Veşti bune

Câteva dintre lucrurile pozitive care ne așteaptă 
 

Scăpăm de plastic

Se estimează că 5,25 trilioane de bucăţi de plastic plutesc în prezent în oceanele lumii, iar cantitatea lor creşte în fiecare zi. Dar un tânăr antreprenor olandez crede că a găsit soluţia acestei probleme şi plănuieşte „cea mai mare operaţiune de curăţenie din istorie“, cu ajutorul unei tehnologii pe care a conceput-o când era student, la doar 19 ani.

După ce a strâns fonduri de peste 1,7 milioane de euro, printr-o campanie pe internet, Boyan Slat, acum în vârstă de 21 de ani, se pregăteşte să lanseze primul prototip al dispoziti­velor de curăţare a oceanelor, în largul insulei Tsushima, din Japonia.

Bariera cu o lungime de aproape 2.000 de metri, alimentată cu energie solară, va fi cea mai lungă structură plutitoare lansată vreodată la apă şi va colecta timp de cel puţin doi ani plasticul care pluteşte în Strâmtoarea Coreeană. La final, Slat plănuieşte să lanseze un sistem de bariere cu o lungime de 100 de kilometri, pentru a se ocupa de aşa-numita Marea Groapă de Gunoi din Pacific, situată între California şi Hawaii.

 

Cel mai lung tunel feroviar

Pe 1 iunie, anul acesta, la 20 de ani de la începerea lucrărilor, se va deschide în Elveţia cel mai lung şi mai adânc tunel feroviar. Tunelul de Bază Gothard are o rută de 57 de kilometri, 151 de kilometri de tunele, puţuri şi pasaje şi va reduce semnificativ durata călătoriilor. Pasagerii vor ajunge de la Zürich la Milano în două ore şi 50 de minute, călătoria scurtându-se cu o oră.

Testarea tunelului a început deja, iar până la deschiderea lui oficială, vor fi realizate peste 3.000 de curse de probă. Deschiderea va fi sărbătorită în cadrul unui festival, iar cei care îşi doresc un bilet la călătoria inaugurală de pe 1 iunie pot participa la tragerea la sorţi care are loc luna aceasta.

 

Mai multe femei la conducerea companiilor

Deşi celebrul său cancelar este o femeie, Germania rămâne în urma multor ţări europene dezvoltate în privinţa procentului de femei care fac parte din consiliile de administraţie ale companiilor.

Acest lucru se va schimba înce­pând din această lună, când prevederile unei noi legislaţii vor determina aproape 100 dintre cele mai mari corporaţii ale ţării să ajungă să aibă în consiliile de conducere cel puţin 30% femei. În jur de 3.500 de companii de dimensiune medie vor fi obligate, la rândul lor, să-şi impună obiective obligatorii referitoare la creşterea gradului de reprezentare a femeilor.

O legislaţie similară este în vigoare şi în alte ţări europene. Franţa, Olanda, Belgia şi Italia au fiecare câte un anumit tip de cotă de gen pentru membrii consiliului director, iar Norvegia şi Spania se află în fruntea clasamentului, cu o cifră de 40% femei.

Ministrul de justiţie german, Heiko Maas, a apreciat noua lege ca pe „cea mai mare contribuţie la egalitatea de gen, de când femeile au primit dreptul de a vota“. Schim­bări de acest gen sperăm că vor avea loc în următorii ani şi în ţări ca România.

„Dacă primeşti în casa ta pe cineva care nu are dreptul să muncească, atunci trebuie să îl şi hrăneşti.“

Francezul ERIC CANTONA, fost jucător de fotbal internaţional, îşi explică decizia de a oferi nu doar adăpost, ci şi mâncare, unei familii de imigranţi, timp de doi ani.

 

EROI

CEL MAI BUN PRIETEN AL CÂINELUI

Un pilot al companiei Air Canada i-a salvat viaţa lui Simba, un bulldog francez, în timpul unei curse de la Tel Aviv la Toronto. Pilotul a observat scăderea temperaturii în cală, lucru care putea fi fatal pentru căţel, şi a făcut o escală la Frankfurt, care a costat compania aeriană 10.000 de dolari, pentru ca Simba să fie mutat în alt avion.

Vote it up
105
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza