Usturoiul - antibiotic natural

Protejează împotriva bacteriilor, ciupercilor și a virușilor
 

Principalul ingredient activ din usturoi este numit alicină, exact ceea ce îi dă acestuia mirosul caracteristic. Mai mult, în usturoi există mai mult de 100 de substanțe nutritive utile – beta-caroten, acid folic, beta-sitosterol, geraniol, rutină, quercitină, tiamină, niacină, vitamina C, cisteină, zinc, calciu, magneziu, mangan, seleniu și altele.

Usturoiul este un antibiotic natural. Studiile in vitro au stabilit că usturoiul are o activitate puternică antibacteriană și antifungică. Oamenii de știință recomandă luarea de usturoi sau supliment alimentar regulat, mai ales în timpul sezonului rece, când mulți oameni au gripă, pentru a preveni astfel gripa și răceala.

Usturoiul scade tensiunea arterială. Potrivit cercetărilor, usturoiul acționează hipotensiv. Oamenii de știință de la Universitatea din Mississippi au dezvăluit că usturoiul reduce tensiunea arterială sistolică cu cel puțin 9 mmHg, iar cea diastolică cu 5mmHg. Efectul este mai mare la persoanele cu tensiune arterială crescută, împreună cu un nivel ridicat de colesterol. La persoanele cu o circulație a sângelui normală, nu a existat nici un efect hipotensiv.

Usturoiul scade colesterolul. Studiile științifice au arătat că usturoiul reduce colesterolul rău (LDL) și trigliceridele. Mai mult, usturoiul previne peroxidarea lipidelor și previne astfel oxidarea colesterolului rău în substanțe nocive. Usturoiul reduce nivelul de homocisteină – unul dintre principalii vinovați pentru osteoporoză, boli cardiovasculare, boala Alzheimer și altele.

Ateroscleroza și usturoiul. Usturoiul, prin intermediul substanțelor sale active și al alicinei reduce formarea cheagurilor de sânge și riscul de formare a plăcii aterosclerotice.

Usturoiul este benefic pentru sănătatea bărbaților. Conform unui studiu recent, usturoiul reduce riscul de cancer de prostată. Oamenii de știință au monitorizat 238 de bărbați cu cancer de prostată și 471 bărbați sănătoși în Shanghai, pentru a stabili obiceiurile lor alimentare. Pentru cei care au consumat regulat usturoi, ceapă și praz în fiecare zi, riscul de cancer de prostată a fost redus cu 50%.

Un alt studiu efectuat la șobolani a demonstrat că consumul de usturoi în combinație cu o dietă bogată în proteine, crește nivelul de testosteron din sânge.

Usturoiul și tumorile. Studiile epidemiologice moderne au descoperit că un aport mai mare de usturoi și ceapă se corelează pozitiv cu reducerea riscului de mai multe tipuri de cancer. Acest efect de inhibare include modularea mutagenezei tumorii activității enzimatice și reduce proliferarea celulelor canceroase. Alicina prezentă în ceapă și usturoi, induce apoptoza (moartea celulară programată) în anumite celule maligne umane, cum ar fi celulele de cancer de sân, de colon și de prostată și celule de limfom.

Dozare. Persoanele care doresc să consume usturoi și nu au nici o problema cu mirosul caracteristic, pot mânca unul sau doi căței de usturoi crud în fiecare zi. În unele zone din China, oamenii consum[ zilnic opt căței de usturoi. Cei care cred că mirosul de usturoi este prea respingător, pot achiziționa o varietate de tablete și capsule cu substanța active[ din usturoi – alicina.

Efecte secundare. Usturoiul are proprietăți anti-coagulare, astfel încât este util pentru persoanele care suferă de probleme de sângerare sau iau medicamente anticoagulante (indometacină, acid acetilsalicilic), însă ar trebui să consulte un medic înainte de utilizarea regulată a usturoiului. Trebuie evitat consumul de usturoi înainte de intervenția chirurgicală sau de naștere.

Usturoiul are capacitatea de a reduce în mod semnificativ zahărul din sânge și de aceea este mai bine să se monitorizeze nivelul de glucoză în mod regulat și sub supraveghere medicală.

Alte efecte secundare ale consumului crescut de usturoi includ stomac deranjat, balonare, respirație urât mirositoare și mirosul corpului.

Sursa: bewoman.ro

Vote it up
331
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza