina C, care ajuta la imbunatatirea absorbtiei de fier din carnea de vita.
• Hribii – ca si alte feluri de ciuperci – au putine grasimi si calorii. Ei aduc in organism cantitati folositoare de cupru, ca si multe dintre vitaminele B.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
107
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza