Unde se gasesc virusii?

Odata cu sfarsitul iernii si venirea primaverii, se apropie un nou sezon pentru gripe si raceli. Afla cum poti evita microbii
 
<p>
Vestea buna: cei mai multi microbi sunt inofensivi (inclusiv milioanele de microbi care vin in contact cu pielea ta). Vestea proasta: sunt insa unii nesuferiti care-ti tin companie. Iata unde se pot ascunde acestia.

– Buretii de bucatarie si spalatorul de vase. Buretii folositi la spalatul vaselor contin mai multi microbi decat vasul de toaleta, arata un studiu recent. Mai rau (daca e posibil): peste 7% din buretii si carpele de spalat vase sunt purtatori ai stafilococului auriu rezistent la methicilina (MRSA), altfel spus bacteria „mancatoare“ de piele, se arata intr-un alt studiu. Rezolvarea? Curata buretii in masina de spalat vase, ori de cate ori o pui in functiune, sau baga-i in cuptorul cu microunde zilnic (udati, in prealabil).

– Chiuvetele de bucatarie, suporturile pentru periute de dinti si suprafetele de lucru din bucatarie sunt pline de bacterii. Prin urmare, asigura-te ca sunt curatate regulat. Foloseste o solutie in amestec cu inalbitor (o lingura de inalbitor la un sfert de litru de apa) pentru chiuvetele si blaturile din bucatarie. Curata suporturile pentru periute de dinti la masina de spalat vase ori spala-le de mana cu apa fierbinte si mult detergent.
 
– Suprafetele din baie, telecomenzile, manerul frigiderului si clantele usilor. Virusurile reci (n.r.: care au legatura cu boli ale aparatului respirator) rezista mai mult de 24 de ore pe aceste suprafete, a descoperit anul trecut cercetatoarea americana Birgit Winther. (Iar virusul racelii poate supravietui chiar mai mult de atat.) Asa ca dr. Winther curata acum frecvent toate suprafetele pe care pune zilnic mana, mai ales cand cineva din familia ei e bolnav.

– Locurile publice cu ecrane digitale. Cercetatorii britanici au descoperit recent stafilococul auriu pe suprafetele a 95% dintre diferitele automate din centrul Londrei.

– Carutul de cumparaturi. O investigatie facuta la inceputul anului trecut a relevat faptul ca E.Coli ori bacterii similare exista pe mai bine de 70% dintre caruturile de cumparaturi din patru state americane. „Pachetele de carne tind sa se scurga“, puncteaza cercetatorul Chuck Gerba, de la Universitatea din Arizona.

– Locurile de unde cumperi mancare la pachet. Ai mai auzit de asta, suntem siguri! Dar, ori de cate ori ne apropiem de un nou sezon al guturaiului, merita repetat: spala-te pe maini des si temeinic. Si nu uita niciodata sa faci asta inainte de masa.

</p>
Vote it up
546
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza