Viata haotica afecteaza creierul

Procesul de micsorare a creierului este mai accelerata la cei care fumeaza, au diabet si hipertensiune 
 
<p>Grasimea nu este daunatoare doar pentru inima, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea din California. Acestia au constatat ca stratul adipos din jurul burtii afecteaza si creierul, micsorandu-l.
De asemenea, tutunul, diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala au un efect negativ asupra functiilor intelectuale, iar primele semne ale deteriorarii apar dupa zece ani de la depistarea acestor boli sau dupa ce te-ai apucat de fumat, informeaza Daily Mail.

Cercetatorii spun ca medicii ar putea folosi aceste informatii pentru a selecta pacientii cu un risc mai mare de a dezvolta dementa si sa-i incurajeze sa-si imbunatati stilul de viata din timp.
Studiului a fost realizat pe un esantion de 1.300 de persoane obeze, cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani, care au obtinut un scor slab la testele de inteligenta. In plus, voluntarii au trebuit sa isi masoare greutatea si inaltimea, tensiunea arteriala, colesterolul si diabetul zaharat. In urma analizelor efectuate, specialistii au constatat ca creierul se micsoreaza odata cu inaintarea in varsta, dar, la persoanele care sufera de diabet zaharat, procesul de micsorare a creierului este accelerat, la fel ca in cazul fumatorilor.
Rezultatele studiului au mai aratat ca, la persoanele cu tensiune arteriala crescuta, au fost sesizate mici leziuni la creier. Hipertensiunea arteriala a fost un alt factor care a influentat rezultatele testelor de inteligenta, ducand la o agravare si la o imbatranire mai rapida a creierului cu pana la opt ani.
Charles DeCarli, coordonatorul cercetarii, a spus ca aceste rezultate i-ar putea ajuta pe oameni sa-si schimbe stilul de viata inainte de a fi prea tarziu. "Identificarea acestor factori de risc ar putea fi utila in screening-ul persoanelor predispuse la dementa si la incurajarea oamenilor in a face modificari ale stilului de viata", mentioneaza DeCarli.
Potrivit datelor unui studiu anterior, se considera ca un nivel ridicat de grasimi creste cotele de infundare a arterelor, reducand fluxul de sange si de oxigen. Astfel, persoanele de 60 de ani supraponderale prezinta un risc dublu sa dezvolte dementa pana la varsta de 75 de ani.
Potrivit estimarilor, jumatate dintre cazurile de Alzheimer ar putea fi prevenite prin modificarea stilului de viata, respectiv o alimentatie sanatoasa, renuntarea la tututn si practicarea exercitiilor fizice.</p>

Vote it up
162
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza