Vești bune

Câteva lucruri pozitive pe care le-am remarcat
 

ORAȘE: Planuri verzi pentru Paris

Într-un proiect de „reinventare“ a orașului, primărița Parisului Anne Hidalgo plănuiește să transforme șapte piețe renumite din capitala Franței. În următorii patru ani, aceste locuri vor deveni mai verzi și vor fi mai accesibile traficului pietonal și al bicicletelor. „Sunt niște măsuri menite să ne ajute să redescoperim istoria Parisului și a faimoaselor sale piațete“, spune Anne Hidalgo (foto).

Zonele vizate sunt Place de la Bastille, Place de la Nation, Place du Panthéon, Place d’Italie, Place de la Madeleine, Place Gambetta și Place des Fêtes. Fiecare dintre ele va deveni un rai al pietonilor, traficul mașinilor, claxoanele și noxele fiind înlocuite, în cele mai multe cazuri, cu spații verzi și copaci. 

Alte inițiative ecologice introduse de actualul primar al Parisului pentru a reduce numărul mașinilor din capitală includ inaugurarea unei duminici pe săptămână fără trafic auto pe Champs-Elysées, precum și o zi anuală fără mașini.

 

ALIMENTAȚIE: Mai puține deșeuri

Conform ONU, în jur de o treime din mâncarea produsă în toată lumea este risipită și ajunge la gunoi. Recent, o nouă afacere din Bremen, în Germania, a pus la punct o soluție ingenioasă pentru această problemă. Ideea companiei FoPo este de a colecta fructele și legumele care altfel ar fi aruncate și de a le conserva printr-un procedeu numit liofilizare – care sublimează apa cu ajutorul vidului din produsele congelate în prealabil – și de a le transforma apoi în pudră. Metoda aceasta extinde cu până la doi ani valabilitatea produselor care riscă să ajungă deșeuri alimentare.

„E absurd că în secoul 21 se irosește la nivel mondial atât de multă mâncare, în condițiile în care 800 de milioane de oameni mor de foame“, spune cofondatorul companiei, Gerald Perry Marin.

În timpul testelor făcute în Filipine, FoPo a folosit surplusul de ananas și mango furnizat de fermierii locali. Pudra păstrează între 30 și 80 la sută din valorile nutriționale și poate fi folosită în prăjituri, la prepararea băuturilor sau presărată peste înghețată și iaurt.

 

MEDIU: Se reface stratul de ozon

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii, devenită un simbol al daunelor pe care omenirea le aduce planetei, a început să se refacă, susține un studiu publicat în revista Science. Conform acestuia, restricțiile asupra folosirii chimicalelor care distrug ozonul se pare că au dat rezultate. „Este o realizare remarcabilă pentru societate“, spune autoarea raportului, prof. Susan Solomon, de la MIT.

 

EROI: SALVARE PE EVEREST

Alpinistul britanic Leslie Binns, în vârstă de 42 de ani, era la doar 500 de metri de vârful celui mai înalt munte din lume, Everest, dar  a hotărât în câteva clipe să se întoarcă din drum și să renunțe la această realizare.

Când fostul soldat decorat cu două medalii a întâlnit-o pe alpinista din India Sunita Hazra, rămasă fără oxigen și incapabilă să coboare înapoi de una singură, Leslie s-a decis să o ajute.

„I-am spus șerpașului că nu mai mergem până sus, ci o să-i dăm Sunitei rezerva mea de oxigen și o s-o ajutăm să coboare muntele“, povestește Leslie, care și-a pierdut vederea la un ochi în Afganistan. După o coborâre obositoare și periculoasă, britanicul a reușit să o aducă în siguranță în tabăra ei.

„Datorită lui, sora mea este azi în viață“, spune fratele Sunitei. „A dat dovadă de bunătate și curaj, calități rar întâlnite în ziua de azi.“

Tăcut și modest, Leslie spune doar: „Mă bucur foarte mult că am putut să o ajut pe Sunita“.

 

SURSE: Orașe: The Local (Franța) 30 martie 2016; Alimentație: The Guardian, 1 iunie 2016; Mediu: The Verge, 30 iunie 2016; Eroi: BBC News, 2 iunie 2016
 

Vote it up
238
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza