Violenta persista in scoli

Violenta in scoli persista pe fondul ineficientei masurilor anuntate de autoritatiFoto: Reader’s Digest
 

<p>La sfarsitul lunii ianuarie, in Capitala au avut loc doua runde de batai, in acelasi sector, cam la aceeasi ora. Este vorba despre un grup de eleve de la Colegiul Tehnic Energetic, toate in clasa a IX-a, care au fost impreuna si in gimnaziu. Deci, cunostinte vechi.

Fetele s-au luat la cearta, iar doua dintre ele au batut-o pe a treia. Fata batuta ar fi spus dirigintei ca ar fi fost obligata sa fumeze, iar pentru ca a refuzat a fost luata la bataie. De fapt, realitatea nu este cunoscuta. Cert este ca s-au paruit bine, fata batuta ajungand la spital pentru cateva ore.

Consiliul profesoral are in obligatie sa analizeze acest caz si sa le sanctioneze pe eleve. Ele pot primi o mustrare in fata clasei, nota scazuta la purtare sau, cel mai grav, ar putea fi eliminate de la cursuri pentru cinci zile.

Inspectorul general scolar al Capitalei, Cristian Alexandrescu, spune ca va cauta solutii pentru a identifica posibilele cauze ale acestor tipuri de violenta, in randul elevilor din Colegiul Tehnic Energetic, unde, exact cu un an in urma, in ianuarie 2009, s-au paruit alte eleve.

In aceeasi zi, cam tot la aceeasi ora, alti trei elevi de la Liceul Ion Barbu, tot din sectorul 5, s-au luat la bataie, insa in afara scolii. Unul dintre ei a fost mai grav lovit si a ajuns la spital. Politistii Sectiei 22 au deschis o ancheta.

Incidentul de la Colegiul Tehnic Energetic a ajuns si la urechile ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Petru Funeriu, care a atras atentia Inspectoratului +colar al Municipiului Bucuresti, dar si celorlalte inspectorate scolare din tara, asupra faptului ca "au datoria de a intari masurile prevazute de regulamentele scolare pentru asigurarea disciplinei si sigurantei in scoli".

Ministrul a cerut inspectoratelor scolare sa dea dovada de mai multa fermitate in aplicarea mijloacelor legale de prevenire si combatere a cazurilor de violenta in unitatile de invatamant, intrucat aceste evenimente nedorite nu numai ca perturba activitatea la nivelul scolii, dar pot avea consecinte traumatizante pentru cei afectati.

Probabil ca astfel de recomandari sunt auzite de ani de zile de catre autoritatile scolare, dar fara niciun rezultat.

Dovada fiind faptul ca in martie 2008 cand o eleva de 12 ani din Bucuresti a fost agresata de trei adolescente mai mari cu cativa ani, autoritatile nu au venit cu nicio stategie care sa creeze mai multa siguranta in incinta unitatilor scolare. Si atunci, ca si acum, in 2010, au fost date ceva sanctiuni si trasate de la centru ceva directive.

Nu doar in Capitala, ci si in tara, agresiunile in scoli au luat amploare, violenta accentuandu-se, uneori agresorii tinand sa-si si "imortalizeze" ispravile si sa le posteze apoi pe internet.

Anul acesta, in 6 ianuarie, un elev de clasa a XII-a de la Colegiul "Stefan Banulescu" din municipiul Calarasi a ajuns la spital dupa ce a fost lovit de mai multe ori cu pumnii de un coleg din clasa a XI-a de la aceeasi unitate de invatamant, incidentul avand loc in incinta liceului.

In iulie 2009, la Petrila, trei adolescenti in varsta de 14 ani au ajuns pe mana Politiei pentru lovire sau alte violente si lipsire de libertate, dupa ce anchetatorii au gasit pe internet o inregistrare in care minorii l-au legat pe un alt baiat, de aceeasi varsta, de un copac, iar apoi l-au batut.

In mai 2009, trei elevi cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, de la o clasa speciala a Grupului +colar Energetic Cernavoda, erau cercetati dupa ce au batut un coleg, intr-o pauza, incidentul fiind filmat cu un telefon mobil. Baiatul, in varsta de 16 ani, a fost lovit de mai multe ori cu pumnii si picioarele.

In februarie 2009, o eleva in varsta de 13 ani de la Scoala Generala "Mircea Eliade" din Satu Mare a fost batuta de doua colege de 13, respectiv 14 ani, si deposedata de telefonul mobil, tatal fetei depunand plangere la Politie. Minora a fost atrasa in spatele scolii, intr-un loc ferit de privirile colegilor si profesorilor, unde cele doua colege au batut-o si i-au furat telefonul mobil.

Tot in februarie 2009, un elev de 18 ani al unui liceu din Ploiesti a fost batut cu pumnii si cu picioarele chiar in incinta scolii de catre un coleg cu doi ani mai mare, cei doi fiind despartiti de alti elevi, ulterior atacului agresorul luandu-l iar la bataie pe tanar, de data aceasta pe scarile de la intrarea in liceu.

In ianuarie 2009, elevul Robert Cristea, in varsta de 19 ani, de la Colegiul Tehnic "Astra" din Brasov, a batut-o pe colega sa, Ionela Motca, din clasa a IX-a, in urma unei dispute pe internet (messenger). In timpul unei pauze, el a lovit-o pe fata cu pumnii, a dat-o cu capul de usa, a ars-o cu tigara si apoi a scuipat-o, fata ajungand in spital in urma agresiunilor fizice. Decizia conducerii scolii a fost transferarea agresorului. Ce-i drept, atat el, cat si victima sa erau calificati de profesori drept "elevi-problema".
Tot la inceputul anului trecut, a fost necesar interventia politistilor comunitari si a jandarmilor pentru a aplana un scandal provocat la Liceul de Muzica si Arte Plastice din Targu Jiu de doi elevi care s-au luat la bataie pentru o fata. Unul dintre elevi, care era in clasa a XII-a, la profilul Teatru, din cadrul Liceului de Muzica si Arte Plastice din Targu Jiu si care a provocat scandalul, fiind dus la sediul Politiei Comunitare, era in stare de ebrietate.

Nu putine sunt si situatiile in care elevii sunt victimele profesorilor, dar si dascalii sunt agresatii de propriii elevi.

In februarie 2009, un elev de 14 ani, de la scoala generala din Deleni, judetul Vaslui, a ajuns, plin de sange, la postul de politie din comuna, dupa ce a fost batut cu pumnii peste fata de directorul scolii, care a declarat presei ca baiatul a avut noroc ca a fugit, ca alfel nu stie ce s-ar fi putut intampla.

Scuza autoritatilor ca societatea romaneasca a suferit in 1990 transformari politice, sociale si economice care au avut consecinte vizibile, chiar dramatice in unele dimensiuni si realitati sociale sunt deja puerile. La fel si afirmatia potrivit careia transformarile la nivel macrosocial au influentat si determinat modificari diferite atat la nivelul grupurilor sociale, cat si la nivelul destinelor individuale.

Elevii insa nu sunt singurii supusi violentelor in scoli, 80 la suta dintre pedagogi plangandu-se de comportamente agresive din partea acestora, de la indisciplina la curs si absenteism, la agresiune non-verbala (35 la suta), lovituri si agresiuni fizice (sub zece la suta).

Modelul actual de tratare a violentei in scoli ar trebui sa includa dialog intercultural, sisteme de prealerta a violentelor, respectarea drepturilor omului si educatia pentru cetatenie a tinerilor.

Poate ca elevii romani nu ies din "tiparele" europene, care indica uneori comportamente mult mai agresive. De exemplu, elevilor din Marea Britanie le este impus sa poarte sub haine veste de protectie impotriva injunghierii, ca urmare a numeroaselor cazuri de violente cu arme albe in scolile britanice.

Dincolo de studii fara ecou in randul autoritatilor si de exemple de violenta dusa la extrem in state din UE sau America, realitatea din scoala romaneasca este dureroasa: peste 75 la suta din unitatile de invatamant sunt afectate de fenomene de violenta, aproximativ trei la suta dintre copii si tineri cad victime violentelor, iar 80 la suta dintre cadrele didactice se plang de agresiuni.</p>

Vote it up
650
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza