Un somn bun reduce durerea

Acest studiu recent arata cat de important e ca organismul sa fie odihnit
 

<p>

Un nou studiu sugereaza ca un somn de noapte mai lung la adultii sanatosi creste vigilenta in timpul zilei si reduce sensibilitatea la durere. “Rezultatele noastre sugereaza importanta unui somn adecvat in diverse dureri cronice sau atunci cand pacientul este in curs de pregatire pentru proceduri chirurgicale”, a declarat Timothy Roehrs,  autorul principal al studiului. “Am fost surprins de amploarea reducerii sensibilitatii la durere, in comparatie cu reducerea produsa prin administrarea de codeina.” 

Studiul, care apare in numarul din aceasta luna al revistei SLEEP, a implicat analiza a 18 adulti voluntari. Ei au fost repartizati aleatoriu in doua grupuri: un grup sa isi mentina obiceiurile de somn timp de patru nopti, iar celalalt sa isi extinda somnul petrecand zece ore pe noapte in pat.

Somnolenta din timpul zilei a fost masurata cu ajutorul unui test folosit pentru diagnosticarea tulburarilor de somn (MSLT – multiple sleep latency test), iar sensibilitatea la durere a fost evaluata cu ajutorul unui stimul care radiaza caldura.
Rezultatele arata ca grupul care nu si-a mentinut obiceiurile de somn a dormit cu 1.8 ore mai mult decat celalalt grup. Aceasta crestere a timpului de somn din timpul celor patru nopti de experiment a fost corelata cu vigilenta sporita in timpul zilei, care a fost asociata cu o sensibilitate mai redusa la durere.

In acelasi timp, la grupul care a dormit mai mult s-a observat ca isi indeparteaza degetul de la sursa de caldura dupa o perioada mai lunga de timp, reflectand o reducere a sensibilitatii la durere. Autorii raporteaza ca amploarea acestei cresteri a rezistentei la sursa de caldura este mai mare decat efectul a 60 mg de codeina, gasit intr-un studiu anterior.

Potrivit autorilor, acesta este primul studiu care arata ca somnul prelungit reduce sensibilitatea la durere. Rezultatele, combinate cu datele din cercetarile anterioare, sugereaza faptul ca sensibilitatea crescuta la durere la persoanele somnoroase este chiar rezultatul lipsei de somn.

</p>

Vote it up
93
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza