Vita stir-fry cu mango

Prepara o reteta thailandeza plina de culoare si generoasa in arome proaspete si texturi delicios contrastante
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 30 de minute
Timp de gatit: circa 10 minute

Ingrediente

400 g carne de vita slaba, de friptura, cum ar fi muschiul
3 catei de usturoi tocati marunt
1 lingurita zahar tos
2 lingurite sos de soia
1 1/2 lingura ulei de floarea-soarelui
Dressing de ghimbir si miere
2 lingurite paprika
2 lingurite boia iute
1 1/2 lingura miere
2,5 cm bucata radacina proaspata de ghimbir rasa
4 linguri otet de orez sau de mere
1 lamaie galbena sau verde, sucul
Salata
1 mango copt, dar ferm, descojit si taiat fasiute
2 prune coapte, dar ferme, feliate
1/4 varza rosie medie taiata fideluta
55 g frunze de nasturel
1/2 castravete taiat fasiute subtiri
1/2 ardei gras rosu taiat fasiute
3–4 fire ceapa verde taiate bucati pe diagonala
45 g amestec de frunze proaspete de menta si coriandru
2 linguri alune nesarate prajite si tocate

Preparare

Pentru a prepara dressingul, se pun intr-o cratita paprika, boia, miere, ghimbir si otet si se adauga incet 250 ml apa, amestecand. Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe 5 minute. Se ia de pe foc si se adauga sucul de lamaie. Se pune deoparte.
Se combina ingredientele de salata, cu exceptia alunelor, intr-un castron si se amesteca cu grija. Se pune deoparte.
Se taie carnea fasiute subtiri, pentru stir-fry. Se pune carnea intr-un castron cu usturoi, zahar si sos de soia si se amesteca bine. Se incinge un wok, sau o tigaie neaderenta, apoi se adauga uleiul. Se adauga carnea si se stir-fry pana ce fasiutele se rumenesc uniform si sunt gatite dupa preferinta.
Se pune carnea peste salata. Se stropeste cu dressing si se presara cu alune. Se serveste imediat.

Cateva idei
• Adaugati la salata cubulete de ananas proaspat sau conservat (conservat in sos propriu mai curand decat in sirop) sau kiwi, pentru a mari continutul de fructe.
• Condimentati salata cu fasii foarte subtiri de ardei iute proaspat – mai ales daca sunteti racit, caci oamenii de stiinta au sugerat ca mancatul de ardei iute poate ajuta la vindecarea congestiilor nazale.
• Inlocuiti mango cu 2 nectarine feliate fara a le descoji.
• Pentru o versiune vegetariana, omiteti carnea si mariti cantitatea de alune la 150 g. Alunele sunt o sursa excelenta de proteine si contin mult mai multe grasimi saturate decat carnea.

Avantaje
• Toate portocalele si fructele, si legumele rosii, cum sunt mango, varza rosie si ardeii grasi rosii, sunt excelente surse de beta-caroten si vitamina C – ambii antioxidanti care ajuta la protectia impotriva bolilor de inima si a cancerului. Vitamina C ajuta la absorbtia pretiosului fier din carnea de vita.
• Pe langa gustul delicios pe care il da dressingului, ghimbirul ajuta si digestia.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
216
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza