O civilizație necunoscută

O echipă de arheologi i-a descoperit urmele în Amazonia
 

Urmele unei civilizații necunoscute, datând din urmă cu mai multe sute de ani, au fost descoperite de o echipă de arheologi în Amazonia, cu ajutorul serviciului Google Earth, informează Mediafax, citând lefigaro.fr.

Peste 200 de structuri circulare și dreptunghiulare au fost descoperite în inima pădurii amazoniene, după ce acel teritoriu a fost supus unei despăduriri accelerate, realizată pentru a asigura nevoile alimentare ale fermelor de animale din regiune. Descoperirea a fost făcută în apropiere de granița dintre Brazilia și Bolivia.

Cu ajutorul Google Earth, arheologii au descoperit numeroase șanțuri și gropi, care au adâncimi cuprinse între 1 și 4 metri și lățimi cuprinse între 11 și 12 metri. Cercetătorii au descoperit de asemenea fragmente de ceramică, pietre sculptate și alte elemente care atestă existența în regiune a unor așezări umane.

Deși nu toate siturile descoperite conțin artefacte, oamenii de știință sugerează că unele dintre ele ar fi avut funcțiuni protocolare, în timp ce altele ar fi putut fi rămășite ale unor structuri defensive. Vârsta acestor structuri este cuprinsă între 750 și 1.800 de ani. Formele lor geometrice indică și o probabilă semnificație simbolică, siturile respectiv fiind probabil utilizate pentru oficierea unor ceremonii.

Potrivit arheologilor, unele dintre satele din zonă ar fi avut până la 5.000 de locuitori, o cifră importantă pentru acea perioadă istorică și, mai ales, pentru regiunea în sine, deoarece populația locală era obligată să se mulțumească cu resursele de hrană oferite de pădure, întrucât oceanul se afla la o distanță prea mare.

Este posibil ca alte structuri să fie prezente în zonele în care copacii nu au fost tăiați. Cercetătorii speră să descopere mai multe detalii în anii următori și, mai ales, să identifice motivul din spatele dispariției acelei civilizații din Amazonia.

Potrivit teoriilor actuale, civilizația respectivă a fost victima bolilor aduse de coloniștii europeni în urmă cu 500 de ani.

Amazonia a devenit în ultimii ani un "șantier" urias. Descoperirea bogățiilor ascunse în subsolul ei a determinat un veritabil aflux de aventurieri veniți din toate colțurile lumii. Solul și subsolul din Amazonia conțin bogății fabuloase, în special mii de tone de minereuri prețioase – fier, cupru, mangan, bauxită și aur.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
162
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza