Vaccinul care protejeaza de HIV

Incercarile oamenilor de stiinta de a crea un vaccin care sa puna capat epidemiei HIV par sa aduca rezultate
 
<p>In 1984, cand s-a confirmat existenta virusului imunodeficientei umane (HIV), oamenii de stiinta anuntau ca vor crea un vaccin contra acestuia in aproximativ doi ani. In ciuda eforturilor si fondurilor generoase alocate studiului acestui virus, vaccinul nu a putut fi creat in toti acesti ani si multi dintre oamenii de stiinta au abandonat cercetarile, convinsi fiind ca imunizarea nu va fi posibila niciodata. Anticorpi care distrug 91 la suta din tulpini
In septembrie 2009, dupa un studiu clinic realizat in Thailanda, cercetatorii au anuntat cu entuziasm crearea primului vaccin HIV. Problema a fost ca el putea reduce rata de infectare cu doar 31 la suta. Mai mult, s-a dovedit ca rezultatele uneia dintre analizele efectuate ulterior nu erau relevante din punct de vedere statistic. Din nou, incercarile de a crea un vaccin care sa protejeze de HIV pareau sa nu duca la niciun rezultat. Aceasta pana in urma cu putina vreme, cand specialistii americani de la Institutul de Alergologie si Boli Infectioase au descoperit la un afro-american in varsta de 60 de ani (cunoscut in literatura de specialitate ca „Donatorul 45") trei anticorpi foarte puternici, care neutralizeaza 91 la suta din tulpinile HIV. Anticorpii cu o eficienta redusa, care neutralizeaza doar una sau doua tulpini de virus, sunt cunoscuti cercetatorilor de mai multa vreme.
 
Cum se poate stimula imunitatea
Analizand profilul genetic al „Donatorului 45", cercetatorii nu au gasit nimic iesit din comun. Nicio caracteristica genetica nu pare sa se fi aflat la originea existentei anticorpilor „speciali". Pornind de la aceasta constatare, ei au tras concluzia ca orice individ poate produce respectivele substante prin stimularea sistemului imunitar. Administrarea lor ca atare, sub forma unui medicament sau a unui vaccin, in scopul prevenirii infectarii cu HIV, ar fi costisitoare si ar avea eficienta doar pe termen scurt, probabil de ordinul saptamanilor. Formula ar fi utila numai in anumite cazuri, cum ar fi prevenirea, la nastere, a infectarii fatului cu HIV de la mama. Cercetatorii au observat insa ca organismului „Donatorului 45" i-a luat mai multe luni sau chiar ani sa produca anticorpii. Aceasta inseamna ca ei ar trebui administrati in doze repetate pana cand corpul va fi stimulat sa-i produca singur. O alta varianta ar fi sa se dezvolte o metoda prin care se poate accelera dobandirea imunitatii.
Gelul care previne infectarea, inca in studii
Un gel vaginal care contine un medicament antiretroviral este pe cale de a primi autorizatie de comercializare ­dupa ce studiile clinice preliminare au dovedit ca poate preveni infectarea cu HIV. Potrivit unui studiu realizat in Africa de Sud (unde prevalenta virusului ­este foarte mare), pe un esantion de peste 800 de femei, gelul ­poate ­reduce cu aproximativ 50 la suta riscul de infectare dupa un an de utilizare si cu 39 la suta dupa doi ani si jumatate. El trebuie aplicat atat inainte, cat si dupa contactul sexual neprotejat. Gelul reduce totodata si riscul de contractare a virusului care produce herpesul genital.
De ce este imunizarea o misiune dificila
Anumite caracteristici ale virusului imunodeficientei umane au blocat pana acum eforturile cercetatorilor de a crea un vaccin. El „ataca" sistemul imunitar si creeaza rapid mutatii foarte varia­te. Profesorul David Baltimore, presedintele Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei si castigator al Premiului Nobel pentru Medicina, declara in urma cu ceva vreme: „Aceasta este o mare provocare, caci pentru a controla HIV din punct de vedere imunologic, cercetatorii trebuie sa «intreaca» natura - sa creeze ceva ce natura nu a reusit timp de 4 miliarde de ani".
Sistemul imunitar poate tine sub control uneori replicarea virusului. O persoana din 300 infectate cu HIV nu dezvolta boala.</p>
Vote it up
136
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza