Vești bune

Câteva dintre lucrurile pozitive care ne așteaptă
 

AVIAȚIE. Pentru umanitate

Lumea îl știe pe Bruce Dickinson ca pe solistul formației britanice de heavy metal Iron Maiden. Puțini au aflat că, în ultima vreme, rockerul este pilot de linie cu acte în regulă și susținător înflăcărat al unui proiect de construire a celui mai mare obiect de zbor din lume. Faimosul cântăreț britanic e de părere că acest hibrid între zeppelin și aeroplan ar putea fi folosit mai ales în scopuri umanitare.

Aflat momentan în faza testărilor, Thew Airlander 10 măsoară 92 de metri în lungime și 26 de metri în înălțime. Gigantul obiect poate sta până la cinci zile în aer, timp în care consumă doar un sfert din combustibilul folosit de avioanele obișnuite.

Deși nu are o structură internă, Airlander 10 devine rigid când este umplut cu heliu.

Bruce Dickinson crede însă că, datorită mărimii și abilității de a ateriza vertical pe aproape orice tip de teren, vehiculul poate fi folosit în mai multe situații de urgență.

„Ai nevoie de un spital undeva în Africa? Pui tot spitalul într-un Airlander 10, pornești generatoarele și gata, ai ajuns la destinație“, explică rockerul filantrop. „Cu aceste vehicule, poți transporta rezervoare de 10 tone de apă curată, potabilă, într-un sat din Africa.“

 

ENERGIE. Fermă eoliană plutitoare

Compania petrolieră norvegiană Statoil construiește prima fermă eoliană plutitoare din lume. Cele cinci turbine suspendate în vârful unor cilindri de oțel umpluți cu balast, care se află pe coasta de est a Scoției, se pare că vor începe să producă electricitate undeva la finalul anului viitor.

Deși ferma eoliană plutitoare va asigura curent doar pentru 20.000 de case, specialiștii speră că este un precedent care va genera apariția altor proiecte de acest gen în lumea întreagă.

 

MEDIU ÎNCONJURĂTOR. Bacteria devoratoare de plastic

Mare parte din cele 300 de milioane de tone de plastic produse în fiecare an ajung la groapa de gunoi sau în ocean. Este unul dintre cele mai mari pericole ecologice ce amenință viitorul planetei, dar oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Kyoto și de la Universitatea Keio au făcut o descoperire semnificativă.

Echipa de cercetători a identificat o bacterie ce consumă polietilen tereftalat (PET), care reprezintă o șesime din totalul producției de plastic. Bacteriile din specia Ideonella sakaiensis folosesc două tipuri de enzime pentru a descompune structura PET-urilor și produc carbon și energie pentru a crește. Cu toate acestea, procesul este unul de durată, o bacteria are nevoie de șase săptămâni pentru a devora o folie subțire de PET. „Rata de degradare e mică, dar important e că funcționează“, spune profesorul Uwe Bornscheuer de la Universitatea Greifswald, din Germania.

 

„Cum mă pregătesc? Totul ține de educarea încrederii. La început eram un dezastru, apoi am devenit tot mai rezistent și mai puternic. Așa creștem și ne autodepășim.“ 

Comediantul Eddie Izzard despre alergarea a 27 de maratoane în 27 de zile, pentru scopuri umanitare

 

EROI

O PROFESOARĂ CARE TE PUNE PE GÂNDURI

Hanan Al Hroub (foto) a crescut într-o tabără de refugiați palestinieni, iar acum predă la rândul ei unor refugiați și este specializată în ajutorarea copiilor care au fost traumatizați de acte de violență. La începutul acestui an a fost numită „cel mai bun profesor din lume“. Premiată cu un milion de dolari, pe care intenționează să îi folosească pentru susținerea elevilor săi, Hanan Al Hroub spune că „Profesorii au puterea de a schimba lumea“.

Distincția Global Teacher Prize a fost creată de Varkey Foundation, o fundație caritabilă a cărei principală misiune este să îmbunătățească standardele de educație pentru copiii defavorizați.

 

SURSE: Aviație: Good News Network, 17 martie 2016. Energie: The Local (Norvegia), 22 martie 2016. Mediu înconjurător: Los Angeles Times, Wall Street Journal; ambele din 10 martie 2016. Eroi: BBC News, 14 martie 2016

Vote it up
360
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza