Vinete cu iaurt, la cuptor

In acest preparat delicios, feliile de vanata si dovlecel la gratar se pun in straturi cu sos de rosii si iaurt aromat cu chimion
 
 
<p>Timp de preparare: circa 50 de minute
Timp de gatit: 40–45 de minute
Se obtin 4 portii

Ingrediente

3 linguri ulei de masline extravirgin
1 ceapa rosie tocata marunt
2 catei de usturoi tocati marunt
1 conserva rosii taiate, circa 400 g
2 lingurite pasta de rosii uscate la soare
6 linguri vin rosu
1 foaie dafin
2 linguri patrunjel tocat
3 vinete, circa 675 g in total, taiate in felii de 1 cm
3 dovlecei, circa 450 g in total, taiati felii subtiri
1/2 lingurita chimion macinat
400 g iaurt simplu degresat
2 oua batute
30 g parmezan ras proaspat
sare si piper

Preparare

Se incinge 1 lingura de ulei intr-o cratita, se adauga ceapa si se prajeste circa 8 minute sau pana se moaie. Se adauga usturoiul si se mai prajesc 1 minut, amestecand. Se adauga rosiile taiate impreuna cu sucul lor, pasta de rosii, vinul si foaia de dafin. Se acopera si se fierb la foc mic, incet, 10 minute.
Se scoate capacul de pe cratita si se lasa sosul sa fiarba incet inca 10 minute sau pana se ingroasa, ames-tecand din cand in cand. Se scoate foaia de dafin. Se adauga patrunjelul si se pun sare si piper dupa gust.
Cat fierbe sosul, se incalzeste in prealabil grillul la foc potrivit. Se ung putin feliile de vinete si dovlecei cu restul de 2 linguri de ulei. Se frig sub grill, pe rand, 3–4 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc si sunt foarte fragede.
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade (pozitia 4). Se amesteca chimionul in jumatate din iaurt.
Se aranjeaza o treime de feliile de vinete, intr-un strat, intr-un vas mare, termorezistent, cu capacitatea de circa 2,5 litri. Se toarna deasupra jumatate din sosul de rosii si se aranjeaza jumatate din feliile de dovlecel, intr-un singur strat, apoi se stropesc cu jumatate din iaurtul aromat cu chimion. Se repeta straturile, apoi se incheie cu un strat de felii de vinete.
Se amesteca restul de 200 g de iaurt cu ouale batute si jumatate din parmezan. Se toarna amestecul de iaurt peste vinete, intinzandu-l cu dosul lingurii ca sa se acopere uniform. Se presara cu restul de parmezan.
Se coc 40–45 de minute sau pana cand se rumenesc deasupra si se incheaga, iar sosul face basicute. Se servesc fierbinti, in vasul in care au fost preparate.

Avantaje
• Vinetele sunt legume utile in mancare, deoarece adauga masa si fibre dietetice fara sa adauge calorii – 100 g contin doar 15 kcal.
• Flavonoidele sunt compusi care se gasesc in ceapa si care pot ajuta la protectia impotriva bolilor de inima. Desi exista atat in ceapa rosie, cat si in cea alba, s-a aratat ca ceapa rosie are niveluri mai ridicate de flavonoide. </p>

<p>(P) Refinanteaza 50.000 euro cu 290 euro rata lunara. Afla cum </p>

Vote it up
156
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza