Veşti bune

Câteva lucruri pozitive pe care le-am remarcat
 

SOCIAL: Berlinezii îi ajută pe refugiaţi

„Când eşti nou aici, este foarte dificil să începi fără contacte“, spune activista Marina Napruşkina, născută în Belarus. Ea vorbeşte despre situaţia refugiaţilor şi a celor care solicită azil în Berlin, oraşul în care ea s-a stabilit. Acum doi ani, Marina s-a confruntat cu această problemă când s-a deschis un adăpost în apropiere de casa ei. „Nu existau deloc militanţi pentru drepturile copiilor“, spune ea.

A început prin a preda săptămânal cursuri de artă. De la aceste începuturi modeste, iniţiativa Marinei Napruşkina s-a dezvoltat şi s-a transformat în centrul comunitar Neue Nachbarschaft (Cartierul Nou), unde peste 400 de refugiaţi şi solicitanţi de azil pot exersa limba germană, pot împărţi mâncarea şi băutura şi au ocazia să se cunoască între ei.

Primarul Michael Müller le-a solicitat berlinezilor să ajute guvernul pentru a primi peste 70.000 de refugiaţi în oraş, iar proiecte precum cel al Marinei reprezintă chiar ajutorul de care e nevoie. „Ar trebui să existe astfel de iniţiative în toate cartierele“, spune el. „Trebuie să existe un interes în a-i cunoaşte pe cei care vin aici. În caz contrar, vom crea o societate paralelă.“

 

MEDIU: Franţa ia atitudine în privinţa risipei de alimente

În Franţa ajung la gunoi aproximativ şapte din cele 89 de milioane de tone de alimente care se estimează că se aruncă anual în UE. Dar o legislaţie nouă va face ca Franţa „să devenă lider european în combaterea risipei“, conform parlamentarului francez Guillaume Garot.

În loc să arunce pur şi simplu alimentele care nu s-au vândut, supermarketurile trebuie acum să le doneze în scopuri caritabile sau să le recicleze sub formă de hrană pentru animale sau de compost.

O altă directivă din acest nou set de măsuri prevede ca toate restaurantele în care se servesc peste 180 de mese pe zi să fie dotate cu ambalaje pentru mâncare la pachet. „Să iei acasă resturile este ceva neobişnuit în Franţa“, spune criticul culinar Franck Pinay-Rabaroust. „Asta s-ar putea schimba un pic acum, că noile sacoşe au un design mai şic.“

 

ECONOMIE: Bogăţie de trufe în Spania

Tot la capitolul culinare, avem veşti bune pentru iubitorii trufelor negre, tot mai rare. În anii ’30, se produceau anual aproximativ 1.000 de tone din această delicatesă, dar în prezent recolta reprezintă doar o mică fracţie din cantitatea respectivă. Problema a fost accentuată de recoltarea excesivă în Franţa şi Italia.

Gudar Javalambre, o regiune din Spania, aflată la nord de Valencia, şi-a propus să salveze situaţia. Începând cu anii ‘80, dealurile din regiune au fost plantate cu goruni, care sunt esenţiali în cultivarea aşa-numitelor „diamante negre“ ale lumii culinare. Cu trecerea anilor, ciupercile comestibile s-au înmulţit şi în zonă se produc acum 70% din totalul trufelor din lume. E un lucru bun pentru gurmanzi, dar şi pentru localnici. „Pentru noi a fost ca şi cum am fi câştigat la loterie“, spune Eladio Salvador Redon, proprietarul uneia dintre multele plantaţii din zonă.

 

„Oricât de dificilă ar părea viaţa, există întotdeauna un lucru pe care să-l faci cu succes.“ (Stephen Hawking, fizician şi cosmolog)

 

EROI: I-a scăpat de gropi

Te-ai săturat de gropile din carosabil? O florăreasă de 26 de ani din Omsk, în Siberia, era atât de frustrată din cauza gropilor din asfalt, încât s-a hotărât să se ocupe personal de problemă. Veronika Bobrus (foto) a devenit celebră peste noapte când a postat online un film cu ea astupând o groapă cu ciment şi asfalt. „Tot intram în gropi, aşa că m-am gândit pur şi simplu să merg şi să le astup“, spune ea, adăugând că a reparat cinci până acum. şoferii locali au ridicat-o în slăvi, ca pe o luptătoare împotriva unui guvern nepăsător, iar presa din Rusia a supranumit-o „zâna şoselelor“.

 

Surse: Refugiaţi: The Christian Science Monitor, 17 decembrie 2015. Gastro: The Telegraph, 27 decembrie 2015, 3 ianuarie 2016. Trufe: The Local (Spania), 31 decembrie 2015. Eroi: BBC News, 14 decembrie 2015

Vote it up
394
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza