V-ati hotarat sa zugraviti?

Bine aleasa, culoarea peretilor poate schimba senzatia de volum si de lumina din camera.
 

Atentie la mostre. Calitatea luminii dintr-o camera poate schimba felul in care arata vopseaua. Nu va bazati doar pe mostrele de culoare. Luati un borcan de vopsea de proba si vopsiti cu el o bucata mare de carton deschis la culoare, facand o mostra de dimensiuni mari. Puneti-o pe perete si uitati-va cum raspunde culoarea la schimbarile luminii de-a lungul zilei. Uitati-va si cum arata sub lumina artificiala.

Manipulati atmosfera. Culorile inchise absorb mai multa lumina si caldura decat cele deschise. Daca vreti o camera care sa dea senzatia de loc placut si intim, alegeti o culoare mai inchisa. Tonurile mai palide reflecta lumina, ceea ce le face potrivite pentru locuri vii, cum ar fi livingul.

Dati forma spatiului. Pentru a face o camera ingusta sa para mai lata, vopsiti unul sau ambii pereti scurti intr-o culoare puternica, iar pe cei lungi intr-o culoare mai calma. Daca incaperea nu are un focar de interes, cum ar fi un semineu sau o fereastra mare, faceti unul, vopsind un perete intr-o culoare de accent vizibila.

Luminati culoarea. Culorile tind sa devina mai inchise si mai puternice atunci cand sunt date pe toti cei patru pereti ai unei camere. Daca vreti o culoare puternica, e mai bine sa alegeti una cu o nuanta sau doua mai slaba. Astfel, cand vopsiti toata camera, veti avea o culoare similara celei care v-a atras prima oara privirea.

Mutati peretii. Culorile calde pacalesc ochiul, facand suprafata respectiva sa para mai apropiata. Prin urmare, o culoare calda va face o camera larga sa para mai intima, in timp ce o culoare rece va mari o camera mica.

Verificati expunerea. Camerele indreptate spre nord, nord-est sau nord-vest nu vor fi luminate de soare aproape deloc, asadar sunt intunecoase. Ele pot deveni mai placute daca sunt zugravite intr-o culoare calda, cum ar fi un galben solar sau caramel. In acelasi fel, o camera orientata spre sud tinde sa fie luminata mult de soare. Poate deveni mai linistita cu o culoare rece, cum ar fi gri sau lavanda. Fiti insa atenti, s-a dovedit ca o culoare rece face ca oamenilor sa li se para ca e mai racoare. Asta e util intr-o clima calda sau in timpul verii, dar nu ajuta intr-o zona unde frigul e o problema.

Tabla de scris. Daca vopsiti camera unui copil, sau o camera de joaca sau o bucatarie, puteti da cateva straturi de vopsea de tabla pe o parte din perete. Tabla va fi utila pentru desenele copiilor sau pentru mesaje.

Vote it up
33
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza