Preparare: 10 minute
La foc: 15 minute, plus racire
Se obtin 4 portii
O portie contine:
Calorii 89
Glucide 6 g
Proteine 3 g
Grasimi 6 g (grasimi saturate 1 g)
Ingrediente
600 g vinete
2 linguri ulei de masline
2 linguri seminte de chimen
100 g rosii cubulete din conserva
100 g iaurt degresat
Sare si piper negru
Ornare: frunze de patrunjel proaspat
Preparare
1. Se incalzeste o tigaie la flacara potrivita. Se taie vinetele in 12 felii groase, fara a pastra capetele. Se ung cu putin ulei pe fiecare parte si se fac pe gratar timp de 3-4 minute pe fiecare parte pana cand pulpa lor este moale. Vinetele se pot face si sub gratarul electric din cuptor.
2. Se pun vinetele facute pe o farfurie pentru a se raci, au gust mult mai bun atunci cand sunt la temperatura camerei.
3. Intre timp, se incalzeste o tigaie mai mica la flacara puternica. Se prajesc (fara ulei) semintele de chimen cateva secunde sau pana devin maronii. Se scot din tigaie imediat si se pun deoparte. Cand s-au racit, se macina cu o rasnita sau intr-un mojar.
4. Se pun rosiile intr-o oala si se fierb la flacara potrivita 3-4 minute, amestecand din cand in cand, pana cand se formeaza un sos gros, apoi se lasa sa se raceasca.
5. Cand rosiile s-au racit, se adauga chimenul macinat si iaurtul, se amesteca si se potriveste gustul. Eventual se lasa putin la racit.
6. Pentru a se servi, se asaza 3 felii de vinete pe fiecare farfurie si se adauga o lingura de sos de rosii si iaurt pe langa ele. Se orneaza cu cateva frunze de patrunjelul proaspat.
Sfat pentru reducerea grasimilor
Tigaile cu gratar sunt foarte bune pentru frigerea vinetelor, pentru ca astfel acestea nu pot retine ulei in cantitate mare.