Un proiect de succes

Rezultatele programului educativ "Și eu sunt responsabil – copiii iubesc animalele"  
 

În luna octombrie 2014, la clasele III-IV din opt școli gimnaziale selectate în Bucuresti, s-a desfășurat programul cultural-educativ Și eu sunt responsabil – copiii iubesc animalele. Scopul principal al programului este educarea prin artă a tinerei generații și promovarea responsabilității, a implicării în societate, a toleranței și a respectului pentru viață. Acest proiect a fost inițiat de Asociația Culturală REPLIKA și Asociația Red Panda, fiind finanțat de ARCUB în cadrul Programului Cultural București 555.

Programul se bazează pe instrumente informale de educație, concepute pentru a stimula un cumul de factori esențiali în dezvoltarea armonioasă a copiilor: motivația, emoția artistică, spiritul de observație și gândirea imaginativă. Astfel, sesiunea de intervenție cultural-educațională a cuprins  prezentarea spectacolului de teatru “Confesiunile unui câine” (regia și dramatizarea Mihaela Rădescu după „Viață de câine” de Peter Mayle), atelierul de educație civică “Vrei sa fii responsabil?” și dezbateri libere însoțite de distribuirea unor materiale educative originale. Sesiunea s-a desfășurat interactiv, încurajându-se gândirea și exprimarea liberă a copiilor.  

Personajul principal al spectacolului „Confesiunile unui câine” este un câine de rasă comună, un „maidanez” care, după multe peripeții, ajunge celebru. Dragostea și fascinația copiilor pentru câini a funcționat ca și catalizator al deschiderii lor la tematicile abordate în cadrul spectacolului. Întâmplările vesele sau triste povestite de eroul canin au la bază concepte profunde, prezentate însă într-o manieră facilă și emoționantă, în fața cărora copiii vibrează: mama, dragostea, abandonul, singurătatea, primirea unei noi șanse, toleranța, familia, educația, arta, umorul, bucuria de a-i ajuta pe cei defavorizați, salvarea unui semen de la moarte. Astfel eroul canin devine un educator și un model pentru public. Prin metafora „maidanezului” – o ființă simplă, modestă – copiii au înțeles că oricine, indiferent de resursele neînsemnate pe care le deține, poate deveni un erou salvator, capabil să schimbe destine. 

Atelierul de educație civică a continuat prezentarea tematicilor spectacolului, ajutându-i pe copii să conștientizeze importanța unei conviețuiri armonioase între oameni, dar și alături de alte specii, respectului pentru viața, animale și mediu.

În urma spectacolului și a atelierul, în cadrul dezbaterilor libere, elevii au fost capabili să exprime adevăruri despre viață, neprețuite prin ineditul lor: „a greși este omenește – a ierta este câinește”; ”cine iubește animalele va adopta un câine de pe stradă sau de la un adăpost – nu va cumpăra un câine de la o persoană care se folosește de animale ca să câștige bani”; „a spune despre câinii de rasă că sunt mai buni decât cei maidanezi este ca și cum ai spune despre copiii bogați că sunt mai buni decât copiii săraci” etc.

Cadrele didactice participante au fost captivate de metoda originală de lucru și au apreciat că oferta educaționala prezentată în cadrul proiectului este un model de bună practică ce trebuie implementat la scară largă.

Organizatorii sunt convinși că dacă tinerii învață să respecte drepturile animalelor și să ocrotească natura, ei vor fi cu atât mai responsabili și mai implicați în societate, mai activi în respingerea unor atitudini extreme și mai empatici față de cei defavorizați. 

Vote it up
232
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza