Veşti bune

Câteva lucruri pozitive pe care le-am remarcat 
 

SOCIETATE: Cafeneaua care ajută oamenii străzii

Londonezii au acum ocazia de a ajuta persoanele fără adăpost atunci când îşi cumpără cafeaua de dimineaţă. În nouă locaţii din capitala Marii Britanii, persoane nevoiaşe prepară şi servesc cafea proaspătă în tonomate mobile, după ce au făcut în prealabil cursuri de barmani.

Iniţiativa se numeşte Change Please („Aş vrea o schimbare, vă rog“) şi este ideea lui Cemal Ezel, co-fondatorul Old Spike Roastery, o cafenea şi rotiserie care funcţionează ca afacere socială.

Planul este ca, în termen de şase luni, proaspeţilor barmani să li se găsească locuri de muncă stabile în lanţurile de cafenele londoneze.

„Decât să stea în aglomeraţie, la coadă într-o cafenea faimoasă, oamenii încep să îşi dea seama că la noi găsesc cafea mai bună şi, în plus, au satisfacţia că au făcut un bine“, spune Jatinder Butwal, vânzătorul de la una dintre tonetele de cafea.

 

INVENŢIE: Design salvator conceput de o adolescentă

 Tânăra irlandeză Emily Duffy a simţit pe pielea ei ce înseamnă viaţa fără un acoperiş deasupra capului când a petrecut, ca parte a unui proiect de caritate, o zi pe străzile Dublinului, la un loc cu vagabonzii şi nevoiaşii oraşului. „Statul pe străzi înseamnă să rezişti. Nu mai ai energie pentru visuri şi aspiraţii.“ Pornind de la această experienţă, Emily a inventat un alt fel de sac de dormit.

După ce a constatat că sacii clasici se udă uşor şi nu sunt adaptaţi la lipsurile celor care trăiesc pe străzi, ea a venit cu ideea sacilor de dormit dintr-o folie metalică cu bule de aer, prevăzuţi cu protecţie ignifugă şi un strat impermeabil. În locul fermoarelor obişnuite, Emily a propus un sistem de închidere cu arici, care permite manevrarea cu uşurinţă a sacului de dormit.

„E un model făcut să reziste ani întregi“, explică fata în vârstă de 15 ani, din Limerick.

Aşa cum era de aşteptat, noii saci de dormit sunt produşi de foşti oameni fără adăpost.

 

MEDIU ÎNCONJURĂTOR: Bacteria care dă energie

 Purificarea apei şi transformarea în apă potabilă consumă multă energie, în jur de 7% din electricitatea generată în întreaga lume. În Danemarca însă, staţia de tratare a apei Egå Rense­anlăg, care produce cu 50% mai multă energie decât consumă, e pe cale de a lansa o nouă tehnologie.

În fabrica de lângă Aarhus se foloseşte o nouă formă de bacterie care descompune agenţii poluanţi din apa de canalizare. Procesul nu doar economiseşte energie, ci produce şi biogaz, care ulterior poate fi transformat în electricitate.

„Staţiile de tratare a apei trebuie să se adapteze la viitor şi să se tran­s­forme din consumatoare de energie în producătoare de energie. Dovada că se poate este chiar aici, la Egå“, declară ministrul mediului danez, Eva Kjer Hansen.

 

EROI: NOMINALIZAT LA NOBEL PENTRU SALVAREA REFUGIAŢILOR

Ziua de 20 aprilie 2015 începuse la fel ca oricare alta pentru sergentul de armată Antonis Deligiorgis, dar a ajuns să se transforme într-o poveste de eroism, care le-a adus locuitorilor insulelor greceşti, aflate în prima linie pe frontul crizei refugiaţilor, o nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta.

În timp ce stătea pe terasa unei cafenele de la malul mării, Antonis Deligiorgis a observat o barcă pe care erau înghesuiţi emigranţi din Siria şi Eritreea. O tragedie era pe cale să se întâmple. Mica ambarcaţiune se lovise de stâncile din larg şi era pe cale să se scufunde. „Fără să stau prea mult pe gânduri, m-am ridicat de la masă si m-am repezit în apă“, spune Antonis, tată a doi copii. Împreună cu alţi martori, sergentul grec i-a scos la mal pe 20 dintre cei 93 de emigranţi, printre care şi pe Wegasi Nebiat, o tânără de 24 de ani din Eritreea (în poză, împreună cu Antonis Deligiorgis). Pentru Antonis, episodul nu a fost un act de eroism, ci doar datoria lui „ca om, ca tată şi ca profesionist“, dusă până la capăt.

 

Surse: Societate: The Big Issue, 23 februarie 2016.
Invenţie: Good News Network, 23 ianuarie 2016.
Mediu înconjurător: The Local (Danemarca), 29 ianuarie 2016. Eroi: The Guardian, 24 ianuarie 2016.

Vote it up
237
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza