Unele sunete ne distrug auzul

O unghie care zgarie tabla atinge maximum de frecventa pe care urechea o poate suporta
 
<p>
Numai gandul la o unghie care zgarie o tabla ne poate face “pielea de gaina”. Un nou studiu arata cum este posibil acest fenomen, se arata pe MedLive.ro.

Cercetatorii au descoperit ca forma canalului urechii poate amplifica sunetul produs de o unghie in timp ce zgarie tabla sau de o bucata de creta care scartaie, devenind, astfel, mai suparator, informeaza Science Now.

O alta informatie la care cercetatorii au ajuns este aceea ca perceptia oamenilor asupra unui sunet, il poate transforma, facandu-l mai mult sau mai putin placut. Spre exemplu, daca unor persoane li se va spune ca aud fragmente de muzica contemporana, mai degraba decat sunetul unei unghii in timp ce zgarie tabla, perceptia lor asupra sunetelor ascultate va fi una mai pozitiva, catalogand zgomotele ca fiind mai placute.

Studiul arata ca sunetul produs de o unghie care zgarie tabla atinge maximum de frecventa pe care urechea umana o poate suporta: intre 20.000 si 40.000 de herti.

Cercetatorii spun ca urechea este sensibila la sunetele care ating frecvente foarte inalte, unul dintre motive constand in capacitatea canalului urechii de a amplifica sunetele la aceste frecvente, facandu-le sa para mai zgomotoase.
 Rezultatele acestui studiu au fost prezentate la intalnirea anuala a Societatii Americane de Acustica.
Vote it up
232
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza