Vaccin sa ne apere de capuse

Se afla in studii clinice un ser eficient pentru toate speciile de borrelia
 

<p>

Rezultatele unui studiu clinic arata ca un vaccin experimental pentru boala Lyme este promitator si bine tolerat de organism. Vaccinul produce anticorpi pentru toate speciile de Borrelia vizate, agentul cauzator de boala Lyme in Europa si Statele Unite, conform cercetarii publicate online in The Lancet Infectious Diseases. Baxter International a efectuat studiul clinic pentru acest vaccin.

Cercetatorul principal dr. P. Noel Barrett si co-autorii au evaluat siguranta si imunogenitatea vaccinului pentru o serie de doze facute la 300 de persoane care traiesc in Austria si Germania. Participantii la studiu au primit trei vaccinari principale si un rapel. Toate dozele, unele dintre care au inclus si un adjuvant, un aditiv pentru a stimula raspunsul imun la vaccin, au indus anticorpi fata de toate speciile de Borrelia. Vaccinul a avut reactii adverse usoare si nu s-au produs evenimente grave legate de vaccin in populatia care l-a primit.

“Rezultatele studiului clinic sunt promitatoare deoarece vaccinul a generat o reactie imunitara puternica, a acoperit o gama completa de Borrelia existenta in intreaga emisfera nordica si nu a produs efecte secundare majore”, a spus dr. Luft, coautor al studiului. “Speram ca faza a 3 – a procesului clinic va demonstra nu numai un raspuns imunitar mai puternic, dar si eficacitatea pentru o populatie mare care are nevoie de protectie impotriva bolii Lyme”.

De ani de zile una dintre principalele provocari ale dezvoltarii unui vaccin pentru boala Lyme a fost descoperirea unei metode care ar putea produce un vaccin eficient pentru toate speciile de Borrelia, a spus dr. Luft. Cercetatorii au axat dezvoltarea vaccinului pe o proteina din Borrelia care se gaseste la suprafata atunci cand bacteriile spirochete locuiesc in capuse, care transmit de obicei boala si au modificat genetic aceasta proteina producand proteine unice OspA care nu se gasesc in natura. Aceste noi OspA au parti diferite din diferite specii de Borrelia. Noile proteine au fost numite himere.

“Dupa o serie de experimente si imbunatatiri, proteinele OspA s-au dovedit eficiente in protejarea impotriva unui spectru larg de spirochete care dau boala Lyme”, a declarat dr. Luft, rezumand rezultatele cercetarii.

Vaccinul utilizat in studiul clinic european se bazeaza pe aceste proteine OspA nou create si este conceput pentru o acoperire larga.

Studiul clinic a fost dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea Stony Brook, Brookhaven National Laboratory si  Baxter International Inc si rezultatele au fost publicate online in The Lancet Infectious Diseases – “Safety and immunogenicity of a novel multivariant OspA vaccine against Lyme borreliosis in healthy adults: a double-blind, randomized, dose-escalation phase 1/2 trial”.

</p>

Vote it up
216
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza