Un român este “Fotograful anului”

Cosmin Bumbuț a câștigat în cadrul celei mai mari competiții de fotografie din lume
 

Cosmin Bumbuț a fost desemnat "Fotograful Anului" la secțiunea Arhitectură de juriul celei mai mari competiții de fotografie din lume, Sony World Photography Awards, ediția 2015. Lucrarea artistului român prezintă o serie de imagini copleșitoare realizate în celulele a 35 de închisori din România.

Cosmin Bumbuț, fotograf profesionist din București, a fost selectat dintr-un grup de peste 87.000 de participanți pentru a participa la categoria "Professional", secțiunea Arhitectură, cu seria sa numită "Camera intimă".

"Premiul de la Sony World Photography este cel mai important pe care l-am câștigat până acum. Mă bucur că fotografiile din proiectul Camera intimă au fost apreciate internațional, mai ales că, din 2008, de când am început această serie, m-am întrebat cum va fi primită și înțeleasă. Camera intimă este un spațiu destinat dragostei și tandreței, dar care anulează, în același timp, ideea de intimidate," spune Cosmin Bumbuț.

Seria de fotografii câștigătoare va fi expusă în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2015, din cadrul Somerset House, Londra și va fi publicată în catalogul Sony World Photography Awards 2015. Fotograful român va primi premiul și un echipament foto Sony de ultimă generație în cadrul galei de deschidere a expoziției. 

În cadrul aceluiași concurs, fotograful american John Moore a câștigat marele premiu L'Iris d'Or - Fotograful profesionist al anului, pentru lucrarea "Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital".

Moore este corespondent special pentru Getty Images și a lucrat în peste 70 de țări, primind în trecut "Medalia de Aur Robert Capa", dar și titlul de "Fotograful Anului" din partea Pictures of the Year International și a National Press Photographers Association. Premiul lui John Moore constă într-un echipament foto digital Sony de ultimă generatie și 25.000 de dolari.

Cosmin Bumbuț a fost implicat timp de 20 de ani în campanii de advertising și a colaborat cu reviste glossy precum Elle, Esquire și Marie Claire (www.bumbutz.ro). În prezent, se concentrează pe comunitățile marginalizate. A publicat o serie care-i are în centru pe deținuții români, numită Bumbata, și o alta despre viață în Cuba, numită Cuba Continua. A participat la programul "The Rosalynn Carter Fellowship" și a lucrat la un proiect despre abuzurile asupra minorilor. Pentru a înțelege mai bine comunitățile care făceau subiectul lucrărilor lui, s-a mutat într-o rulotă în 2013 cu care a străbatut drumurile României.

"Uniunea Europeană a adus, în 2007, dreptul deținuților de a primi vizite private. Asta înseamnă că un deținut care este căsătorit sau are o relație poate primi, o dată la trei luni, o vizită de două ore într-o cameră separată din incinta închisorii. În plus, dacă un detinut se căsătorește în închisoare, poate petrece 48 de ore în camera separată cu soțul sau soția și are dreptul la o vizită pe lună în primul an de căsătorie. Am început proiectul în 2008 și acum am fotografiat toate camerele intime din toate penitenciarele din România (35 de penitenciare)", spune Cosmin Bumbuț.

Ajuns la cea de-a opta ediție, concursul patronat de Sony prezintă cele mai bune fotografii contemporane dintr-un grup variat de domenii. Sony World Photography Awards se adresează tuturor categoriilor de fotografi, de la cei recunoscuți la nivel global până la tineri talentați.

Juriul este format din experți recunoscuți la nivel internațional, iar competiția oferă expunere nu doar pentru câștigători, ci și pentru cei aflați pe shortlist. Ediția din 2015 a Sony World Photography Awards a atras un număr record de 183.737 imagini propuse de concurenți din 177 de tări, confirmând astfel statutul de cel mai mare concurs de fotografie din lume.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
74
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza