VIDEO: Interviu cu Lenny Kravitz

Aflat in turneu prin Europa, artistul ne-a vorbit, intr-un interviu, despre viata in America si despre rasism
 
 
Secretul succesului marca Lenny Kravitz? „Nu exista prea multi barbati care sa isi poata permite sa poarte un inel in nas si, totusi, sa para sexy“, a comentat unul dintre colegi vizavi de fotografia alaturata. Norocul lui! In toamna aceasta, Lenny va urca pe toate scenele importante din Europa.

Evident, insa, succesul lui nu are legatura doar cu aspectul fizic. Chiar de la inceputul carierei, muzicianul nascut in New York si crescut in Los Angeles a stiut sa abordeze o multime de stiluri diferite, intr-un amestec inconfundabil de rock si retro. Fiu al unei actrite de culoare si al unui producator de televiziune alb, Lenny foloseste in continuare stiluri precum hardrock, funk, soul si reggae – inclusiv pe noul sau album, Black and White America (n.r.: America in alb si negru). Titlul a devenit un soi de laitmotiv pentru muzicianul in varsta de 47 de ani, pe care redactorul Reader’s Digest l-a intervievat in Malibu.

VIDEO: Urmareste AICI secvente din concertul pe care Lenny l-a sustinut, in septembrie, la Rio

Reader’s Digest: „Black and White America“ pare sa aiba un puternic substrat politic. In ce masura este acest album unul politic?
Lenny Kravitz: Sincer, este mai degraba personal decat politic. Am crescut in acest mediu multirasial tipic Statelor Unite. Si, prin prisma culorii pielii mele, m-am aflat intotdeauna prins intre doua zone.

RD: La inceputul carierei, cei de la companiile de inregistrari sau de la agentiile de booking nu ti-au spus niciodata ca nu esti nici suficient de alb, nici suficient de negru?
Kravitz: Ba da, exact asta mi s-a spus. Si inca intr-un stil foarte direct.

RD: Amuzant, totusi, e ca si presedintele Obama reprezinta „America in alb si negru“. Te afli cumva intr-o situatie similara?
Kravitz: Nu stiu daca i-ai ascultat discursul referitor la rasism de pe vremea cand candida. A fost impresionant. Doar cineva ca el – sau ca mine – poate privi lucrurile din ambele perspective si sa le inteleaga realmente. Asta este cu siguranta un atu. Intr-o oarecare masura, pentru Black and White America m-am inspirat dintr-un documentar. Era vorba despre un grup de cetateni, care nu erau sub nicio forma de acord cu ideea unui presedinte afroamerican. Isi voiau tara lor inapoi si erau dispusi sa faca tot ceea ce le statea in puteri ca sa-l opreasca din drum pe Obama. Oamenii chiar gandesc asa, nu au renuntat la aceste idei si nu au avansat in niciun fel. Nu-mi dau seama de ce, insa ura atinge culmi nebanuite.

RD: Nu ar fi trebuit ca opt ani de guvernare Bush sa le fi imbunatatit putin modul de gandire?
Kravitz (chicotind): Unii asa cred. Dar sa ne uitam la miscarea populista a celor de la Tea Party sau la Sarah Palin, sau la toti acei fanatici religiosi care dau foc la Coran. Traim oare in secolul XXI? Iar atentia pe care le-o acorda presa ii incurajeaza si le da puteri – ceea ce inrautateste si mai mult lucrurile. Si, totusi, nu e vorba doar despre America, ci e valabil in intreaga lume. Mai precis, peste tot exista lumini si umbre.

RD: Obama va avea succes pe termen lung? Va putea sa schimbe ceva, asa cum a sustinut?
Kravitz: Face si el ce poate. Sa ne uitam exact la ceea ce a mostenit de la republicani – indiferent ca il placi sau nu –, a intrat intr-o situatie ingrozitoare. Nu mi-as dori nici macar un minut sa fiu in locul lui.

RD: Asadar, nu e o pozitie care te-ar putea tenta vreodata?
Kravitz: Sub nicio forma! Cred ca ar trebui sa faci tot timpul compromisuri. Si inca unele destul de mari. Mai mult, nu-ti vei putea urmari niciodata principiile. In plus, dupa orice copac se poate ascunde un rasist idiot, care sa incerce sa-ti ia viata doar pentru ca ai o anumita culoare a pielii. Prefer sa fiu muzician. Pur si simplu pentru faptul ca implica un pericol mai mic.

RD: La ce sa se astepte fanii de la muzicianul Lenny Kravitz, aflat in turneu in Europa in aceasta toamna?
Kravitz: Va fi si rock, va fi si funky. Ceva cu adevarat puternic. O multime de materiale noi, asezonate cu melodii clasice. Dar si unele mai obscure. Totul va fi foarte bine pus la punct. Abia astept sa fiu acolo.

Nota: Urmatorul concert al lui Lenny in Europa va fi la Paris, pe 29 noiembrie

 
Vote it up
360
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza