Vești bune

Câteva lucruri pozitive care ne așteaptă  
 

SOCIETATE: Să-i cunoaștem pe imigranți

Lasse Landt, un consultant din Berlin, și Khaled Alaswad, un refugiat sirian pe care l-a cunoscut la un curs de calculatoare, au creat împreună un website numit Let’s Integrate („Să ne integrăm“), care își propune să îi ajute pe germani și pe imigranți să se cunoască. Scopul lui e pur și simplu ca aceștia să se întâlnească și să aibă o conversație. „Dacă refugiații nu vorbesc niciodată față în față cu un localnic, ei nu vor ști nimic despre cultura de aici“, spune Khaled (foto, în dreapta, alături de Lasse).

Serviciul este gratuit, iar cei doi plănuiesc să îl facă disponibil și în alte orașe germane. Ahmed Haj Ali, un refugiat de 23 de ani din Damasc, l-a încercat și i-a plăcut. „Vreau să rămân aici mult timp și acest lucru mă va ajuta să mă adaptez la cultura lor și să învăț germana“, spune el.

 

ECOLOGIE: Protecție pentru apele Oceanului Arctic

Odată cu încălzirea provocată de schimbările climatice, zone întregi ale oceanului Arctic înghețat au început să devină accesibile pentru pescuitul la mari adâncimi. Pentru companiile de pescuit este o mare oportunitate. Dar pentru grupul ecologist Greenpeace acest lucru înseamnă că un ecosistem important, care conține specii vulnerabile, ar putea fi distrus de năvoadele uriașe din nordul Mării Barents.

După ce Greenpeace a adus în atenție această problemă, a fost semnat un acord major conform căruia companii mari, ca McDonald’s, Birds Eye, cel mai mare producător de pește congelat din Europa, Espersen și Fiskebat, care reprezintă flota de pescuit a Norvegiei, nu se vor extinde în aceste ape. Acordul acoperă o arie de două ori mai mare decât Franța, iar mărcile care îl susțin nu vor cumpăra pește de la companiile care operează acolo.  

„Acesta este un pas important în direcția bună“, spune activista Greenpeace Daniela Montalto.

 

ANIMALE: Pisicile de pe plajă atrag turiștii

Când Andrea Atzori și soția lui au fondat un adăpost pentru pisici pe o plajă îndepărtată de pe insula italiană Sardinia, în 2011, nu și-au imaginat cât de mult succes aveau să aibă.

Vestea bună, pentru ei și pentru cele vreo 60 de pisici, ca să nu mai vorbim de iubitorii de pisici din toa-tă lumea, este că adăpostul a devenit de acum o destinație turistică importantă, care numai în ultimii trei ani a atras în jur de 11.000 de vizitatori. Organizația non-profit a fost chiar votată recent pe locul șapte în topul destinațiilor din Sardinia.

„Oamenii sunt curioși, pentru că își închipuie că pisicile nu suportă apa, dar ele au crescut la malul mării și nu se tem de ea“, spune Andrea. „În plus, sunt foarte blânde și prietenoase și știu cum să-i distreze pe vizitatori.“

Pentru a vizita felinele iubitoare de plajă, rezervările se fac pe site-ul adăpostului: www.gattisupallosu.org.

 

EROI: NU POȚI OPRI MUZICA  

În Afganistan, muzica a fost interzisă sub regimul taliban și nu este privită nici acum cu ochi buni de mulți musulmani conservatori. Astfel că înființarea unei orchestre poate fi considerată o realizare impresionantă. Dar o orchestră alcătuită numai din femei, într-o țară care limitează drastic libertatea femeilor, este cu adevărat remarcabilă. 

„În afară de tatăl meu, toată familia mea este împotrivă“, spune Negin Khpalwak, de 19 ani, care conduce orchestra Zohra, un ansamblu format din 35 de femei de la Institutul Național al Muzicii din Afganistan, care cântă la instrumente muzicale occidentale și afgane.

Negin și colegele ei muziciene s-au obișnuit cu suspiciunea și ostilitatea multor conaționali și își iau măsuri de precauție când călătoresc cu instrumentele lor. „Nu mă voi da bătută niciodată“, spune ea. „Voi continua să cânt. Nu mă simt în siguranță, dar atunci când oamenii mă văd și spun «Iat-o pe Negin Khpalwak», asta îmi dă putere.“

 

SURSE: Societate: ECN, 16 mai 2016. Ecologie: The Guardian, 25 mai 2016. Animale: The Local (Italia), 26 mai 2016. Eroi: The Huffington Post, 18 aprilie 2016
 

Vote it up
220
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza