Veşti bune

Lucruri pozitive pe care le-am remarcat 
 

Articole similare

AFACERI: Chimie autentică

Poate un fotbalist să contribuie la salvarea planetei? A fost o surpriză pentru coechipierii lui de la Arsenal, dar mijlocaşul francez de talie internaţională Mathieu Flamini şi-a petrecut ultimii opt ani făcând eforturi pentru a crea un produs chimic care, într-o zi, va putea înlocui petrolul.

Povestea a început în 2008, când Flamini a intrat în echipa AC Milan. Acolo, l-a cunoscut pe Pasquale Granata şi împreună cei doi au înfiinţat o companie, GF Biochemicals, care a început să producă o substanţă chimică numită acid levulinic, din zaharurile aflate în biomasă, cum sunt iarba sau aşchiile de lemn.

Acesta poate fi utilizat ca înlocuitor al petrolului în toate formele sale: mase plastice, dizolvanţi, combustibili. Provocarea consta în găsirea unor modalităţi de a-l produce la un cost eficient din punct de vedere economic şi în cantităţi mari. Dar acum, în prezenţa unei echipe de ingineri şi oameni de ştiinţă, în colaborare cu Universitatea din Pisa, compania are o fabrică în Caserta, în Italia, şi plănuieşte să producă 10.000 de tone anual, începând cu 2017.

 

RELAŢII: În sfârşit împreună

Nora Jackson a avut parte de o surpriză, atunci când Roy Vickerman a apărut pe neaşteptate acasă la ea, în regiunea britanică West Midlands, cu un buchet de flori. Ultima oară îl văzuse la puţin timp după cel de-Al Doilea Război Mondial, când Roy anulase logodna cu ea. Dar acum cei doi nonagenari au anunţat că logodna lor e reîn­nodată.

Cei doi parteneri s-au cunoscut când erau colegi de clasă, în 1940, iar mai târziu, s-au logodit. Dar apoi Roy a fost chemat să se înroleze în armată. Când s-a întors din război, suferea de stres posttraumatic. „Îmi doream sdoar să fiu singur, nu puteam îndura boala“, spune el.

Amândoi şi-au văzut de vieţile lor, s-au căsătorit şi au avut copii. Ulterior, amândoi au rămas văduvi. S-au reîntâlnit însă după ce Roy a vorbit despre Nora la o emisiune a postului local de radio, iar producătorii emisiunii au reuşit să o găsească. Roy a hotărât că o va vizita şi îi va cere scuze, iar apoi va pleca.

„Nora a venit la uşă, şi-a încolăcit braţele în jurul meu şi m-a sărutat“, spune el. Acum, inelul de logodnă şi-a reluat locul pe degetul Norei.

 

SIGURANŢĂ: O soluţie inteligentă

I-am văzut cu toţii: oameni absolut captivaţi de telefoanele lor, în timp ce merg pe stradă.

După ce, în luna martie a acestui an, o fată de 15 ani din München a fost lovită mortal de tren în timp ce se uita în smartphone, cu căştile pe urechi, autorităţile din oraşul german Augsburg au instalat semafoare la nivelul solului în două staţii de tramvai, pentru a-i avertiza pe oamenii care se uită la ecranele din mâinile lor că se apropie tramvaiul. „Acest lucru îi va ajuta să fie din nou atenţi“, spune purtătoarea de cuvânt a oraşului, Stephanie Lermen.

 

„Respingeţi pesimismul şi cinismul. Să ştiţi că progresul este posibil şi că problemele pot fi rezolvate.“ (preşedintele american Barack Obama, într-un discurs adresat tinerilor, în timp ce se afla într-o vizită în Europa)

 

EROI

Lupta cu poluarea

Din locuinţa ei, aflată în fermecătorul oraş–podgorie Pezinok, în vestul Slovaciei, avocata Zuzana Caputova simţea duhoarea unei halde, unde erau depozitate deşeurile ţărilor învecinate. Substanţele chimice toxice care se scurgeau în sol au dus la creşterea năucitoare a cazurilor de cancer şi a bolilor pulmonare în regiune. Când a început să circule vestea că oraşul va găzdui o a doua haldă, Caputova a lansat o campanie destinată prevenirii acestui fapt, prezentând argumente juridice. Rezultatul? Curtea Supremă a Slovaciei a retras aprobarea pentru cea de-a doua haldă şi a ordonat şi închiderea celei iniţiale. „Asta le-a dat speranţe numeroşilor oameni care luptă împotriva antreprenorilor iresponsabili”, spune ea.

 

Surse: Afaceri: BBC News, 15 aprilie, 2016. Relaţii: Daily Mail, 4 aprilie 2016. Siguranţă: The Local (Germania), 22 aprilie 2016. Eroi: www.goldmanprize.org

Vote it up
180
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza