Vecini care va scot din sarite

Aproape una din trei persoane sustine ca este deranjata de zgo­­motul provenit de la vecini
 

Relatiile bune cu vecinii contribuie foarte mult la sentimentul de apartenenta la o comunitate, spo­­rind satisfactia fata de viata. Pe de alta parte, certurile cu vecinii va pot face viata amara. Princi­­palul factor de stres este zgomotul. Aproape una din trei persoane sustine ca este deranjata de zgo­­motul provenit de la vecini la un moment dat, iar o persoana din 12 afirma ca vecinii galagiosi constituie o problema severa.

Vecinii egoisti care dau muzica tare la ore nepotrivite pot sa va innebuneasca. Alte surse frecvente de zgo­­mot sunt strigatele si certurile, bocaniturile si aparate­­le, copiii, latratul cainilor, vehiculele cu motor, alarmele masinilor si ale locuintelor.

Sau poate aveti probleme cu ramurile copacilor de la vecini care ajung pe proprietatea dvs., dispute legate de utilitati comune (de exemplu, cine e respon­sabil pen­­tru o scurgere blocata), accesul pe proprietatea ve­­cinului pentru efectua­rea unor reparatii, neintelegeri privind delimitarea proprietatilor sau parcatul automo­­bi­­lelor. Toate acestea reprezinta motive frecvente de nemultumire.

Daca aveti o problema cu vecinii, cel mai bine este sa vorbiti cu ei. In general, oamenii sunt rezonabili, asa ca pastrati-va calmul si explicati-le care e problema, apoi vedeti daca puteti gasi o solutie reciproc avanta­­joasa. S-ar putea ca vecinul sa nici nu stie ca aveti o problema; prin urmare, o discutie prieteneasca poate readuce lucrurile la normal. In caz contrar, nu deveniti ostil sau agresiv; daca trebuie sa mergeti mai departe, faptul de a recurge la ostilitati si insulte, mai ales in scris, se poate intoarce impotriva dvs. Daca rugamin­­tile politicoase nu sunt de folos, exista si alte posibi­­li­­tati:

• Daca vecinii locuiesc cu chirie, contactati proprie­­ta­­rul – e posibil ca respectivii sa incalce intelegerea cu acesta.
• In cazul locuintelor inchiriate de la autoritatile locale, vorbiti cu consiliul local, care are puterea de a actiona impotriva chiriasilor iresponsabili.
• Folositi un serviciu de mediere.
• Contactati autoritatile locale in cazul problemelor cauzate de zgomot, copaci si tufisuri care va inva­­dea­­za proprietatea (vezi pagina alaturata) si incalcarea regulilor convenite.
• Daca lucrarile efectuate de vecini va afecteaza proprietatea, vorbiti cu firma la care aveti asigurata locuinta – e posibil sa acopere daunele si sa solicite despagubiri de la firma de asigurari a vecinilor.
• Solicitati autoritatilor permisiunea de a intra pe proprietatea vecinului pentru a efectua reparatii ale proprietatii dvs.
• Cereti sfaturi juridice in privinta disputelor privind granitele proprietatilor.
• Contactati politia daca vecinii au un comportament violent, agresiv sau provoaca daune proprietatii dvs. De pilda, „artistii“ care va impodobesc proprietatea cu graffiti pot fi invinuiti de infractiune, iar autoritatile locale pot elimina marcajele considerate a avea un caracter ofensator (de natura rasiala, sexuala etc.).

Vote it up
81
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza