Unul din sase adulti sufera de insuficienta renala

Multe persoane cu rinichii slabiti nu stiu ca e ceva in neregula cu ei
 

Avand in vedere numarul mare de persoane care sufera astazi de hipertensiune arteriala, de diabet sau de ambele probleme, nu e de mirare ca numarul cazurilor de insuficienta renala este in crestere – afectiunile mentionate sunt doua dintre principalele ei cauze. Unul din sase adulti are insuficienta renala. Insa multe persoane cu rinichii slabiti nu stiu ca e ceva in neregula cu ei. Insuficienta renala nu se vindeca, dar evolutia ei poate fi incetinita sau oprita.

Iata cateva strategii preventive esentiale:

Preveniti diabetul si hipertensiunea arteriala. Riscul de insuficienta renala cronica se dubleaza daca aveti ambele afectiuni, care lezeaza vasele de sange minuscule din rinichi. Daca aveti deja hipertensiune arteriala, vorbiti cu medicul despre posibilitatea de a o trata cu un inhibitor ACE (enzima de conversie a angiotensinei). Daca aveti deja diabet, mentineti-va pe cat posibil un nivel normal al glicemiei. Daca suferiti de ambele afectiuni, vorbiti cu medicul despre un tratament care contine perindropil, un inhibitor ACE, si indapamida, un diuretic. Faceti-va un control la rinichi. Daca sunteti predispus la insuficienta renala, trebuie sa va faceti analize in mod regulat. Specialistii recomanda utili­zarea ratei de filtrare glomerulare, o analiza de san­ge si de urina care masoara cat de bine filtrea­za rinichii deseurile din sange.

Cumparati-va un tensiometru. Fiti foarte atent la tensiunea arteriala sistolica. Este un bun indicator al predispozitiei la insuficienta renala.

 

Vote it up
50
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza