Un portughez la Casa Alba

O rasa de caine blanda si curajoasa, care a navigat pe caravelele portugheze cu multe secole in urma, l-a cucerit pe Obama.Foto: Pete Souza/White House Photo
 

<p>"Echipajul includea 25 de barbati si doi caini, care apartineau unei rase cu par lung. Fiecare statea de paza pe cate o parte a navei, langa pescari. Daca pestele scapa, atunci cand era ridicat din apa, cainele sarea in mare si il prindea in valuri, aducandu-l pe nava."

Asa descrie Raul Brandao priceperea si inteligenta cainelui de apa portughez in car­tea sa, Pescarii. Cainele e un inotator de top datorita unei specificitati naturale: are labe palmate (n.r.: de tip rata). Robust si bine proportionat, cu o talie de 40-56 centimetri si can­tarind 16-25 kilograme, cainele de apa portughez e cunoscut atat pentru loialitatea sa, pentru curaj si pentru inteligenta, cat si pentru calmul si temperamentul sau placut si jucaus, in special in prezenta copiilor.

Aceste caracteristici ale rasei au jucat un rol decisiv atunci cand Barack Obama si sotia sa, Michelle, au trebuit sa aleaga un caine pentru fiicele lor, Malia, de 10 ani, si Sasha, de 7 ani.

Obama le-a promis fiicelor lui ca le va lua un caine atunci cand se vor muta la Casa Alba. Alegerea trebuia facuta insa cu atentie. Malia sufera de alergii, ceea ce l-a obligat pe Obama sa analizeze problema tipurilor de par de caine. Lista preferentiala ini­tiala includea doua rase: Labradoodle si Caine de apa portughez.

Imediat, grupurile de lobby asociate celor doua rase au inceput sa-si sustina cauza. Departamentul de Turism din regiunea portugheza Algarve a decis sa ofere familiei Obama un caine portughez de apa, intr-o initiativa bazata pe reclama, cu scopul de promovare a regiunii.

Niste functionari de stat au contactat-o pe Carla Peralta, Directorul Centrului chinologic Ria Formosa, din Olhao, Algarve, dupa ce aceasta a fost intervievata la televizor in legatura cu rasa respectiva. Fosta informaticiana in orasul Amadora, ea s-a mutat in regiunea Algrave impreuna cu sotul ei si a transformat un hobby intr-o profesie. "Am inceput sa lucrez cu acesti caini, am asistat la concursuri pentru caini si apoi am inceput sa cresc caini", spune ea. "Intr-un final, am obtinut acest centru." Fondat in urma cu mai mult de 20 de ani, Centrul chinologic Ria Formosa este un centru de protectie si dezvoltare a rasei.

"Functionarii de stat din turism m-au intrebat daca as fi interesata sa-i donez un caine presedintelui Barack Obama", spune Peralta. Ea i-a intrebat: "Chiar credeti ca Obama va veni aici sa ia un caine?". "Ei au insistat si eu am acceptat, dar le-am spus ca trebuie mai intai sa asteptam sa se nasca niste catelusi."

Carla Peralta a ales-o pe Coral ca mama a catelusilor, o campioana a frumusetii, o femela blanda, de patru ani si jumatate. Ca tata, ea l-a ales pe Kai, "un mascul fabulos", a spus ea.

Dupa o curte care a fost subiect pentru mass-media zilnic, la mijlocul lui februarie, vestea buna s-a confirmat: Coral era gestanta. Caine­le de companie potential al lui Obama era pe drum. Informatia a fost comunicata si Ambasadei Americane la Lisabona. Dar, in acelasi timp, in Statele Unite ale Americii, senatorul democrat Ted Kennedy, fratele presedintelui John Kennedy, el insusi un crescator de caini de apa portughezi, si-a propus sa gaseasca un catelus pentru familia Obama. Senatorul cunostea un cuplu in Texas care dorea sa dea un catelus de sase luni, deoarece nu se putea intelege cu cainele mai batran. Ted Kennedy a mers in Texas pentru a aduce cainele si l-a daruit familiei Obama. In 14 aprilie, catelusul a fost prezentat oficial publicului, in gradinile Casei Albe. A fost numit Bo.</p>

Vote it up
814
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza