Veşti bune

Se întâmplă și lucruri pozitive: transport în comun pentru persoanele cu dizabilităţi și progrese în domeniul energiei nepoluante
 

MOBILITATE

Transport în comun pentru persoanele cu dizabilităţi

„E foarte greu să ajungi undeva dacă eşti într-un scaun cu rotile, pentru că transportul public nu este accesibil şi nu poţi să iei taxiul sau să închiriezi o maşină obişnuită“, spune Charlotte de Vilmorin, o pariziancă de 25 de ani, care a creat un serviciu de închiriere a maşinilor pentru persoanele cu dizabilităţi.

După modelul oferit de Uber, site-ul Charlottei, wheeliz.com, le dă posibilitatea deţinătorilor de maşini adaptate pentru scaunul cu rotile să le închirieze, câştigând astfel un ban în plus şi oferind o soluţie celor care au nevoie de transport special. „Cred că este un mod prin care economia colaborativă le poate aduce o mobilitate mai mare celor care se deplasează în scaune cu rotile“, afirmă tânăra, care foloseşte scaunul cu rotile încă din copilărie.

Charlotte a avut ideea acestui serviciu în urma unei excursii în Florida, unde închirierea unui vehicul potrivit s-a dovedit a fi dificilă şi costisitoare. Wheeliz, un serviciu cu 50% mai ieftin decât o agenţie obişnuită, este disponibil în mai multe oraşe din Franţa. Pentru că „oricine ar trebui să poată merge oriunde“, conform motto-ului de pe site-ul Charlottei.

 

MEDIU

Progrese în domeniul energiei nepoluante

Promovarea şi susţinerea surselor de energie regenerabilă sunt tot mai răspândite în Europa. Erwin Proell, premierul Austriei Inferioare, cel mai mare dintre cele nouă state federale ale ţării, a anunţat recent că întreaga producţie de energie electrică a regiunii provine acum din surse regenerabile.

Anul trecut, statul a închis ultimele centrale pe bază de combustibili fosili şi a investit aproape trei miliarde de euro în centrale solare, eoliene şi pe bază de biomasă, precum şi într-un program de modernizare a centralelor hidroelectrice de pe Dunăre, care generează două treimi din producţia de energie electrică a statului. Noua politică a dus la crearea a circa 38.000 de aşa-numite „joburi verzi“, cu obiectivul de a atinge cifra de 50.000 până în anul 2030.

În acest timp, Marea Britanie şi-a propus, la rândul ei, să îşi închidă până în anul 2025 toate centralele pe bază de cărbune, devenind prima economie dezvoltată care adoptă această măsură.

 

SOCIETATE

Fără pipi pe pereţi în Köln

Köln s-a alăturat recent oraşelor germane care folosesc tehnologia împotriva oamenilor care urinează în spaţii publice. Compania naţională de căi ferate a început să folosească vopsea hidrofobă în gara principală, astfel încât făptaşilor li se va plăti cu aceeaşi monedă: jetul de lichid îndreptat spre perete va fi respins şi întors în direcţia lor. Un perete din parcarea gării, care atrăgea mulţi astfel de vizitatori, a fost acoperit cu această vopsea. „Nu faceţi pipi aici. Peretele face pipi înapoi!“, sună avertismentul. Utilizată la început în construcţiile maritime, vopseaua a fost folosită în acest scop, pentru prima dată, în zona cluburilor de noapte din Hamburg.

 

„Cineva se bucură astăzi de umbră, pentru că altcineva a plantat un copac, cu mult timp în urmă.“ (Warren Buffett, om de afaceri, filantrop şi investitor american)

 

EROI

O BIJUTERIE DE OM

 

În timp ce se întorcea acasă într-o dimineaţă de duminică, după o noapte petrecută alături de prieteni într-un bar, un londonez de 31 de ani a zărit un obiect care sclipea, într-un canal de scurgere.

După ce s-a apropiat și a privit atent, bărbatul a descoperit, cu uimire, că era vorba despre un inel cu diamant.

Deși ar fi putut să îl păstreze, spune că s-a hotărât să „fie cinstit“ și a lansat o campanie pe Facebook, pentru a-i găsi proprietarul.

În câteva ore, a dat de urma doamnei în vârstă care își pierduse inelul. Andy (un om modest, care nu a dorit să își facă public numele de familie) a stabilit o întâlnire cu ea la un magazin de bijuterii, care a confirmat că este, într-adevăr, proprietara inelului.

„A fost încântată. E un final fericit, ca-n povești, care ne arată cât de mult bine putem face cu ajutorul reţelelor de socializare“, spune Andy.

 

SURSE: Dizabilităţi: Yahoo! News, 5 noiembrie 2015. Energie: Good News Network, 19 noiembrie 2015; Reuters, 18 noiembrie 2015. Köln: The Local (Germania), 27 noiembrie 2015

Vote it up
355
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza