Virusul gripal supravietuieste ore intregi pe suprafete dure

Virusurile sunt extrem de infectioase, deoarece sufera in permanenta mutatii
 

Suntem inca in plin sezon al gripei. Virusurile sunt extrem de infectioase, deoarece sufera in permanenta mutatii. Cu alte cuvinte, chiar daca v-ati format anticorpi ce combat forma de gripa pe care ati contractat-o, sistemul dvs. imunitar nu recunoaste si nu com­bate o tulpina virala noua. De aceea e important sa stim care sunt cele mai bune metode pentru a pre­veni imbolnavirea. Iata ce recomanda specialistii:

1. Luati un medicament antiviral de indata ce se imbolnaveste cineva din familie. Un studiu extins a relevat faptul ca persoanele care au luat oseltamivir (Tamiflu) sau zanamivir (Relenza), dupa ce un membru al familiei s-a imbolnavit de gripa, si-au redus considerabil riscul de a se molipsi si ele. Dintre cele care au luat oseltamivir, 81% nu s-au imbolnavit, iar pentru cele care au luat zanamivir, procentul a fost de 75%. Persoanele care au luat un placebo au fost de 5–7 ori mai predispuse la a se imbolnavi de gripa decat cei care au luat medicamentele. Singurul efect secundar: tulburari gastrice.

2. Spalati-va pe maini cat mai des. Virusul gripal poate supravietui ore intregi pe suprafete dure, precum metalul, sticla si plasticul, dar si pe haine, hartie sau tesaturi. Cel mai bun mijloc de aparare este sa va spalati pe maini – cu cat mai des, cu atat mai bine. Sapuniti-va viguros cel putin 20 de secunde, pentru a inlatura toti microbii. Spalatul pe maini e mai eficient decat folosirea de geluri si servetele antibacteriene, fiindca acestea permit acumularea microorganismelor daca le utilizati prea mult, fara sa va spalati.

3. Tineti in geanta un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool. Virusurile sunt greu de ucis. Nici macar dezinfectantele pe baza de alcool nu le vor distruge daca nu au o concentratie corespunzatoare. (Spalatul pe maini nu ucide virusurile, ci, pur si simplu, le indeparteaza. Iata de ce nu aveti nevoie de sapun antibacterian.) Cumparati un dezinfectant care contine intre 60–95% alcool etilic. Frecati-va mainile cu el, pe toate partile, pana cand se usuca.

4. Stranutati corect. Servetelele umede nu inlocuiesc spalatul pe maini, dar pot reduce numarul de particule virale de pe mainile copiilor si de pe suprafetele din locuinta. De asemenea, invatati-va copiii sa stranute in pliul cotului, nu in palma.

5. Faceti sport. Persoanele care exerseaza aproape in fiecare zi au mai putine simptome de gripa si un nivel mai ridicat de imunoglobulina A (un compus care combate virusurile) in fluxul sanguin, comparativ cu cele care nu fac sport. Cand afara este frig si drumu­rile sunt alunecoase, puneti un DVD cu exercitii, faceti traditionalele abdomene si sarituri sau exersati cu un stepper.

Simptomele gripei:

• Febra mare, survenita brusc
• Durere de cap severa
• Dureri musculare • Oboseala
• Disconfort in piept
• Tuse
• Uneori, dureri in gat, scurgeri nazale si stranuturi.

Vote it up
98
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza