Un pahar de vin pe zi ne mentine sanatosi

Iata care sunt beneficiile pentru sanatate ale acestei bauturi:
 

De ceva vreme, vinul se afla pe lista placerilor pe care ni le putem oferi zilnic cu aprobarea sau chiar indemnul medicilor. Dar atentie! Nu trebuie depasita limita de un pahar, in cazul femeilor, maximum doua, in cazul barbatilor, pe zi. Iata care sunt beneficiile pentru sanatate ale acestei bauturi:

Protejeaza inima. Multe studii arata ca unul sau doua pahare de vin pot reduce riscul bolilor de inima. Flavonoidele din vinul rosu (sau din sucul de struguri negri) au efecte antioxidante benefice. Bautul moderat, adica echivalentul unui pahar mic de vin pe zi, confera protectie impotriva bolilor de inima, in cazul barbatilor peste 40 de ani si al femeilor la menopauza. Alcoolul ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL) din sange, care, la randul sau, scade vascozitatea sangelui, reducand riscul de atac de cord. Vinul rosu, care contine un polifenol numit resveratrol, este benefic in mod special organismului. Dar atentie! Daca consumati mai mult de un pahar-doua pe zi, creste riscul de hipertensiune arteriala.

Protejeaza auzul. Strugurii, vinul rosu, sucul de struguri rosii si alunele sunt surse excelente de resveratrol, un antioxidant puternic. Unele studii sugereaza ca el protejaza urechea interna de vatamarile produse de radicalii liberi, care pot duce la pier­derea auzului.

Protejeaza vederea. Vestea buna e ca vinul ar putea sa va protejeze si ochii. Intr-un important studiu britanic, efectuat pe 3.000 de oameni cu varsta de peste 45 ani, un pahar de vin zilnic a redus cu circa 20% riscul aparitiei degenerescentei maculare, in comparatie cu abstinentii. Motivul il reprezinta fla­vonoizii, antioxidanti ce se gasesc si in citrice, unele legume, ceai verde si cacao.

Protejeaza vezica biliara. Studii recente au aratat ca un pahar de alcool pe zi reduce riscul de litiaza biliara cu 27%. Alcoolul mareste nivelul colesterolului bun (HDL), care elimina din organism colesterolul rau (LDL). Vinul, berea si lichiorurile au aceleasi proprietati protectoare.

Protejeaza impotriva diabetului. Un studiu a aratat ca femeile care beau un pahar de vin pe zi si-au redus riscul de diabet la jumatate, comparativ cu cele care nu beau deloc alcool.

Protejeaza sistemul osos. Un studiu realizat pe 2.471 de barbati si femei arata ca cei care consumasera unul sau doua pahare de vin zilnic aveau oasele cu 8% mai dense decat ceilalti. Si asta datorita resveratrolului, antioxidant care protejeaza si impotriva pierderilor osoase, dupa cum arata studiile facute pe animale.

Protejeaza impotriva bacteriilor. Vinul a fost considerat multa vreme un remediu impotriva infectiilor. Intr-un studiu recent, vinul alb si vinul rosu s-au dovedit mai eficiente in eliminarea bacteriilor intestinale daunatoare, precum Sal­monella si unele tipuri de E. coli, decat multe medicamente anti­diareice.

Vote it up
8
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza