Va simtiti obositi?

S-ar putea sa suferiti de anemie
 

Anemia apare atunci cand corpul nu are suficient fier pentru a produce  hemoglobina necesara pentru formarea globulelor rosii. Producerea corecta a globulelor rosii ajuta la furnizarea si transportul oxigenului catre tesuturile si organele corpului. Daca celulele nu sunt alimentate cu oxigen suficient, va simtiti obositi si slabiti, simptome asociate cu anemia cauzata de deficienta de fier (anemia feripriva – tipul de anemie cel mai des intalnit), care este o boala reversibila. In afara de anemia feripriva, exista anemia cauzata de deficienta de folat, si tipuri mai rare.

Simptome:

• Oboseala, epuizare

• Paloare sau tenta cenusie a pielii

• Ameteala la ridicarea in picioare

• Tahicardie si tahipnee dupa un efort minim

• Dureri de cap

Prevenire si tratament

Pentru a produce celulele sangvine, corpul are nevoie, printre alte substante nutritive, de fier, folati si vitamina B12. Pentru anemia cauzata de deficienta de fier, puteti sa va formati rezervele de fier mancand alimente bogate in fier „hematina“ sau „nehematina“. Fierul hematina, care este absorbit de corp mai eficient decat fierul nehematina, se gaseste in carne, fructe de mare, peste. Interesant este ca fierul hematina favorizeaza absorbtia fierului nehematina din alte alimente, atunci cand sunt consumate in acelasi timp. Pentru a mari rezerva de fier, gatiti in oale si tigai de fonta.

Vitamina C imbunatateste absorbtia folatului, care e importanta in controlul anemiei cauzate de deficienta de folat. Folatul este necesar corpului pentru metabolismul aminoacizilor si pentru formarea unor globule rosii sanatoase. Alimentele bogate in vitamina B trebuie sa fie consumate regulat, deoarece folatul este solubil in apa si corpul nu poate sa depoziteze o cantitate mare.

Vote it up
96
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza