Uneori, stresul ajuta

Creierul adopta o metoda de invatare subconstienta cand suntem sub presiune
 

<p>

Desi stresul poate afecta negativ functiile cognitive, creierul nostru este destul de adaptabil cand trebuie sa invatam sub presiunea stresului.

In urma unui studiu condus de cercetatori germani s-a descoperit ca anumiti receptori din creier ne pot ajuta sa trecem de la procesul de invatare subconstient la cel constient cand suntem stresati. Studiul de la Ruhr-Universität Bochum arata ca atunci cand trebuie sa dobandim noi informatii, fiind totodata supusi stresului, creierul adopta o metoda de invatare subconstienta decat una constienta.

Aceasta trecere la procesul subconstient este pusa in miscare de proteinele pe nume receptori mineralocorticoizi, care sunt activati de glanda suprarenala, ca raspuns la eliberarea hormonilor stresului. In studiul publicat in Biological Psychiatry s-a aratat ca invatatul subconstient poate avea loc doar atunci cand receptorii mineralocorticoid functioneaza corect. In ciuda acestor descoperiri, creierul uman functioneaza corespunzator cand nu este supus stresului.

Cercetari anterioare au aratat ca stresul are un efect semnificativ asupra functiilor cognitive, iar stresul cronic a fost asociat cu memoria slaba si inabilitatea de concentrare. „Cand esti stresat si ti se distrage atentia, ai putea sa simti o tensiune in stomac, la gat sau la nivelul umerilor”, a declarat Danny Penman, autorul cartii „Mindfulness: Finding Peace In a Frantic World”.

„Simplul act de a observa efectele stresului asupra organismului nostru permite ca tensiunea sa se diminueze”, a mentionat el, citat de „Huffington Post”.

</p>

Vote it up
121
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza