Vaya Con Dios isi ia adio

Dupa 27 de ani de cariera, trupa belgiana se va retrage la capatul unui turneu in care va poposi si la Bucuresti
 

<p>

Vaya Con Dios isi anunta retragerea prin turneul “Farewell Tour”, care-i va aduce pe belgieni pentru ultima oara la Bucuresti, pe 15 martie 2013.

Trupa incheie astfel 27 ani de cariera glorioasa, Vaya Con Dios fiind actualmente cea mai cunoscuta trupa belgiana. Hituri precum “What’s a Woman”, “Puerto Rico” sau “Neh Na Na Na” se aud constant pe toate posturile de radio. Turneele trupei au traversat globul, din Rusia pana in Angola. Belgia a emis in 2008 chiar o serie de timbre postale “Vaya con Dios”, cu imaginea solistei Dani Klein. In total, trupa a inregistrat pana acum vanzari ce depasesc sapte milioane de albume si trei milioane de single-uri.

Povestea Vaya Con Dios a inceput acum mai bine de douazeci de ani. Anii ‘80 au reprezentat epoca in care vocea solistei Dani Klein putea fi auzita in diverse spoturi radio sau in cluburi obscure, alaturi de trupa indie Arbeid Adelt. O epoca in care succesul se lasa asteptat. Pana cand Dani Klein, alaturi de chitaristul Willy Lambregt si contrabasistul Dirk Schoufs hotarasc sa puna bazele unei noi trupe. Impartaseau aceleasi gusturi muzicale: jazzul, opera si muzica gypsy... genuri nu foarte apreciate in acea vreme la Bruxelles. Noua trupa se numea Vaya Con Dios ("Du-te cu Dumnezeu"), nume provenit din limba spaniola, preluat dintr-un documentar TV despre cartierul cubanez din Miami. Cei trei nu aveau planuri marete de viitor – isi propunea pur si simplu sa vada cum suna atunci cand amesteci rockul cu ritmurile latine, blues-ul, flamenco-ul si sansonetele...
 
Cu albumul „Night Owls” din 1990, Vaya Con Dios ajunge sa vanda milioane de albume. Influentele spaniole s-au resimtit din plin pe primele doua albume ale trupei, ce contineau piese devenite hituri in intreaga lume: „Puerto Rico”, „Don’t Cry For Louie”, „Nah neh nah”. Muzica lor era o adevarata gura de aer proaspat in comparatie cu mainstream-ul anilor `80: avea culoare, soul, pasiune si fler. Vocea lui Dani parea desprinsa din alte filme: cantareata de blues sau diva din Detroit, nicidecum o femeie cu capul pe umeri din Bruxelles.
 
Sub presiunea celebritatii, insa, trupa incepe sa se destrame. Willy Lambregt paraseste trupa. Dirk Schoufs, partenerul lui Dani de scena si de viata, pleaca de asemenea din Vaya Con Dios si moare la scurt timp. Devastata, Dani isi strange fortele si lanseaza solo tulburatorul "Time Flies", urmat de un alt album la fel de melancolic, „Roots & Wings”. Dupa care se asterne o tacere indelungata, pauza in care isi reface fortele, petrece timp cu prietenii si familia, calatoreste foarte mult, isi cumpara o casa in Andaluzia, studiaza psihanaliza, psihologia si literatura si chiar se inscrie la universitate.
 
Reintoarcerea la muzica se produce in 1999, cu albumul "Purple Prose", si apoi, si mai hotarat, in 2004 cu "The Promise", care include hiturile „Je l’aime, Je l’aime” si „Don’t Deny”. In 2006 este lansat cel mai semnificativ album al trupei, "The Ultimate Collection". El recompune istoria celei mai cunoscute trupe belgiene, care si-a mentinut popularitatea, de-a randul anilor, in randul a milioane de fani europeni. Urmeaza, in 2007, “Comme On Est Venu”, un album integral in limba franceza.

Concertul de la Bucuresti va avea loc pe 15 martie, la Sala Palatului, cu incepere de la ora 20.00. Biletele s-au pus in vanzare incepand de pe 7 noiembrie si pot fi cumparate online, de pe site-urile de ticketing, sau din principalele retele de librarii si magazine de muzica din tara.

</p>

Vote it up
254
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza