Viitorul care devine prezent

Noile tehnologii își fac loc în viața noastră.
 

Lucruri pe care nici nu ni le imaginam în urmă cu câțiva ani fac deja parte din viața noastră. Trăim în mijlocul unei revoluții tehnologice, luăm parte la ea în mod activ, iar lucrurile la care ne gândim azi e foarte probabil ca mâine deja să se întâmple.

De exemplu, poate vrei să știi cum ar arăta apartamentul tău vopsit într-o altă culoare și altfel mobilat sau poate ai vrea să ai un ceas inteligent pe care să-l încarci doar o dată pe lună și care să-ți permită ca printr-o simplă mișcare din încheietură să respingi un apel de pe telefon sau să-ți faci propria bijuterie sau o păpușă cu chipul tău sau al altei persoane pe care o cunoști sau... Toate acestea sunt posibile azi și datorită unor români care și-au prezentat ultimele inovații la târgul de tehnologie din București, eveniment din cadrul Bucharest Technology Week. Marcel Chiriac, specialist IT la firma SkyConsult, ne-a însoțit la acest eveniment într-o interesantă călătorie tehnologică, explicând pentru cititorii Reader’s Digest cum ne putem „juca“ în prezent cu aceste lucruri create pentru viitorul nostru.

 

CEASUL INTELIGENT

Mi-a atras imediat atenția bolul acela plin cu apă, ca un acvariu, în care nu înota niciun pește, dar unde, în schimb, „înota“ un ceas de mână cu un design elegant. „Este un smartwatch românesc, iar cea mai mare realizare este că bateria lui trebuie încărcată doar o dată pe lună“, mi-a spus Marcel Chiriac. Am devenit brusc interesată, în contextul în care bateria telefonului meu de ultimă generație cedează după numai o zi și jumătate și la fel știu că se întâmplă și cu bateriile ceasurilor inteligente achiziționate la prețuri deloc mici de către unii dintre prietenii mei. Așa că am încercat să aflu mai multe amănunte despre Vector Watch, ceasul inteligent românesc.

„Tehnologia propusă de Vector a stabilit noi recorduri pentru industria de wearables, fiind premiată pentru inovația adusă în competiții din România și din străinătate. Ceasul se remarcă prin autonomia bateriei de 30 de zile, nemaiîntâlnită la alte dispozitive din gama sa, și compatibilitatea cu cele mai importante sisteme de operare (iOS, Android și Windows Phone)“, ne-a spus Alexandra Pahomi, purtătoarea de cuvânt a companiei Vector.

Produsul a fost declarat de unele publicații de specialitate chiar cel mai performant ceas inteligent și, în afară de asta, arată și foarte bine. Fabricat din oțel inoxidabil, cu finisaje rafinate si bine conturate, sistemul său de notificare permite utilizatorului să citească mesajele sau să respingă apelurile primite pe telefon cu o simplă mișcare din încheietura mâinii. Ceasul poate să învețe în timp anumite gesturi pe care posesorul său le repetă și să reacționeze în conformitate cu acestea. Ceasul îți poate arăta ce întâlniri ai programate, îți monitorizează activitatea fizică, durata și calitatea somnului, de pe el poți citi știrile care te interesează, îți alegi melodia preferată, îți controlezi temperatura în casă prin aplicația Nest sau îți comanzi un Uber. Și are multe alte aplcații utile, permițând evident și conectarea la rețelele sociale Facebook, Twiter, Instagram. Compania care a produs acest ceas inteligent a fost fondată de românii Andrei Pitiș, Irina Alexandru și Dan Tudose, iar acum include peste 40 de specialiști din România, SUA și Marea Britanie. Ceasul, în cele 20 de variante ale sale, este prezent pe piețele din SUA, Marea Britanie, Canada, Elveția, România, Estonia, Lituania, Ungaria, Republica Moldova, Turcia și Australia. Pentru mai multe informații despre ceasul inteligent românesc vizitați pagina www.vectorwatch.com.

 

REALITATE ÎMBUNĂTĂȚITĂ

Următoarea oprire este la standul unde un român oferă explicații despre aplicațiile pe care le-a dezvoltat folosind tehnologia „augmented reality“. El arată spre un computer unde schema unui proiect imobiliar se modifică sub ochii audienței (www.augmentedspaceagency.com). Practic, un cartier de locuințe se „construiește“ în 3D și astfel poți să vezi la modul practic cum ar arăta viitorul tău bloc, viitorul apartament sau viitoarea casă, sau cum ar arăta o cameră din casa ta zugrăvită într-o culoare sau alta etc. „Augmented reality reprezintă adăugarea de elemente noi realității existente, obținându-se astfel o realitate îmbunătățită. Se poate pleca, ca în acest caz, de la fotografia aeriană a unei zone pe care se suprapune schema unui complex imobi-liar în 3D, pe care îl poți vizualiza din toate părțile. Apoi poți apropia cadrele și intra în detalii, cum ar fi vizitarea camerelor din apartamente“, îmi explică Marcel Chiriac.

Un alt exemplu de utilitate pe care ni-l dă privind folosirea acestei tehnologii este cel al unui mecanic auto care trebuie să repare ceva la o mașină. „Peste elementele de sub capotă poți să adaugi, cu ajutorul unor ochelari virtuali, schema tehnică și să repari ce e de reparat mult mai ușor si rapid“, spune specialistul în IT.

 

IMPRIMARE 3D

Dacă ai de gând să faci un super cadou cuiva drag, află că tehnologia de imprimare 3D îți oferă acum cea mai bună variantă – o jucărie cu chipul acelei persoane. Sau cum ar fi ca fiul sau fiica ta să aibă figurine Lego cu chipul lor? Acest lucru e posibil prin inițiativa lui Costin Călin, fondator al firmei 3D Selfie. „Poți să încarci două poze, față și profil, și noi îți construim și imprimăm 3D color capul, pentru a-l integra mini-figurinelor tale preferate tip Lego, Marvel, PlayMobil și altele compatibile. Poți selecta și culoarea părului și modul cum ești tuns.“ Astfel, capul tău este reconstruit în 3D după cele două fotografii și printat 3D full color în pulbere de plastic, prin intermediul unuia dintre cele mai profesionale echipamente de printare 3D din România.

Marcel Chiriac ne explică modul cum funcționează această tehnologie: „Un astfel de printer nu tipărește, ci putem spune că practic sculptează un material. Obiectul e generat la început în computer într-un software, apoi se dă comanda într-un printer, care îl sculptează dintr-o bucată de material. Materialele pot fi foarte dure, nu numai plastic“. De exemplu, o femeie și-ar putea crea singură bijuteria preferată pe computer și apoi să și-o comande la un printer 3D. „Oricine poate deveni azi designerul unui produs, trebuie doar să aibă imaginație, fără a mai avea nevoie și de abilitatea de a le realiza manual. Le poate scoate la o imprimantă 3D“, explică specialistul.

El spune că deja unele companii se gândesc la modalitatea de a produce, de exemplu, o piesă de schimb comandată de cineva, în drum spre client. Astfel, n-ar mai fi nevoie de spații de depozitare și tot ce implică existența acestora.

 

DRONE

O caracatiță din metal stă cocoțată pe masa inginerului Mihai Dragu, managerul general al companiei FAE Drones, lider în producția de drone de pe piața românească. Firma lui proiectează și construiește drone multimotor profesionale, oferind soluții aeriene altor companii din diverse ramuri ale economiei: topografie, agricultură, inspecție industrială, marketing și publicitate etc. (www.FAE-Drones.com).

Am văzut, desigur, fotografii și filmări realizate cu ajutorul dronelor, dar vreau să înțeleg exact la ce pot folosi ele, efectiv. „De exemplu, imaginează-ți că trebuie inspectate rotoarele unor turbine eoliene. În loc să pui o persoană să se cațere acolo și să se asigure că totul funcționează cum trebuie, trimiți o dronă, care face fotografii din toate părțile. E mult mai sigur și mai ieftin. Acest gen de operațiune este o inspecție industrială realizată cu ajutorul dronelor“, spune Marcel Chiriac. 

În ceea ce privește, de exemplu, securitatea civilă, „dronele pot fi utilizate în cazul unor evenimente ca maratoane, concerte, meciuri etc. Cu trei drone acoperi toată suprafața și poți observa pe un ecran dacă lucrurile se desfășoară cum trebuie și trimiți oameni de la securitate numai acolo unde apar probleme. Altfel, îți dai seama de câți oameni ai avea nevoie? Și nu poți ține sub observație totul așa cum trebuie“, spune specialistul.

În domeniul agricol, dronele pot lua imagini, de exemplu, în diverse spectre și astfel se poate observa cât de sănătoase sunt culturile. Agricultorul ar putea astfel să ia măsuri doar în acele zone cu probleme.

Dar poate cea mai așteptată aplicație în domeniul dronelor este aceea a livrării unui produs. De exemplu, comanzi ceva pe un site și acel lucru ajunge la adresa ta mult mai rapid, adus de o dronă. „Se pare că acest lucru se va întâmpla foarte curând“, adaugă specialistul. 

 

ROBOȚI

M-am uitat la mulțimea de copii și tineri care veniseră la târg și priveau fascinați, apoi se urcau în mașinile electrice, încercau biciclete, trotinete și alte device-uri electrice, sau care așteptau nerăbdători la coadă pentru a pleca, cu ajutorul ochelarilor virtuali, din realitatea lor în cea a unui parc de distracții, unde se puteau da într-un montagne russe imaginar. Eram încântată de nerăbdarea lor. Dar mai impresionată am fost de copiii și tinerii români de la standul Evo Robotics, care își prezentau realizările, acei roboți construiți din te miri ce lucruri, adunate parcă dintr-un garaj vechi, nefolosit de ani de zile, și care s-au întors acasă cu premii obținute la competiții internaționale. Ei reprezintă viitorul care devine în fiecare zi prezentul nostru.

 

Vote it up
123
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza