VIDEO: Interviu cu Omar Sharif

Unul dintre starurile epocii de aur a Hollywood-ului si-a dezvaluit secretele, in exclusivitate pentru Reader’s Digest
 

Privirea lui intensa se fixeaza asupra ta, arzand cu puterea brizei din desert. Are inca aura lui Ali Ibn el Kharish – personajul pe care Omar Sharif l-a jucat in Lawrence al Arabiei si care a reprezentat pentru el biletul de intrare in galeria starurilor internationale. Anul acesta, epicul film al lui David Lean implineste 50 de ani.

Este un moment potrivit pentru Omar Sharif sa priveasca in urma la traiectoria carierei sale, punctata de aproape 100 de filme, unele dintre ele legendare – Dr. Jivago, Mayerling, Funny Girl… La 80 de ani, acest actor cu suflet de nomad traieste singur, in hoteluri.
Bunic fericit a patru nepoti si proprietar a opt cai de curse, el tocmai a terminat un film turnat in Tanger - Gnaza Party, o productie semnata de Laïla Marrakchi, in care joaca rolul unui barbat in varsta. Rontaind niste curmale si sorbind din paharul zilnic de whisky, Omar Sharif  isi deapana pentru noi amintirile dintr-o viata despre care el crede ca a fost profund marcata de noroc...

Reader’s Digest : Spuneti adesea ca nu sunteti pe deplin multumit cu niciunul dintre filmele dumneavoastra. Cum asa?
Omar Sharif : Exista ceva in viata care sa te multumeasca pe deplin? Simt o afectiune speciala numai pentru cateva filme: Lawrence al Arabiei, desigur, dar si pentru Dr. Jivago, deoarece sunt un tip sentimental, sau Funny Girl, cu Barbra Streisand. Noi ne-am inteles minunat. In fapt, aproape ca ne-am fi casatorit. Eu am spus „nu“, pentru ca ea a vrut sa mearga sa traiasca in America si eu am vrut sa raman la Paris (rade)!

Vezi AICI trailerul filmului Lawrence al Arabiei

R. D. : V-ati indragostit des de actritele din rolul principal?
O. S. : Indragostit, nu.... nu am iubit cu adevarat decat o singura femeie, pe sotia mea (Faten Hamama, un mare star in Egipt). Si, cu toate astea, am parasit-o...

R. D. : Cui sau carui fapt ar trebui sa ii multumiti pentru rolul din Lawrence al Arabiei?
O. S. : Norocului, dar si mamei mele, care a dat o mana de ajutor. David Lean cauta un actor arab vorbitor de limba engleza, iar mama mea a fost cea care m-a obligat sa invat engleza. De fapt, la varsta de zece ani eram foarte gras, pentru ca mancam tot timpul, iar la scoala mea, condusa de iezuiti, nu faceam deloc sport. Disperata sa-si vada unicul fiu, in care isi pusese multe sperante, atat de urat, mama a decis sa ma trimita la o scoala cu internat, dintr-o tara in care sa nu fiu tentat de mancare. Asta a fost Anglia! Misiune indeplinita! Grasimea s-a topit complet (rade). Si, cum scoala avea un teatru, am descoperit si o noua pasiune.

R. D. : Credeti ca faptul ca ati crescut in Orient v-a conferit o personalitate speciala?
O. S. : Niciodata n-am stat sa analizez asta. Este adevarat ca am crescut in Egipt, dar imediat dupa filmarea productiei Lawrence al Arabiei am plecat la Hollywood, dupa cum era stipulat in contractul pe care il semnasem pe sapte ani. Tot ce stiu e ca sunt un actor fara tara de bastina, singurul din lume care a jucat rolul unui colonel nazist (Noaptea Generalilor, de Anatol Litvak), dar si rolul unui evreu din New York (Funny Girl), al unui musulman, al unui crestin, al unui preot, al unui arab in desert... si chiar rolul unui print austriac (Mayerling). Va puteti imagina asta? Eu, un arab, austriac? (rade cu pofta)

R. D. : Pentru a celebra 50 de ani de la lansarea filmului „Lawrence al Arabiei “, o editie Blu-ray remasterizata va aparea pe piata in toamna. Va veti uita din nou la film?
O. S. : De cand a fost lansat, in 1962, nu l-am revazut niciodata. La fel se intampla si cu celelalte filme ale mele. Cred ca am ajuns la cinema abia de vreo doua ori in 15 ani! Nu-mi place la cinema pentru ca stiu totul depre cum e facut un film. Prefer teatrul. Actorii pot face greseli, dar cel putin ei „traiesc“ in fata mea si nu iau de la capat aceeasi scena de sute de ori. Dar imi place sa ma uit la seriale TV.

R. D. : Daca v-ati putea lua viata de la capat, ati fi tentat sa schimbati anumite lucruri care s-au petrecut?
O. S. : Probabil, dar nu as putea spune care. Pentru ca, daca nu-mi place ceva, am abilitatea de a scoate acel lucru din memorie. Imi aduc aminte numai de momentele fericite.

Vote it up
382
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza