VIDEO: Misteriosul Malkovich

Considerat cel mai european dintre artistii americani, actorul ne-a acordat un interviu in exclusivitate
 
<p>
E atragator si enigmatic. Are o privire patrunzatoare si o voce blanda, ca si cum ar sopti. Multe femei viseaza la John Malkovich. Jucand deopotriva in filme independente, dar si in productii cu buget mare (Imperiul Soarelui, Schimbul…), cel mai european dintre actorii americani (are radacini croate, scotiene si franceze) a intruchipat, intotdeauna, personaje aflate la limita bizarului. Ne-am intalnit la Paris, unde punea in scena versiunea pentru teatru a peliculei "Legaturi periculoase", opera sa fetis, care l-a adus in atentia publicului si care a fost ecranizata, in 1988, de catre Stephen Frears.

Urmareste interviul video AICI

Reader’s Digest : Cum v-ati descrie ca regizor?
John Malkovich : Ma compar cu un antrenor de fotbal care se limiteaza la propriul teren. Actorii sunt cei care joaca, nu eu. Asa ca nu ma intereseaza sa le spun cum sa-si joace rolurile. Ii las sa-si urmeze instinctele. Iar ei o fac, cu multa inteligenta.

R. D. : Spuneti, deseori, ca sunteti un autodidact. Vedeti asta ca pe o calitate?
J. M. : Cred ca m-am nascut asa! Sa merg la scoala si sa invat o lectie a fost intotdeauna peste puterile mele. Ca si cum ar fi fost vorba despre o limba straina. De la cinci sau sase ani, am stiut ca trebuie sa ma descurc singur.

R. D. : De ce?
J. M. : Tatal meu a decis sa-si creasca toti cei cinci copii astfel. Stiam cand trebuia sa mergem la culcare, cand sa ne sculam, sa mancam… fara sa ni se spuna. Este o presiune foarte mare pentru un copil sa aiba asa o libertate, dar, pana la urma, e mai bine – am supravietuit! Si apoi, este oricum soarta omului sa se descurce singur in viata. Pana la urma, n-ar trebui sa ne bazam pe nimeni pentru a ne rezolva problemele. Stiu ca multi nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Ei au impresia ca e treaba statului sa aiba grija de tot. Dar eu nu cred asta.

R. D. :  Radacinile dumneavoastra europene au avut vreun rol in felul in care ati fost crescut?
J. M.: Bunicii mei nu prea vorbeau engleza, dar nu au vrut ca noi sa vorbim sarbo-croata. Voiau sa devenim americani cu orice pret. Insa eu am fost, intotdeauna, fascinat de cultura europeana. In fond, mi-am petrecut 25 de ani, aproape jumatate din viata, in Europa.

R. D. : Care dintre valorile transmise de parintii dumneavoastra va sunt de folos si astazi?
J. M. : Ca depinde de mine si doar de mine sa decid asupra lucrurilor pe care le fac in viata. Ca trebuie mereu sa te perfectionezi. Ca e mai bine sa cauti mereu sa devii mai bun, pentru ca, intr-o buna zi, oricum o sa murim (zambeste)!

R. D. : Va sperie asta?
J. M. : Nu. Stiu ca intr-o buna zi ma voi reintalni cu fratele si cu sora mea, care au parasit, de curand, aceasta lume. Dar am avut o viata absolut minunata, am intalnit oameni incredibili. Vine si vremea cand trebuie sa le lasi si altora stafeta.

R. D. : De cand ati aparut in rolul lui Dumnezeu, alaturi de George Clooney, intr-o faimoasa reclama la cafea, ati devenit chiar mai faimos decat pentru rolurile din filme. Ce inseamna asta pentru dvs.?
J. M. : Nimic. Nu m-am considerat niciodata un subiect interesant. Si asta cu mult inainte de a deveni o asa-numita vedeta.

R. D. : Dintre cele 70 de filme pe care le-ati facut, care este cel mai important pentru dumneavoastra?
J. M. : Legaturi periculoase, Ceaiul in desert, dar si primul rol pe care l-am jucat au avut un mare impact asupra mea. Pentru ca atunci mi-am dat seama ca viata mea va fi diferita si ca o voi trai in exil. Oricum, o parte din mine a preferat mereu sa fie in exil.

R. D. : Ce va motiveaza acum?
J. M. : Curiozitatea. Intalnirea cu ceilalti, largirea orizonturilor... Daca vreau, intr-adevar, sa fac ceva, o fac. (Nota editorului: A lansat chiar si o colectie de haine!) Asa ca nu am dorinte secrete sau neindeplinite. 

*Piesa bazata pe romanul lui Choderlos de Laclos. Adaptare pentru teatru de Christopher Hampton, montata la Théatre de l’Atelier din Paris (www.theatre-atelier.com)

</p>
Vote it up
330
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza